Secundair onderwijs

doorgeef-keuken

Al vanaf 12 jaar kunnen leerlingen in de eerste graad van het secundair kiezen voor het studiegebied 'Voeding en Horeca'. In het tweede jaar kan er zowel in de A-stroom als in de B-stroom gekozen worden voor de basisoptie ‘voeding en horeca’. Binnen de A-stroom is dit een keuzegedeelte van 5 lesuren, in de B-stroom is dit een pakket van max. 10 lesuren waarbij ze kunnen proeven van bakkerij/slagerij en restaurant & keuken.

Na deze brede eerste graad kan er binnen elke finaliteit gekozen worden voor het domein ‘Voeding en Horeca’. Zo is er bijvoorbeeld de richting Restaurant & Keuken (arbeidsmarkt finaliteit), Horeca (dubbele finaliteit) of een andere creatieve richting. Op het menu staan algemene vakken zoals talen en wiskunde en veel praktijkuren. Dankzij een stage of duaal leren proeven de leerlingen al snel van het echte werkleven.

Vanaf 16 jaar geldt de deeltijdse leerplicht (of 15 jaar op voorwaarde dat de eerste twee leerjaren van het voltijds secundair onderwijs beëindigd zijn). Vanaf dan kan de leerling kiezen voor een duale opleiding in een Centrum voor Deeltijds Onderwijs of Syntra-campus. Via een combinatie van leren op school en leren op de werkvloer worden ze klaargestoomd voor hun horecatoekomst. Op deze pagina vind je een lijst met alle Centra voor Deeltijds Onderwijs en Syntra campussen met horecaopleidingen.

Nieuwe website

De website www.horecastuderen.be is een studiekeuzegids voor kind en ouder(s) met een speciale focus op een schoolloopbaan binnen horecaonderwijs.

Bezoek de website horecastuderen.be

Verder studeren na het secundair

samenwerken

Na het secundair onderwijs kan je meteen aan het werk, maar je kan ook verder studeren. Met een horecadiploma is eigenlijk alles nog mogelijk. Deze studies zijn een perfecte aanvulling op de kennis en vaardigheden opgedaan in het secundair onderwijs:

  • De meeste Vlaamse hotelscholen bieden specialisatiejaren aan, zoals Wereldgastronomie, Restaurantbedrijf & Drankenkennis, Hotelonthaal en nog veel meer. In de verdere modernisering van het onderwijs worden deze in 2025 vervangen door 7de leerjaren.
  • Verschillende hogescholen bieden een graduaatsopleiding LoReCa aan. Ook kan je er een bachelordiploma behalen zoals bv. Culinary Arts of Hotelmanagement
  • Het volwassenenonderwijs biedt ook veel mogelijkheden, perfect combineerbaar met een job.
  • Ben je werkzoekend en wil je aan de slag in de horeca? Dan kan je bij Horeca Forma en/of partnerorganisaties terecht voor een intensieve, korte werkzoekendenopleiding. Helemaal gratis trouwens.

Bijscholen of omscholen op latere leeftijd

receptie

Vaarwel saaie job, hallo horecacarrière! Je bent eigenlijk nooit te oud om te switchen naar de horeca. Wat je ook gestudeerd hebt, je kan je altijd nog bijscholen. Het mooie is dat de horecasector gemotiveerde mensen met open armen ontvangt. In de meeste jobs leer je al doende, aan de zijde van ervaren collega's. Natuurlijk heb je een streepje voor als je investeert in een goede opleiding. In een Centrum voor Volwassenenonderwijs of bij Syntra kan je korte of lange cursussen volgen, in het avond- of dagonderwijs. Nieuw bij de centra voor Volwassenenonderwijs zijn de duale trajecten hulpkok of kelner.

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB, dan heb je recht op de gratis werkzoekendenopleidingen van Horeca Forma en VDAB. Een bartenderopleiding, opleiding tot hulpkok, of hotelreceptionist, ... het kan allemaal.

En voor de opstart van je eigen zaak, raden wij de Horeca Vlaanderen startersopleidingen  aan.