Wat is de arbeidsdeal?
De wet op de Arbeidsdeal is een pakket van maatregelen waarmee de overheid de arbeidsmarkt wil moderniseren via 4 pijlers: (1) betere werk-privébalans, (2) meer en betere opleidingen, (3) dynamischere arbeidsmarkt, (4) verdere digitalisering. De Arbeidsdeal geldt voor alle sectoren, dus ook voor de horecasector (Paritair Comité 302).
Als vormingsorganisatie belichten we de opleidingspijler. Wat is de impact van de Arbeidsdeal op het opleidingsbeleid in jouw (horeca)zaak? Dat hangt af van de omvang van je onderneming, meer bepaald van het aantal werknemers. Een berekening die gebeurt o.b.v. de gemiddelde voltijdse tewerkstelling in je bedrijf tijdens de referteperiode (voor het jaar 2024 is de referteperiode 1/10/2022-30/9/2023). Voor advies of bij twijfel, contacteer je sociaal secretariaat.
Dit is wat er van je verwacht wordt afhankelijk van de grootte van je onderneming:
A) Bedrijven < 10 werknemers
Stel je minder dan 10 werknemers te werk, dan verandert er weinig.
Het staat jou vrij om je werknemers al dan niet opleidingen aan te bieden. Je hoeft geen opleidingsrechten te registreren tenzij je op ondernemingsniveau daar anders over beslist. Gevolgde opleidingen moeten vóór april 2025 geregistreerd worden in het 'Federal Learning Account' van de overheid.
B) Bedrijven 10 tot 20 werknemers
Werken er in jouw horecabedrijf minimum 10 maar minder dan 20 werknemers, dan heeft elke voltijdse werknemer in jouw bedrijf jaarlijks recht op minstens één opleidingsdag. Voor deeltijdse werknemers of zij die geen volledig kalenderjaar in dienst zijn, wordt dit pro rata berekend. e zal dit opleidingsrecht en de gevolgde opleidingen online moeten vóór april 2025 geregistreerd worden in het 'Federal Learning Account' van de overheid.
C) Bedrijven met 20 of meer werknemers
In ondernemingen met 20 of meer werknemers, geldt vanaf 2024 een individueel opleidingsrecht van 5 opleidingsdagen per voltijdse werknemer/jaar. Dit opleidingsrecht en de gevolgde opleidingen moeten vóór april 2025 geregistreerd worden in het 'Federal Learning Account' van de overheid.
Daarnaast verwacht de overheid van jouw onderneming een opleidingsplan.
Opleidingsplan: wat & wanneer?
Jaarlijks een opleidingsplan opmaken tegen uiterlijk 31 maart. Vijftien dagen voordien moet dit plan worden voorgelegd aan de werknemers, of als die er is, aan de ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging.
Maar wat is een opleidingsplan? Het is een opsomming van de formele en informele opleidingen die het bedrijf dat jaar zal aanbieden aan de werknemers (opgesplitst per team of doelgroep). In het opleidingsplan moet ook aandacht gaan naar bijzondere categorieën van werknemers (wat we noemen 'risicogroepen'). Dit plan bewaar je in de onderneming. > Download een template en voorbeeld.
Individueel opleidingsrecht van 5 dagen
De Arbeidsdeal bepaalt dat elke voltijdse werknemer in 2024 recht heeft op minimum vijf opleidingsdagen. Voor deeltijdse werknemers en voor werknemers die geen volledig kalenderjaar in dienst zijn, worden de opleidingsdagen pro rata berekend. Het saldo is door de werknemer overdraagbaar naar het volgend kalenderjaar. Binnen een periode van 5 jaar moeten er gemiddeld 5 opleidingsdagen per jaar zijn opgenomen, in totaal dus 25 opleidingsdagen. Je zal dit online moeten bijhouden via het Federal Learning Account.
Hierbij is belangrijk:
-
Enkel opleidingen die tijdens de werkuren worden gevolgd, tellen mee voor het FLA.
-
Opleidingsuren waarvoor je VOV (Vlaams opleidingsverlof) krijgt, tellen niet mee.
-
Indien werknemers opleidingen volgen in hun vrije tijd, moeten deze niet geregistreerd worden.
-
Opleidingen via Horeca Forma en het online leerplatform GoodHabitz tellen mee indien ze gevolgd worden tijdens de werkuren.
-
De opleidingsdagen kunnen formeel of informeel zijn. Benut gerust het gratis aanbod van Horeca Forma: ons kalenderaanbod, bedrijfsopleidingen en e-learnings via GoodHabitz. (Vraag hier je gratis GoodHabitz account aan)
Zie je door het bos de bomen niet meer? Vraag dan hulp. Onze opleidingsadviseurs analyseren samen met jou welke opleidingen jouw bedrijf versterken. Ze ondersteunen je in de opmaak van het opleidingsplan en adviseren je welke opleidingen als formeel of informeel kunnen worden beschouwd. Dit geven we je alvast mee: elke opleiding van Horeca Forma én ons digitaal leerplatform GoodHabitz telt mee.