Wist je dat er heel wat opleidingen bestaan om werk te vinden in de horeca? Denk maar aan een bartenderopleiding, opleiding tot zaalmedewerker of keukenmedewerker, een koksopleiding, enz. Deze worden gratis aangeboden door VDAB en andere partners, waaronder Horeca Forma. Ze leveren een erkend certificaat op.

1. Instapopleidingen

Horeca-ervaring mag, maar moet niet!

Tijdens de instapopleidingen leer je een horecaberoep aan in gemiddeld 2 tot 4 maanden. Enige horeca-ervaring is mooi meegenomen, maar is zeker geen vereiste. Belangrijk: de intense opleidingsschema's zijn niet combineerbaar met een job. Haast je want de inschrijvingen voor het najaar zijn volop bezig.

2. Doorgroei opleidingen

Voor werkzoekenden met horeca-ervaring

Deze opleidingen zijn er voor ervaren, werkloze horecamedewerkers die zich willen specialiseren in hun vak. Bijvoorbeeld een keukenmedewerker die wil solliciteren voor de job van hulpkok, kan zich eerst opscholen. De opleiding is niet combineerbaar met een job. Haast je want de inschrijvingen voor het najaar zijn nu volop bezig.

Algemene aanpak

  1. Korte maar intensieve opleidingen van enkele weken tot enkele maanden.
  2. Praktijkgericht en met een stage.
  3. Per opleiding 10 tot 15 deelnemers (na selectie).
  4. Geen examen, wel een algemene beoordeling over de volledige duurtijd van de opleiding.
  5. VDAB-erkende opleidingstrajecten met officieel certificaat.
  6. Gratis deelname en met behoud van je werkloosheidsuitkering.

Al deze voltijdse werkzoekendenopleidingen zijn niet combineerbaar met een job. Ze zijn er voor volwassenen die beschikbaar zijn op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat je niet meer naar school gaat en (op het moment van opleiding) niet aan het werk bent.

Bij de meeste opleidingsmomenten kan je instappen in februari/maart of in oktober. Ga naar de opleiding van je keuze voor de precieze instapmomenten.

Kies er een opleiding uit die bij je past.

Bekijk de opleidingen

Ben je momenteel werkloos tussen 2 horecajobs in?

Als je gewerkt hebt in de horecasector (Paritair Comité 302), dan heb je nog een jaar lang recht op onze gratis trainingen en workshops uit het aanbod voor horecawerknemers. Exact wat je nu nodig hebt om je CV te boosten.