Min 18-jarigen

doorgeef-keuken

Vlaanderen telt heel wat onderwijsinstellingen die de studierichting horeca aanbieden. Voor elke creatieve doener  is er dus wel ergens een horecaopleiding op maat te vinden.

Al vanaf 12 jaar kunnen de kinderen kiezen voor het studiegebied 'Voeding en Horeca'. Later gaan ze bv. voor de richting Restaurant-Keuken (BSO), Hotel (TSO) of een andere creatieve richting. Op het menu staan algemene vakken zoals talen en wiskunde en veel praktijkuren. Dankzij een stage of duaal leren proeven de leerlingen al snel van het echte werkleven. Als ze de school verlaten, kunnen ze meteen aan het werk of verder studeren en -wie weet- hun eigen horecazaak openen! Maar eigenlijk is met een horecadiploma alles nog mogelijk.

Vanaf 16 jaar geldt de deeltijdse leerplicht (of 15 jaar op voorwaarde dat de eerste twee leerjaren van het voltijds secundair onderwijs beëindigd zijn). Vanaf dan kan de leerling eventueel kiezen voor een Centrum voor Deeltijds Onderwijs of Syntra-campus.

Op dit kaartje vind je alle Vlaamse scholen met horeca-opleidingen. Elke school heeft z'n eigen uniek aanbod, waardoor je zeker vindt wat je zoekt!

Nieuwe website

De website www.horecastuderen.be is een studiekeuzegids voor kind en ouder(s) met een speciale focus op een schoolloopbaan binnen horecaonderwijs.

Bezoek de website horecastuderen.be

18-25 jarigen

samenwerken

Wil je verder studeren of kom je nu tot het besef dat de horeca eigenlijk echt iets voor jou is? Misschien wil je ooit je eigen restaurant, bar of feestzaal openen? In de horeca kan je veel ervaring opdoen op de werkvloer, maar met een goeie opleiding heb je wel een streepje voor. Ook na je 18e kan je nog een horecadiploma behalen. Dit zijn de opties:

Plus 25-jarigen

receptie

Vaarwel saaie job, hallo horecacarrière! Je bent eigenlijk nooit te oud om te switchen naar de horeca. Wat je ook gestudeerd hebt, je kan je altijd nog bijscholen. Het mooie is dat de horecasector gemotiveerde mensen met open armen ontvangt. In de meeste jobs leer je al doende, aan de zijde van ervaren collega's. Natuurlijk heb je een streepje voor als je investeert in een goede opleiding. In een Centrum voor Volwassenenonderwijs of bij Syntra kan je korte of lange cursussen volgen, in het avond- of dagonderwijs.

Ben je ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB, dan heb je recht op de gratis werkzoekendenopleidingen van Horeca Forma en VDAB. Een bartenderopleiding, opleiding tot hulpkok, of hotelreceptionist, ... het kan allemaal.

En voor de opstart van je eigen zaak, raden wij de Horeca Vlaanderen startersopleidingen  aan.