Hoeveel verdien je in de horeca?

Twee factoren bepalen je loon:

  1. de functie die je uitoefent (= functiecategorie)
  2. de ervaring die je hebt opgebouwd in die functie (= functiejaren) 

1. Je functie of functiecategorie

Je loon wordt in grote mate bepaald door je functie. In de horeca worden alle beroepen ondergebracht in een welbepaalde functiecategorie. Hoe meer verantwoordelijkheden je draagt, hoe hoger de functiecategorie. De laagste categorie is 1, de hoogste 9. Hoe hoger de functiecategorie, hoe hoger je loon. Je kan dus snel meer verdienen!

Onder welke functiecategorie val jij?

De horeca telt officieel 150 beroepen, allemaal onderverdeeld in één van de 9 functiecategorieën. Als je weet in welke functiecategorie je ingeschaald bent, ken je meteen ook je minimale brutoloon. Wij koppelden voor jou 22 veelvoorkomende horecaberoepen aan de juiste functiecategorie:

Functiecategorie

Minimum bruto uurloon bij 0 jaren ervaring

Cat. 1

12,2723 euro bruto/ uur

Cat. 2 (o.a. hulpkelner, keukenmedewerker, medewerker housekeeping, fastfoodmedewerker)

12,2723 euro bruto / uur

Cat. 3 (o.a. afwasser)

12,3433 euro bruto / uur

Cat. 4

12,8856 euro bruto / uur

Cat. 5 (o.a. bartender, hulpkok, grootkeukenhulpkok, kelner, barista)

13,6239 euro bruto / uur

Cat. 6 (o.a. receptionist, sommelier, chef de partie, traiteur kok)

13,9845 euro bruto / uur

Cat. 7

15,9005 euro bruto / uur

Cat. 8 (o.a. kok, grootkeukenkok)

17,1301 euro bruto / uur

Cat. 9 (o.a. maître h’dhôtelmanager housekeeping, front office manager, F&B manager, hotelmanager, manager restaurant-brasserie-café)

18,2178 euro bruto / uur 

Dit zijn bruto uurlonen (voor een idee over je nettoloon, gebruik de bruto-netto calculator van Jobat.be). Ook mooi meegenomen: in de horeca kan je rekenen op extraatjes bovenop je loon.

Staat jouw beroep niet in het overzicht? Hier vind je de volledige lijst van beroepen ingedeeld in de juiste functiecategorie

2. Je ervaring of functiejaren

Ervaring wordt beloond in de horeca! Hoe langer je in de horeca blijft werken, hoe meer je verdient. Dit noemen we ‘functiejaren’. Let wel op: leeftijd heeft er niets mee te maken. Een onervaren keukenmedewerker van 19 jaar en een onervaren keukenmedewerker van 43 jaar starten dus aan hetzelfde minimumloon.

Vóór je een arbeidsovereenkomst afsluit, raden we je aan je loon altijd te checken. Controleer daarbij goed welk beroep officieel op je contract staat vermeld. Zo vermijd je onaangename verrassingen.

Wanneer stijgt je loon?

Officieel kan je loon stijgen als:

  • Je ervaring opbouwt in je job. Elk jaar ervaring is extra loon.
  • En/of als je doorgroeit van de ene functie naar de andere. Een hulpkok verdient bv. meer dan een keukenmedewerker.

Bovendien stijgen de minimumlonen jaarlijks in januari (indexering).

Voorbeeld loonstijging in de horeca

Een voorbeeld uit de bediening. Je gaat meer verdienen naarmate je een hogere functie uitoefent of naarmate je meerdere jaren ervaring hebt.

Loontabel horecasector PC 302

Op zoek naar een volledig overzicht van de minimumlonen in de horecasector, ingedeeld per functiecategorie?

Loonbarema horeca 2021