Virtual chefs: online bijleren in tijden van corona

Horeca Forma lanceert het project Virtual Chefs: een inspirerende reeks minitrainingen voor en door horecamensen via Facebook Live en gratis webinars. Horeca Forma en haar trainers willen zo alle thuiszittende chefs, keukenmedewerkers, bartenders, gastheren en -vrouwen, kelners,… mee door deze onzekere periode loodsen.

Verbondenheid tijdens social distance

Van intens samenwerken naar social distancing, het zijn vreemde en ongeziene tijden. Ook voor ons is het wennen, iedereen werkt nu van thuis uit. In onze WhatsApp groep delen we vaak grappige video’s of foto’s om het toch luchtig te houden. En hoe doe jij dat? Hoor jij je collega’s nog nu je de hele dag in je kot zit?

#Feedthenurses: horecahelden die koken voor zorghelden

#Feedthenurses, je ziet het tegenwoordig veel verschijnen op sociale media. Het zijn voornamelijk horecamensen die vrijwillig koken voor dokters en verpleegkundigen zodat ze gezond en monter blijven in deze heftige periode.

Horeca Forma stelt haar opleidingen uit

In de strijd tegen corona hebben wij ook alle opleidingen van de maand april uitgesteld. Intussen werken wij ook aan een online aanbod. Houd onze kanalen in de gaten voor updates.

Vacature: boekhouder bij Horeca Forma en Guidea

Ben jij een perfectionist die nauwkeurigheid en discretie in een hoog vaandel draagt, een geboren planner die prioriteiten weet te stellen, zonder dat je begint te duizelen van gegevenstabellen? Bekijk dan zeker onze vacature!

Gemberthee als alternatief voor koffie

Zo'n stevige cafeïneshot om de werkdag te beginnen ... mmm heerlijk. Je zou het niet meer kunnen missen. Maar wat als er een gezond, cafeïnevrij drankje bestond dat hetzelfde opkrikkende effect heeft? Zou je dat dan eens proberen?

Food & Beverage berekening: 7 hoofdzonden

Zoek je een trouwe bondgenoot om je horecazaak succesvol uit te bouwen, met meer rendement en winst? Maak dan een eeuwige verbintenis met je rekenmachine. Want het zorgvuldig calculeren van alle kosten is cruciaal. En toch loopt het nog wel eens mis met al dat puzzelwerk. Tegen deze 7 feiten wordt het meest gezondigd.

Omgaan met agressieve gasten: zo reageer je beter niet

In de horeca komt agressief gedrag regelmatig voor. Hiermee omgaan is niet simpel. Toch zijn er enkele tips. Velen beseffen bijvoorbeeld niet dat hun eigen reactie een effect heeft op de afloop van het gesprek. Hoe goed bedoeld ook, sommige reacties gooien enkel olie op het vuur. Lees hier hoe dat komt.

De favoriete adressen van horecakenners

Wat hier volgt, is géén nieuwe Gault&Millau lijst. En ook geen Tripadvisor 2.0. En nee, we stuurden ook geen recensenten op pad. Wat deden we dan wel?

Vind werk als keukenmedewerker

Is werken in de keuken helemaal je ding en woon je rond Lier? Volg een opleiding en ga meteen aan de slag als keukenmedewerker.

Werkzoekend? Volg een opleiding tot hulpkelner

Sta je graag in de zaal? Hou je van horeca en woon je in of rond Gent? Volg dan deze lente een opleiding hulpkelner en leer de kunst van gastvriendelijkheid.

Werkzoekend? Volg een opleiding bartender

Zegt een carrière als bartender jou wel iets? Volg dit voorjaar een opleiding in Oostende en leer de beste drankjes serveren.

De top 10 opleidingen van 2019

Hier zijn ze dan: de 10 Horeca Forma-opleidingen die jullie in 2019 het meest volgden. Omdat ze bijzonder populair zijn, of simpelweg onmisbaar zijn voor een succesvolle toekomst in de horeca. We zetten ze op een rijtje, in stijgende lijn.

Anderstalige nieuwkomers aan de slag in de horeca

Op 18 december 2019 ontvingen 28 anderstalige nieuwkomers hun attest als afwasser, keukenmedewerker, kamerjongen/-meisje of zaalmedewerker via het tewerkstellingstraject ‘Hospitality Heroes’. Zij werden door Horeca Forma en haar partners klaargestoomd voor een vaste job in de -Antwerpse- horeca.

Hoe tevreden ben jij met je drinkgeld?

In de horeca is fooi een belangrijk deel van je loon. Maar gasten geven pas een extra centje als je hen echt goed in de watten hebt gelegd. Er zijn wel enkele dingen waar je aan kan denken om meer kans te maken op een goeie fooi.

