'Meer en betere opleidingen voor werknemers', het is één van de vier krachtlijnen uit de arbeidsdeal. Een goede evolutie die ook nieuwe inspanningen vraagt van bedrijven, en dan vooral van bedrijven met meer dan 20 werknemers in dienst.

De grootste nieuwkomer ? Dat is het jaarlijks opleidingsplan, een oplijsting van de opleidingen die de werkgever dat jaar zal aanbieden aan de werknemers. Vier opleidingsdagen per individuele werknemer is het minimum. Werk aan de winkel dus en Horeca Forma zou Horeca Forma niet zijn als we je niet zouden ondersteunen met nuttige tips. Hier komen ze:

Tip #1 - leren: formeel, maar ook informeel

Opleiding is geen doel op zich, wel een middel. Het is een manier om werknemers te versterken en zo de bedrijven future-proof  te maken. Het ‘leren’ primeert dus en dat kan veel vormen aannemen. Je kan formele opleidingen gerust combineren met informele opleidingen om te landen op het minimum van 5 opleidingsdagen per werknemer.

Tip #2: gratis opleidingsaanbod benutten

Opleidingen duur? Niet noodzakelijk. Wist je dat horecabedrijven genieten van een gratis opleidingsaanbod voor al hun vaste werknemers? Aangeboden door Horeca Forma -wij dus ;-). Onze opleidingsactiviteiten zijn eigenlijk al vooraf betaald via de RSZ-stroom van het ganse PC 302. Via deze constructie kunnen alle vaste werknemers uit alle horecabedrijven gratis beroep doen op onze diensten. 

In een notendop:

  • Wij organiseren meer dan 100 verschillende korte opleidingen (1 tot 2 dagen) in heel Vlaanderen en -in groep- in je eigen bedrijf. Van een training 'gastvrij verkopen’, tot een opleiding foodcostberekening of plantbased koken,…. voor receptionisten, keukenmedewerkers of kelners,... alles kan!
  • De voertaal van onze opleidingen is Nederlands en we werken met meer dan 40 vakexperten.
  • Ontdek bovendien onze samenwerking met GoodHabitz: 100 e-learnings in één klik beschikbaar.
  • In elke provincie staat een vormingsconsulent klaar voor al je vragen.

Tip #3: ervaren medewerkers als coaches

On-the-job training is ook een vorm van opleiding (zie tip 1), maar het is wel een vak apart. Want hoe geef je goede instructies? Hoe stuur je iemand bij? … Eenmaal een (ervaren) medewerker deze vaardigheden beheerst, kan hij/zij op zijn beurt nieuwkomers opleiden. Wij leren dit aan tijdens onze gratis 2-daagse leermeesteropleiding.

Tip #4: opleidingen met impact, die je breed kan uitrollen

Stel jezelf de vraag: welke opleidingen zijn interessant voor het ganse bedrijf, welke voor een specifieke afdeling, en welke voor een bepaalde medewerker?

Vanaf 8 deelnemers, kan je een incompany bedrijfsopleiding aanvragen bij Horeca Forma. Wist je bv. al dat een opleiding brandbestrijding voor keukenpersoneel verplicht is om de 2 à 3 jaar? Dit zou je -via Horeca Forma- gratis kunnen organiseren, je kan het dan ineens opnemen in het opleidingsplan. Hetzelfde kan voor een opleiding EHBO of cursus bedrijfseerstehulpverlener.

Of misschien wil je de commerciële vaardigheden van je front office-team aanscherpen? Beter leren reageren op klachten? Ook dat is een prima onderwerp voor een bedrijfsopleiding.

Tip #5: ga in gesprek met je medewerkers

Uiterlijk 15 maart moet je het opleidingsplan voorleggen aan de werknemers (of ondernemingsraad/vakbondsafvaardiging), dat is wettelijk bepaald. Wij raden aan om je medewerkers actief te bevragen naar hun opleidingsnoden, zodat je dit kan meenemen in je plannen. Een opleidingsplan vertrekt namelijk enerzijds vanuit de bedrijfsstrategie, anderzijds vanuit de opleidingsnoden van je personeel. Extra tip: laat hen grasduinen op onze website of stuur hen een PDF met alle opleidingstitels.

Vorm geven aan je opleidingsplan?

Je bent bij Horeca Forma aan het juiste adres, want wij bieden gratis opleidingen aan werknemers in de horecasector Paritair Comité 302. En daar plukken de bedrijven mee de vruchten van in de vorm van positieve reviews, een hogere omzet, of een beter imago. Of alles tegelijk. 

Start je binnenkort met de opmaak van je opleidingsplan, leg dan zeker ons gratis opleidingsaanbod erlangs. Bovendien staat de vormingsconsulent van je provincie klaar om al je opleidingsvragen te beantwoorden. Blijf dus niet met je vragen zitten, maar contacteer Ruben, Jens, Johanna, Tatyana of Rein. 

Ruben Van Huyck

Vormingsconsulent Vlaams-Brabant

Johanna Rijcken

Vormingsconsulent Limburg

Jens Zutterman

Vormingsconsulent West-Vlaanderen

Tatyana Yugay

Vormingsconsulent Oost-Vlaanderen

Rein De Maeyer

Vormingsconsulent Antwerpen