Word een erkend leerbedrijf in 4 stappen

Je wil jongeren opleiden bij jou in de zaak via duaal leren? Dan moet je eerst erkend worden als leerbedrijf. Volg dit stappenplan om 5 jaar lang erkend te zijn als leerbedrijf. 

1. Duid een leermeester aan

De medewerker die aangeduid wordt als leermeester:

  • Moet minimum 25 jaar zijn*
  • Moet minimum 5 jaar ervaring in de horeca hebben
  • Mag geen veroordeling hebben (zie stap 2)

*Met een bewijs van vooropleiding in het beroep kan de minimumleeftijd van de mentor tot 23 jaar teruggebracht worden en/of een afwijking van de vereiste praktijkervaring worden toegestaan.

1 leermeester mag maar 1 leerling begeleiden. Als je meerdere leerlingen tegelijkertijd wilt opleiden, laat dan meerdere leermeesters erkennen.

Verplicht: leermeesteropleiding

Het leermeesterschap is een vak apart, daarom biedt Horeca Forma de gratis 2-daagse leermeesteropleiding aan. Nieuwe leermeesters moeten deze opleiding volgen binnen 6 maanden vanaf de erkenning. LET OP! Voor mentoren binnen PC 302 horeca geldt enkel het volgen van onze eigen sectorspecifieke leermeesteropleiding. Attesten afgeleverd door andere instanties worden niét aanvaard.

Leermeesteropleiding: VOV

De leermeesteropleiding is erkend voor Vlaams Opleidingsverlof (VOV). Hierdoor kan de werknemer de leermeesteropleiding volgen met behoud van zijn/haar loon en de werkgever krijgt de loonkost terugbetaald tot maximum 298,2 euro. Volg dit stappenplan om de terugbetaling VOV te bekomen.

Premie Kwalificerend Werkplekleren

Bied je als erkende onderneming een leerwerkplek aan een leerling aan in een alternerende of duale opleiding, dan kan je onder bepaalde voorwaarden de premie kwalificerend werkplekleren ontvangen. Hiermee krijg je per schooljaar €1000 per jongere die je minstens vier maanden opleidt bij jou in het bedrijf (óók als de werkgever de mentor is).

Om de premie kwalificerend werkplekleren te ontvangen, breng je onderstaande stappen binnen de drie maanden na de startdatum in orde, waarna de aanvraag automatisch verloopt:

  1. Registreer of de overeenkomst in het digitale loket app.werkplekduaal.be
  2. Voeg daarbij je rekeningnummer toe en geef toestemming bij je erkenningsaanvraag of via het beheerscherm
  3. Zorg er steeds voor dat de DIMONA- of DmfA-aangifte voor de lerende in orde is

2. Vraag een uittreksel uit het strafregister model 2 aan

De leermeester moet kunnen aantonen dat hij/zij van onberispelijk gedrag is. Daarom moet hij/zij een uittreksel uit het strafregister model 2 - art. 596-2 aanvragen. Dit document kan aangevraagd worden bij de politie, gemeente of het e-loket.

3. Dien bovenstaand document in

Scan het uittreksel uit het strafregister model 2 in en ga naar app.werkplekduaal.be. Via dit portaal van de Vlaamse Overheid kan je een aanvraag doen om erkend te worden als leerbedrijf/leermeester.

4. Vraag de opleiding(en) aan

Eens aangemeld op app.werkplekduaal.be, verschijnen de gegevens van de onderneming en vestiging uit het KBO. Je kan nu de opleidingen aanvragen en de mentoren/leermeesters ingeven. Het gescande model 2 laad je op in app.werkplekduaal.be bij ‘bestand kiezen’.

Nu je het nodige gedaan hebt, komt de aanvraag terecht bij Horeca Forma. Zorg er zeker voor dat je aanvraag volledig is zodat we je aanvraag binnen de 14 dagen kunnen behandelen. Dat is belangrijk, want dan kan de leerling sneller starten in jouw bedrijf.

duaal-leren-grootkeuken

Het erkenningsbezoek

Wanneer je een erkenningsaanvraag hebt ingediend, zal de sectorconsulent van jouw provincie je contacteren om een afspraak te maken voor een erkenningsbezoek. Je krijgt tijdens dit bezoek alle informatie die je nodig hebt en je kan al je vragen stellen.

Erkend voor vijf jaar

Een erkenning is vijf jaar geldig. Aan het einde van deze termijn zal je een communicatie ontvangen van DWSE om je erkenning te verlengen.

Welke horecaopleidingen worden duaal aangeboden?

Je kan als erkend leerbedrijf leerjongeren uit het secundair onderwijs opleiden, en sinds kort ook cursisten uit het volwassenenonderwijs (CVO).

Duale opleidingen secundair onderwijs:

  Secundair: 2e graad Secundair: 3e graad
Keuken

Medewerker spoelkeuken

Medewerker Fastfood

Keukenmedewerker

Kok

Grootkeuken & catering

Grootkeukenkok

Restaurant en keuken (hulpkok/kelner)

Zaal Hulpkelner

Kelner

Restaurant en keuken (hulpkok/kelner)

Hotel Medewerker Kamerdienst Hotelreceptionist

Duale opleidingen volwassenenonderwijs (CVO):

  CVO
Keuken

Medewerker Fastfood

Keukenmedewerker

Hulpkok

Kok

Zaal

Hulpkelner

Kelner

Welke scholen organiseren duale horecaopleidingen?

Bekijk de lijst met scholen op lesplaatsen.werkplekduaal.be. Niet zeker of vragen? Contacteer dan de sectorconsulent van je provincie.

Brochure: opleiden van jongeren via duaal leren

Welke financiële voordelen geniet je als werkgever? Welke horecastudies zijn duaal? Wat is het verschil met een stage? Waarom de leermeesteropleiding volgen? ... Je leest het in de brochure "duaal leren in de horeca".

Download de online brochure