Voorbereiding sollicitatiegesprek

Vertrek nooit onvoorbereid naar een sollicitatie, dan ben je eraan voor de moeite.

1. Ken de vacature

Lees de vacature nog eens goed door. Vorm je een beeld van welke persoon ze zoeken voor deze baan. Zoek naar overeenkomsten tussen jou en deze persoon, op het gebied van vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

2. Ken de horecazaak

Zoek zoveel mogelijk informatie over de horecazaak op.  Surf naar hun website en neem ook een kijkje op hun Facebook en Instagram.

3. Plan je route

Want je wil natuurlijk niet te laat komen. Neem je de bus, auto of fiets? Waar moet je precies zijn en hoe kom je er? Hou ook rekening met vertragingen of files. Zorg ervoor dat je alles ingepland hebt zodat je op tijd op je gesprek aanwezig kunt zijn. Beter 30 minuten te vroeg, dan 10 minuten te laat.

4. Leg je outfit op voorhand klaar

Leg je kleren een dag van tevoren klaar. Dit voorkomt stress op de dag zelf. Natuurlijk is je outfit mooi gestreken en vrij van geurtjes en vlekken ;-).

5. Bereid je voor op mogelijke vragen

Een sollicitatiegesprek is een spervuur aan vragen, maar gelukkig kan je je hierop voorbereiden. Aan deze typische sollicitatievragen mag je je zeker verwachten, misschien kan je nu al nadenken over je antwoord.

6. Bereid een korte introductie voor

Hoe ga je jezelf voorstellen? Want de werkgever zal vast vragen 'om iets over jezelf te vertellen'. Het lijkt een eenvoudige vraag, maar werkgevers kunnen er veel uit afleiden. Hoe kan je deze vraag het best beantwoorden? Begin met je naam, leeftijd en geef een paar karaktereigenschappen. Vertel in een paar zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt. Als je over je passie praat, zullen je ogen gaan twinkelen en komt er vanzelf een vlot gesprek op gang. Onthoud dat een werkgever eigenlijk 4 dingen wil weten: wie je bent, wat je kunt, wat je wilt en wat je kan betekenen voor zijn zaak.

Voorbeeld introductie tijdens een sollicitatiegesprek:

 Mijn naam is Laura Riviera. Ik heb afgelopen twee jaar gewerkt als keukenmedewerker in brasserie ‘De lekkerbek’. Omdat koken echt mijn passie is en ik hierin verder wou groeien, volgde ik afgelopen maanden een opleiding tot hulpkok bij VDAB (wie ben je). Zo ben ik erg gegroeid in verschillende snij -en kooktechnieken en leerde ik heel wat basisbereidingen in de keuken klaar te maken (wat kun je). Een job als hulpkok is me echt op het lijf geschreven, want ik ben flexibel, stressbestendig en creatief ingesteld. (wat jij toevoegt). Om mijn passie verder te kunnen uitoefenen ben ik op zoek naar een job als hulpkok en uw horecazaak spreekt mij erg aan (wat zoek je).

7. Mee te nemen

Neem zeker de vacature, je cv en je sollicitatiebrief mee. Onthoud de naam van de persoon met wie je een afspraak hebt, zodat je naar de juiste persoon kan vragen bij aankomst. Vergeet ook niet om de wegbeschrijving, eventueel de uitnodiging en vooraf gemaakte nota’s mee te nemen. Misschien komt het wel van pas.

De eerste indruk

Volg deze 7 gouden regels en je maakt gegarandeerd een goede eerste indruk.

1. Kom op tijd

Vermijd stress en zorg dat je niet moet gaan rennen voor je trein of bus, want dan kom je zwetend toe op je sollicitatiegesprek en dat geeft geen goede eerste indruk. Zorg dat je 10 à 15 minuten voor de afspraak aanwezig bent. Dan heb je nog even de tijd om tot rust te komen of om je nog wat voor te bereiden op het gesprek.

2. Dress for success

Kleed je netjes en passend. Zoek naar een persoonlijke stijl die bij jou past, die uitstraalt hoe je wil overkomen en waar je je goed in voelt. Zorg dat je kledij mooi gestreken is en geen vlekken bevat. Mooie gepoetste schoenen maken je outfit af!

3. Een verzorgd uiterlijk

  • Denk aan verzorgde handen en propere en bijgeknipte nagels.
  • Gebruik deodorant, aftershave of eau de toilette om onaangename geurtjes te vermijden, maar doe dit met mate.
  • Let ook op je ademgeur. Poets je tanden vlak voor je vertrekt en neem zeker ook een pepermuntje mee.
  • Was je haren en verwijder haarschilfers met een aangepaste shampoo.
  • De mannen zorgen best ook voor een goed en gladgeschoren baard.

4. Handdruk en glimlach

Een eerste begroeting begint meestal met een handdruk. En dat is meteen je eerste kans om een goede indruk te maken. Wanneer je iemand de hand schudt, wekt dit vertrouwen op. Zorg er dus voor dat deze handdruk niet te hard of te zacht is. Een oprechte glimlach zorgt voor een positieve werking. 

5. Houding

Soms moet je even wachten voor de werkgever je binnenroept voor het gesprek. Hang dan niet onderuitgezakt in een zetel of een stoel, maar recht je rug en hou je schouders achteruit. Door die houding kom je energieker over, laat je blijken dat je klaar bent voor het gesprek en straal je zelfvertrouwen uit.

Zit je even later tegenover de werkgever? Blijf dan aan je lichaamstaal denken: gekruiste armen komen afstandelijk en gesloten over. Dat laat je dus best achterwege.

6. Handen

Let er op dat je niet met je handen in je haar begint te spelen, jezelf krabt, voortdurend je gezicht aanraakt of voortdurend speelt met een balpen, papiertje,… Je doet dit onbewust omdat je zenuwachtig bent of omdat het je helpt om je rustiger te voelen, maar je gesprekspartner wordt er net onrustig door.

7. Oogcontact

Wie oogcontact vermijdt, komt onzeker over. Dat wil je niet tijdens je gesprek. Kijk de werkgever dus aan als je aan het woord bent.

 

Ook dit is interessant: