Hoeveel verdien je in de horeca?

Twee factoren bepalen je loon:

  1. de functie die je uitoefent (= functiecategorie)
  2. de ervaring die je hebt opgebouwd in die functie (= functiejaren) 

1. Je functie(categorie)

Alle 150 horecaberoepen worden ondergebracht in 9 functiecategorieën. Hoe meer verantwoordelijkheden je draagt, hoe hoger de functiecategorie. En inderdaad: hoe hoger de functiecategorie, hoe hoger je loon. Wil je graag doorgroeien naar een hogere categorie? Dan kan het helpen om je bij te scholen, bijvoorbeeld via onze gratis opleidingen.

Onder welke functiecategorie val jij?

We koppelden alvast 22 veelvoorkomende horecaberoepen aan de juiste functiecategorie. Ga op zoek naar jouw beroep en ontdek snel het bijhorende minimum uurloon (berekend volgens nul jaar ervaring).

Functiecategorie

Minimum bruto uurloon bij 0 jaren ervaring

Cat. 1

12,2723 euro bruto/ uur

Cat. 2 (o.a. hulpkelner, keukenmedewerker, medewerker housekeeping, fastfoodmedewerker)

12,2723 euro bruto / uur

Cat. 3 (o.a. afwasser)

12,3433 euro bruto / uur

Cat. 4

12,8856 euro bruto / uur

Cat. 5 (o.a. bartender, hulpkok, grootkeukenhulpkok, kelner, barista)

13,6239 euro bruto / uur

Cat. 6 (o.a. receptionist, sommelier, chef de partie, traiteur kok)

13,9845 euro bruto / uur

Cat. 7

15,9005 euro bruto / uur

Cat. 8 (o.a. kok, grootkeukenkok)

17,1301 euro bruto / uur

Cat. 9 (o.a. maître h’dhôtelmanager housekeeping, front office manager, F&B manager, hotelmanager, manager restaurant-brasserie-café)

18,2178 euro bruto / uur 

Het gaat om de bruto uurlonen (voor een idee over je nettoloon, gebruik de bruto-netto calculator van Jobat.be).

Staat jouw beroep niet in het overzicht? Hier vind je de volledige lijst van beroepen ingedeeld in de juiste functiecategorie

2. Je ervaring of functiejaren

Ervaring wordt beloond in de horeca! Hoe langer je in de horeca werkt bij dezelfde werkgever, hoe meer je verdient. Dit noemen we ‘functiejaren’. Let wel op: leeftijd heeft er niets mee te maken. Een onervaren keukenmedewerker van 19 jaar en een onervaren keukenmedewerker van 43 jaar starten dus aan hetzelfde minimumloon.

Je hebt nu ongeveer een idee wat je minimaal verdient in de horeca! Er zijn natuurlijk ook interessante extra's bovenop je loon, zoals zon- en feestdagentoeslagen, kledijvergoedingen, ecocheques, drinkgeld (natuurlijk!) en meer.

Vóór je een arbeidsovereenkomst afsluit, raden we je aan je loon altijd te checken. Controleer daarbij goed welk beroep officieel op je contract staat vermeld. Zo vermijd je onaangename verrassingen.

Wanneer stijgt je loon?

Officieel kan je meer verdienen als:

  • Je ervaring opbouwt in je job. Elk jaar ervaring is extra loon.
  • En/of als je doorgroeit van de ene functie naar de andere. Een hulpkok verdient bv. meer dan een keukenmedewerker. Het loont daarom de moeite om je te blijven bijscholen.

Bovendien stijgen de minimumlonen jaarlijks in januari (indexering).

Voorbeeld loonstijging in de horeca

Een voorbeeld uit de bediening. Je gaat meer verdienen naarmate je een hogere functie uitoefent of naarmate je meerdere jaren ervaring hebt.

Loontabel horecasector PC 302

Loontabel

Op zoek naar een volledig overzicht van de minimumlonen in de horecasector, ingedeeld per functiecategorie?

Loonbarema horeca 2021

Interessant:

Wist je dat horecawerknemers recht hebben op gratis opleidingen?

Ben jij een vaste werknemer in een horecazaak? Dan heb je automatisch recht op meer dan 100 gratis opleidingen en workshops. Zo word je steeds beter in je vak.

Ontdek de opleidingen en workshops