Vóór je een arbeidsovereenkomst afsluit, raden we je aan je loon altijd te checken. Controleer daarbij goed welk beroep officieel op je contract staat vermeld. Zo vermijd je onaangename verrassingen.
Minimumlonen in de horeca
In de horeca zijn er duidelijke loonafspraken gemaakt. Alle lonen zijn bij wet vastgelegd in een loonbarema dat jaarlijks wordt geïndexeerd. Het gaat om het minimumbedrag waar je recht op hebt. Een werkgever mag jou dus niet minder betalen dan wat hier staat voorgeschreven, meer mag natuurlijk wel.
Hoeveel verdien je in de horeca?
Twee factoren bepalen je loon:
- de functie die je uitoefent (= functiecategorie)
- de ervaring die je hebt opgebouwd in die functie (= functiejaren)
1. Je functie(categorie)
Alle 150 horecaberoepen worden ondergebracht in 9 functiecategorieën. Hoe meer verantwoordelijkheden je draagt, hoe hoger de functiecategorie. En inderdaad: hoe hoger de functiecategorie, hoe hoger je loon. Wil je graag doorgroeien naar een hogere categorie? Dan kan het helpen om je bij te scholen, bijvoorbeeld via onze gratis opleidingen.
Onder welke functiecategorie val jij?
We koppelden alvast 22 veelvoorkomende horecaberoepen aan de juiste functiecategorie. Ga op zoek naar jouw beroep en ontdek snel het bijhorende minimum uurloon (afhankelijk van jouw aantal jaren ervaring in de horeca).
Functiecategorie |
Minimum bruto uurloon |
Cat. 1 |
Tussen 14,3707 € en 16,9297 € bruto/uur (minimum) |
Cat. 2 (o.a. hulpkelner, keukenmedewerker, medewerker housekeeping, fastfoodmedewerker) |
Tussen 14,3707 € en 16,9297 € bruto/uur (minimum) |
Cat. 3 (o.a. afwasser) |
Tussen 14,4539 € en 17,4103 € bruto/uur (minimum) |
Cat. 4 |
Tussen 15,0889 € en 18,2428 € bruto/uur (minimum) |
Tussen 15,9535 € en 19,0362 € bruto/uur (minimum) |
|
Cat. 6 (o.a. receptionist, sommelier, chef de partie, traiteur kok) |
Tussen 16,3756 € en 19,9843 € bruto/uur (minimum) |
Cat. 7 |
Tussen 18,6191 € en 21,9232 € bruto/uur (minimum) |
Cat. 8 (o.a. kok, grootkeukenkok) |
Tussen 20,0591 € en 23,5428 € bruto/uur (minimum) |
Cat. 9 (o.a. maître h’dhôtel, manager housekeeping, front office manager, F&B manager, hotelmanager, manager restaurant-brasserie-café) |
Tussen 21,3327 € en 24,9721 € bruto/uur (minimum) |
Het gaat om de bruto uurlonen (voor een idee over je nettoloon, gebruik de bruto-netto calculator van Jobat.be).
2. Je ervaring of functiejaren
Ervaring wordt beloond in de horeca! Hoe langer je in de horeca werkt bij dezelfde werkgever, hoe meer je verdient. Dit noemen we ‘functiejaren’. Let wel op: leeftijd heeft er niets mee te maken. Een onervaren keukenmedewerker van 19 jaar en een onervaren keukenmedewerker van 43 jaar starten dus aan hetzelfde minimumloon.
Je hebt nu ongeveer een idee wat je minimaal verdient in de horeca! Er zijn natuurlijk ook interessante extra's bovenop je loon, zoals zon- en feestdagentoeslagen, kledijvergoedingen, ecocheques, drinkgeld (natuurlijk!) en meer.
Wanneer stijgt je loon?
Officieel kan je meer verdienen als:
- Je ervaring opbouwt in je job. Elk jaar ervaring is extra loon.
- En/of als je doorgroeit van de ene functie naar de andere. Een hulpkok verdient bv. meer dan een keukenmedewerker. Het loont daarom de moeite om je te blijven bijscholen.
Bovendien stijgen de minimumlonen jaarlijks in januari (indexering).
Loontabel horecasector PC 302
Loontabel horeca 2024 (minimumlonen)
Op zoek naar een volledig overzicht van de minimumlonen in de horecasector, ingedeeld per functiecategorie?
Vragen over je loon?
Voor vragen over je eigen verloning, contract, werktijden, ... kan je terecht bij gespecialiseerde instanties zoals de werknemersvertegenwoordiging of het sociaal secretariaat.
Interessant:
Wist je dat horecawerknemers recht hebben op gratis opleidingen?
Ben jij een vaste werknemer in een horecazaak? Dan heb je automatisch recht op meer dan 100 gratis opleidingen en workshops. Zo word je steeds beter in je vak.