Stap 1: weten wat je wil

Voor je begint met zoeken en solliciteren, stel je jezelf volgende vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Waar liggen mijn interesses en wat zijn mijn talenten? Als je jezelf kent, is het makkelijker om een werkgever te overtuigen van je toegevoegde waarde. Als blijkt dat de horecasector echt iets voor jou is, dan heb je geluk. Want horecazaken zijn er overal, ook bij jou in de buurt. Op onze website vind je meer uitleg bij 22 veelvoorkomende horecaberoepen. Ga zeker op onderzoek en ontdek wat het beste bij je past.

Stap 2: de zoektocht 

Waar vind je vacatures die bij je passen? De horecasector staat nooit stil, de jobkanalen ernaartoe dus ook niet. Beperk je niet tot één website of kanaal, maar gebruik een mix van kanalen om een toffe job te vinden.

Stap 3: word gevonden

Wie aan de slag wil, moet zelf actief op zoek naar werk. Maar het is ook belangrijk om jezelf in de markt te zetten naar werkgevers toe. Horecaondernemers publiceren hun vacatures niet altijd, maar zoeken 'via-via' naar geschikte kandidaten. Dan wil jij natuurlijk in het oog springen, en liefst op een positieve manier. Hoe pak je dat aan?

Stap 4: een geslaagde sollicitatie

Pas als je je goed georiënteerd hebt, zet je de eerste stappen in het solliciteren. Een goede sollicitatiebrief en een overzichtelijke cv zijn onmisbaar. Hoe gerichter je zoektocht en hoe beter je voorbereiding, hoe gemakkelijker het sollicitatiegesprek zal gaan.

Als het niet lukt...

Solliciteren is bijzonder frustrerend als je regelmatig wordt afgewezen of het nét niet haalt. Toch is het belangrijk dat je de moed niet laat zakken.

Hulp vragen is best oké. Vraag familie of vrienden om je CV en sollicitatiebrief te verbeteren en oefen je gesprek op voorhand. Zij zullen je oprechte feedback geven.

Focus je op vacatures die je écht aanspreken. De gouden regel van solliciteren is dat je aandacht moet besteden aan de vacature én de horecazaak waarvoor je wilt gaan werken. Waar zijn ze precies naar op zoek? Welke persoon zoeken ze binnen hun team? Welke persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten heb jij om daaraan te voldoen? Hoe beter je sollicitatie aansluit op de horecazaak en hoe beter je laat zien dat je je hebt verdiept in de functie en gevraagde competenties, hoe meer kans je maakt. 

Vraag feedback als je een slechte sollicitatie achter de rug hebt. Daar is niets mis mee en zo kan je leren uit je fouten.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je te weinig ervaring of kennis hebt. Daar kan je wat aan doen. Er bestaan namelijk heel wat gratis horeca-opleidingen voor werkzoekenden. Het einddoel van zo'n opleiding is altijd vast werk.