Info in 't kort ...

 • Wat? Praktijkgerichte opleiding tot bartender. Stap voor stap leer je de (basis)technieken van koude en warme dranken: alcoholvrije drankjes, wijn, cocktails, cappuccino's & latte macchiato's, enz. Je leert al doende en op het einde draai je 3 weken mee in een echte bar.

 • Waar & wanneer? De workshops en lessen vinden plaats in Leuven, van 3 maart tot 7 mei 2023 (inclusief stage)

 • Prijs?  Gratis aangeboden door Diageo, Horeca Forma, VDAB en Stad Leuven

 • Voor wie? Voor (werkzoekende) volwassenen die aan de slag willen als bartender, en van 03/03/2023 tot 07/05/2023 beschikbaar zijn.

 • Wat levert het op? Een diploma van bartender (VDAB-erkend) en een job, natuurlijk!

In 't lang ...

Past het in mijn agenda?

Ja, als je beschikbaar bent vanaf 3 maart:

 • Van 3 maart tot en met 17 april 2023 volg je opleiding van maandag tot vrijdag, van 9u tot 16u30. Je kan de opleiding dus niet combineren met een vaste job.
 • Nadien, van 18 april tot 7 mei volg je een stage in een horecazaak. Tijdens die periode volg je het uurrooster van de horecazaak waar je stage zal lopen.

Waar moet ik zijn?

 • De opleiding vindt plaats in de horecazaak De Optismist in Leuven (Vismarkt 7, 3000 Leuven).
 • Je zal ook een stage volgen in een horecazaak. We zoeken samen een stageplek bij jou in de buurt!

Is het iets voor mij?

Ja! Als:

 • Je 18+ bent
 • Beschikbaar bent tijdens de opleidingsperiode (omdat je werkzoekend bent, schoolverlater bent, ...)
 • Eerdere horeca-ervaring is niet nodig, deze opleiding is geschikt voor beginners.

Kan ik dat betalen?

 • Ja, want deelname is gratis. Deze opleiding wordt 100% gefinancierd door Diageo, Horeca Forma, VDAB en Stad Leuven.
 • Als je bent ingeschreven als werkzoekende bij VDAB, dan behoud je het recht op je werkloosheidsuitkering.
 • Het vervoer wordt vergoed (bv. trein/busabonnement of kilometervergoeding)
 • Eventuele kinderopvang wordt ook terugbetaald.

Wat ga ik allemaal leren?

Waar zullen we beginnen? ... Tientallen cocktailrecepten, wijnen degusteren, latté's maken, een tapcursus, verkooptechnieken, ... Deze bartenderopleiding is 'all-in'! En dat voor de prijs van nul (!) euro, in amper 2 maanden, met toptrainers én individuele hulp bij je zoektocht naar werk. Dat vind je nergens anders. Benieuwd wat het beroep van bartender inhoudt?

Wat betekent dit voor mijn CV?

Na deze opleiding mag je jezelf een professionele bartender noemen, want je ontvangt het VDAB-erkend certificaat van bartender. Je krijgt trouwens persoonlijke begeleiding bij je zoektocht naar een job als bartender. Da's mooi meegenomen, toch?

Zij gingen jou voor ...

De opleiding is supergoed in elkaar gestoken. 't Is een korte maar intense opleiding. Maar het wordt op een niet-schoolse manier gebracht, het is op een leuke manier. Zeker met de begeleiders en de groep van zeer gemotiveerde mensen met dezelfde interesses. Dat schept meteen een band.

Yaël (19), volgde de bartenderopleiding in 2021 en werkt nu bij restaurant Baracca in Leuven

Vragen of inschrijven?

Inschrijven voor de Bartenderopleiding in Leuven kan helaas niet meer.

Er zijn wel nog plaatsen vrij in de Bartenderopleiding in Oostende/Brugge. Hou bovendien onze website in de gaten, want ook in het najaar organiseren we nieuwe bartenderopleidingen in Antwerpen en Gent.   

Info voor bedrijven

Baat je een horecazaak uit in regio Leuven én heb je een openstaande vacature bar/zaal? Dan kan je je nu al aanmelden als kandidaat-stagebedrijf. Belangrijk is dat je onze stagiair-bartender wil begeleiden en coachen van 18 april tot en met 7 mei 2023.

Je kan ook helpen om de komende weken de bartenderopleiding mee bekend te maken. Bv. door een poster uit te hangen, een berichtje te delen op je sociale media (download hier een leuk promoclipje), ... De zoektocht naar cursisten is namelijk pas gestart en jouw hulp is meer dan welkom.

Heb je interesse? Stuur dan een mail naar Sofie: s.luyckx@horecaformavlaanderen.be of neem met haar contact op via 0496 94 57 21.

Learning for life, een initiatief van Diageo

De bartenderopleiding is een "Learning for Life" opleidingstraject en is een initiatief van Diageo, wereldleider in sterke dranken. Het project bereidt jongvolwassenen voor op een carrière in bartending en hospitality. Het project werd al in 40 landen wereldwijd succesvol gelanceerd en heeft een impact op meer dan 120.000 mensen. In ons land is er een samenwerking met Horeca Forma, VDAB en verschillende Vlaamse steden. 

Sofie Luyckx

Trajectbegeleider Limburg