Horeca Forma helpt openstaande vacatures in te vullen via lokale werkzoekendenopleidingen. Wie interesse heeft in een job als bartenderzaalmedewerkerkeukenmedewerker,… wordt in vrij korte tijd opgeleid én begeleid naar werk. Wij bieden deze trajecten kosteloos aan i.s.m. VDAB en/of andere tewerkstellingsorganisaties, lokale overheden, plaatselijke horeca en andere (privé)partners.

Wie de passie voor het vak heeft, maar de ervaring en professionele competenties mist, kan bij ons terecht. Zo willen we de kloof dichten tussen wie wil werken en wie kan werken in de horeca.

1. Instapopleidingen

Horeca-ervaring is niet nodig. Je motivatie is van tel!

Tijdens de instapopleidingen leer je een horecaberoep aan in gemiddeld 2 tot 4 maanden. Enige horeca-ervaring is mooi meegenomen, maar is zeker geen vereiste voor dit type van opleidingen. Het intense opleidingsschema is niet combineerbaar met een job. In het voorjaar starten de opleidingen meestal rond februari/maart en in het najaar meestal in oktober. Je volgt opleiding bij Horeca Forma of bij de partners.

Bartenderopleiding

Ontdek hier alles over de gratis bartenderopleidingen die in najaar 2021 van start gaan in Antwerpen en Oostende.

Opleiding hulpkelner/zaalmedewerker

Een mooie horecacarrière start bij een degelijke basisopleiding. En dat kan ook nog na het secundair onderwijs! De gratis opleiding tot hulpkelner (of zaalmedewerker) is speciaal voor werkzoekende volwassenen die aan de slag willen in de horeca. Het strakke opleidingsschema is niet combineerbaar met een job.

Opleiding Hotelreceptionist

Wil jij graag solliciteren voor een job als hotelreceptionist, maar heb je nog geen ervaring of opleiding gehad? Dan is dit je kans om het beroep in een paar maanden onder de knie te krijgen. Deze gratis opleiding is speciaal voor werkzoekenden.

Opleiding hulpkok

Na een opleiding tot hulpkok beschik je over de nodige culinaire technieken om werk te vinden als rechterhand van de chef in een professionele keuken. Deelname is gratis voor werkzoekenden.

Opleiding afwastechnieken

Hou je van properheid en netheid? En wil je graag aan de slag in de horeca? Volg dan een gratis afwassersopleiding en wie weet word jij straks de koning van de vaat in een restaurant of hotel in je buurt.

Opleiding keukenmedewerker

Heb je zin in een bruisende job als keukenmedewerker, maar mis je kennis en ervaring? Dan is deze gratis opleiding iets voor jou! Al doende leer je alles over ‘werken in de keuken’. Je rondt de opleiding af met een stage in jouw buurt.

Opleiding kamerdienst

Op hotel moet het proper en netjes zijn. Punt. Dat is de belangrijke taak van de kamerjongens en -meisjes. Na deze gratis opleiding vind je vast en zeker werk als kamerdienstmedewerker bij een tof hotel in je buurt.

Opleiding kok en kelner

Deze eenjarige opleiding opent nieuwe deuren. Overweeg je een carrièreswitch naar de horeca? Doen! Werk je al enkele jaren in de horeca zonder diploma en wil je wat sterker in je schoenen staan? Doen! Want als je slaagt voor deze opleiding, heb je het certificaat Hotelbedrijf op zak.

2. Doorgroei opleidingen

Voor mensen met horeca-ervaring

Deze opleidingen zijn er voor ervaren, werkloze horecamedewerkers die zich willen specialiseren in hun vak. Bijvoorbeeld een keukenmedewerker die wil solliciteren voor de job van hulpkok, kan zich eerst via Horeca Forma opscholen. Het intense opleidingsschema is niet combineerbaar met een job. In het voorjaar starten de opleidingen meestal rond februari/maart en in het najaar meestal in oktober. Je volgt opleiding bij Horeca Forma of bij een opleidingspartner.

Algemene aanpak

  1. Korte maar intensieve opleidingen van enkele weken tot enkele maanden.
  2. Praktijkgericht en met een stage.
  3. Per opleiding 10 tot 15 deelnemers (na selectie).
  4. Geen examen, wel een algemene beoordeling over de volledige duurtijd van de opleiding.
  5. VDAB-erkende opleidingstrajecten met officieel certificaat.
  6. Gratis deelname en met behoud van je werkloosheidsuitkering.

Al deze voltijdse werkzoekendenopleidingen zijn niet combineerbaar met een job. Ze zijn er voor volwassenen die beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat je niet meer naar school gaat en (op het moment van opleiding) niet aan het werk bent.

Bij de meeste opleidingsmomenten kan je instappen in februari/maart of in oktober. Ga naar de opleiding van je keuze voor de precieze instapmomenten.

Kies er een opleiding uit die bij je past.

Bekijk de opleidingen

Ben je momenteel werkloos tussen 2 horecajobs in?

Als je gewerkt hebt in de horecasector (Paritair Comité 302), dan heb je nog een jaar lang recht op onze gratis trainingen en workshops uit het aanbod voor horecawerknemers. Exact wat je nu nodig hebt om je CV te boosten.