Voedselallergieën: zo bereid je je voor op 'moeilijke' gasten

Zeker als je vrienden- of familiegroepen over de vloer krijgt, is de kans groot dat er minstens één persoon bij is met een allergie of intolerantie. Hoe laat je de keuken en de service dan vlot draaien?

11 voorzorgen voor een veilige werkomgeving deze winter

De horeca is een kwetsbare sector wat criminaliteit betreft, zeker in de donkere wintermaanden. Met een gezonde dosis alertheid maak je jezelf en je zaak weerbaarder.

Werkzoekend? Volg een opleiding hulpkok

Sta je graag in de keuken, hou je van horeca en woon je in of rond Sint-Truiden? Volg dan een opleiding hulpkok en leer de lekkerste gerechten klaarmaken!

Werkzoekend? Volg een opleiding bartender

Zegt een carrière als bartender jou wel iets? Volg dit voorjaar een opleiding in Gent en leer de beste drankjes serveren.

Vacature administratief medewerker (M/V) - tijdelijke versterking

In deze tijdelijke job verwerk jij de inschrijvingen voor onze horeca-opleidingen en zorg je voor een vlotte, correcte communicatie met de deelnemers. We bieden jou een voltijds contract aan t.e.m. februari 2020.

Fotoreportage: EHBO-cursus bij The Jane

In sterrenzaak The Jane komen de gasten àltijd op de eerste plaats. Deze gastvrijheid gaat sinds kort zo mogelijk nog een stapje verder, want de medewerkers volgden op 21 oktober een basiscursus EHBO van Horeca Forma. Ze weten nu hoe te reageren bij verslikking, snij- en brandwonden en zelfs bij een infarct.

Proef van onze opleidingen tijdens Horeca Expo Gent

De expertise van Horeca Forma en Horeca Vlaanderen samen op één infostand, als dat niet handig is. Kom jij tussen 17 en 21 november ook langs op de stand of op één van onze activiteiten?

Vacature domeinverantwoordelijke onderwijs

Kijk jij uit naar een job die sterk beroep doet op jouw strategische, coachende, organisatorische en communicatieve skills? Heb je kennis van onderwijsbeleid en een kloppend hart voor de horecasector? Dan ben jij misschien de domeinverantwoordelijke onderwijs die wij zoeken!

3 misverstanden over wild ontkracht

Wild in de keuken is een echte topper, zéker tijdens de eindejaarsfeesten! Maar waarop let je dan het best? En neem je met wildgerechten op de menu geen te groot risico? Wij weerleggen de drie grootste vooroordelen en tonen aan dat wild hipper is dan ooit.

Spruitjes op een bedje van gastvrijheid

Seppe Nobels van het Antwerpse toprestaurant Graanmarkt 13 nam drie jaar geleden Badr Aldouni onder zijn vleugels, een Syrische vluchteling en scheepskok. Nieuwe werelden scheppen: hier lees je hun verhaal.

10 tips voor meer likes

Scoren op sociale media: tips van onze trainers Ine, Marilyn en Yvan

Deze opleidingen worden het meest bekeken op onze website

September is een belangrijke maand voor ons, want dan schieten de trainingen uit de startblokken. Dus wilden we wel eens weten welke opleidingen jullie interesse wekken. Dit is de top 5 van meest bezochte opleidingen op onze website.

Wespen op het terras? Dit doe je eraan

Nooit meer last van wespen met dit spotgoedkope ingrediënt.

10 tips voor een perfecte klachtenbehandeling

Gasten zijn altijd op zoek naar een topervaring. Wanneer er iets tegenvalt, zal jij als horeca professional dat als eerste horen. Een goede klachtafhandeling bestaat uit meer dan enkel 'sorry'.

Geef je kaasplankje een make over

Wil je echt opvallen met een culinair kaasplankje? Lees dan deze tips. En vooral: check onze nieuwe kaasopleiding met Kaasmeester Ann Keymeulen.

5 gênante Franse taalfouten in de bediening

Wat kennis van het Frans komt altijd van pas, zeker als je werkt in de horeca. Deze 5 gênante taalfouten vertellen je waarom.

De ultieme horeca playlist

Welke tunes draaien die horecafans? Beluister het op onze Spotify afspeellijst.

Recepten van onze trainers

Bij Horeca Forma trakteren we graag! Met leuke opleidingen, goeie tips en bakken inspiratie. Af en toe gooien we er een receptje tussen. Zoals nu, want je krijgt van ons twee originele recepten van Ann Vansteenkiste en Pieter-Jan Lint.