Onderdelen CV

Op een goede cv staan deze 6 onderdelen:

1. Persoonlijke gegevens

Zet je persoonlijke gegevens altijd bovenaan je cv. Belangrijk bij dit onderdeel is dat je gegevens correct zijn. Vermeld zeker je naam, telefoonnummer, email-adres, nationaliteit, geboortedatum, geboorteplaats en je rijbewijs.

2. Werkervaring

Onder werkervaring komt een opsomming van al de voorgaande jobs die je hebt gehad. Begin met de recentste jobs eerst! Je vermeldt best de jobs die het relevantst zijn voor de functie waarvoor je solliciteert. Belangrijk om te vermelden is: het bedrijf, wat je functie was en welke taken je deed.

3. Studies

Het volgende wat je gaat vermelden op je cv zijn de recente en relevante opleidingen en eventueel cursussen die je volgt of gevolgd hebt. Vermeld hierbij: naam van de school, opleiding, jaartal en eventueel het behaald diploma. Let ook hier op dat je je meest recente opleidingen bovenaan plaatst.

4. Talenkennis & andere vaardigheden

Onder vaardigheden vallen bijvoorbeeld je computer of IT-skills, je talenkennis, … .

Geef een helder overzicht van alle talen die je kent. Bij computerkennis kan je een opsomming geven van alle programma’s waarmee je vertrouwd bent. Daarnaast kan je ook specifieke vaardigheden of kwaliteiten die je wil benadrukken vermelden. Wees wel steeds eerlijk en objectief.

5. Hobby’s

Dit onderdeel hou je best onderaan jouw cv, omdat het minder van belang is voor de functie. Maar het geeft de werkgever wel een idee over wie of wat voor persoon jij bent. Kies hiervoor voor echte hobby’s! Op café gaan met vrienden telt dus helaas niet mee als een hobby.Gebruik hobby’s om eigenschappen van jezelf te tonen. Enkele voorbeelden: Speel je een ploegsport? Dan ben je vast een goede teamplayer. Oefen je een solosport uit? Dan heb je leren doorzetten! Hou je ervan om te naaien of kledij te ontwerpen? Dan toon je aan dat je een creatief persoon bent. Vind je het leuk om fietsen of auto’s te repareer? Dan sta jij bekend als een echte handige harry!

6. Referenties

Onder deze rubriek kan je personen vermelden die je in een werksituatie kennen en informatie over jou kunnen geven (meestal vroegere werkgevers). Je kiest natuurlijk best personen uit die positief over jou zullen zijn. Vraag hen wel op voorhand of je hen als referentie mag opgeven. Vermeld de naam, de functie en de contactgegevens van deze persoon.

Checklist

Check de opmaak:

  • Bij voorkeur max 2 bladzijden.
  • Getypt en niet met de hand geschreven.
  • Een duidelijke en overzichtelijke vorm.
  • Belangrijke aspecten springen in het oog (ander lettertype, onderlijnen of vet).

Check het taalgebruik:

  • Geen taal- of spellingsfouten.
  • Geen afkortingen.
  • Laten nalezen door iemand anders.
  • Vooral korte zinnen, geen volzinnen.
  • Geen moeilijke vaktaal, tenzij dit belangrijk is voor de job.

Ook niet onbelangrijk:

  • Wees niet te bescheiden, maar overdrijf ook niet en lieg niet. In het sollicitatiegesprek zal je toch voorbeelden moeten geven bij wat er in je CV staat.
  • Pas je cv aan aan de vacature waarvoor je solliciteert. 
  • Gebruik een professioneel ogend e-mailadres. petra.cornelissen@gmail.com is veel beter dan hotmama666@gmail.com ...

En de sollicitatiebrief?

De sollicitatiebrief is een belangrijke aanvulling bij je cv, daarom besteed je best hieraan ook de nodige aandacht. Je sollicitatiebrief gebruik je vooral om de werkgever duidelijk te maken waarom je vindt dat jij voor deze specifieke functie geschikt bent. Ga aan de slag met deze tips voor een goede sollicitatiebrief