VDAB-dossier

Ben je als werkzoekende ingeschreven bij VDAB? Dan doe je er goed aan om je online VDAB-dossier 'Mijn Loopbaan' zo snel mogelijk in te vullen met je jobvoorkeuren, je studies, je werkervaring, enz... . Zodra dit in orde is, ontvang je persoonlijke jobsuggesties, vacatures, sollicitatietips, enz. En misschien wel het interessantste van al: ook werkgevers kunnen jou op die manier makkelijk vinden.

Sociale media

Heel wat horecavacatures worden niet eens openbaar gepubliceerd. Je kan ze enkel via-via te weten komen. Je hebt er dus alle belang bij om zelf te verkondigen dat je op zoek bent naar werk. Je sociale mediaprofielen komen dus goed van pas. Als je werk maakt van een sterk online profiel natuurlijk.

De foto's, video's, likes, stories, ... geven een interessante kijk op je persoonlijkheid, interesses, talenten, dromen en ambities. Maar denk eraan: toekomstige werkgevers kijken mee op je Instagram en Facebook. Als je actief op zoek bent naar werk, denk je dus best goed na over wat je wel en niet post. En door je privacysettings aan te passen, kan je genante toestanden vermijden.

Tip: Google jezelf eens. Zeker weten dat jouw toekomstige werkgever dat ook zal doen.

LinkedIn inschakelen om werk te vinden

LinkedIn is een professioneel hulpmiddel in je zoektocht naar werk. Een LinkedIn-profiel is dus altijd een goed plan. Hierbij geven we enkele tips om via LinkedIn vacatures te vinden en een goede indruk te maken op werkgevers:

 • Vul je profiel zorgvuldig in zodat het goed is afgestemd op de job die jij wenst. LinkedIn zoekt namelijk zelf automatisch vacatures voor je, op basis van je eigen profiel.
 • Vraag mensen die in de horecasector werken en die je kent om met jou te connecteren.
 • Connecteer met professionele contacten via LinkedIn, eventueel met een gepersonaliseerd bericht.

Facebook inschakelen om werk te vinden

Ook Facebook is een handig hulpmiddel in je zoektocht naar werk. Hierbij enkele tips om je Facebooknetwerk in te schakelen in je zoektocht naar werk én om een goede indruk te maken op werkgevers:

 • Schrijf op je tijdlijn: ‘Op zoek naar een job’ en vermeld erbij naar welke horecajob jij op zoek bent. Plaats een oproep waarbij je duidelijk aangeeft wat je capaciteiten zijn en welke richting je uit wil.
 • Word lid van Facebookgroepen of -pagina’s over horeca in jouw regio. 
 • Hou je profielfoto zakelijk en afgestemd op je jobvoorkeur.
 • Plaats foto’s, video’s, stories of artikels die jouw interesse in de horeca laten zien.
 • Connecteer met horecawerknemers, werkgevers, horecabedrijven of andere belangrijke spelers in de sector zoals Horeca Forma, Horeca Vlaanderen en Guidea

Instagram inschakelen om werk te vinden

Heel wat horecabedrijven zijn actief op Instagram. Volg de zaken die jij interessant vindt, want ze posten foto's van het dagelijkse reilen en zeilen, hun menukaart en geven je een kijkje achter de schermen. Zo kom je veel te weten over hun bedrijfscultuur en weet je of je bij hen past. Maar je komt er ook te weten wanneer er eventueel een nieuwe vacature is.

Hierbij enkele tips om jouw instagramaccount goed in te zetten bij je zoektocht naar werk:

 • Je mag je toekomstige werkgever tonen dat je graag reist of op stap gaat met vrienden. Maar intieme, beschamende of losbandige foto's hou je wel beter voor jezelf. Het is belangrijk dat je een professionele indruk nalaat via je profiel.
 • Je profielfoto springt meteen in het oog. Kies daarom voor een profielfoto die tegelijkertijd persoonlijkheid en professionaliteit uitstraalt.
 • Leg persoonlijkheid in je posts en toon je toekomstige werkgever dat je gepassioneerd bent door horeca. Bv. een foto van jezelf terwijl je kookt, drankjes mixt, een etentje organiseert, uit eten gaat in je favoriete restaurant, ... 
 • Reageer op berichten van horecazaken waar jij wil solliciteren. En maak gerust wat reclame voor deze zaken via jouw profiel (door een story te plaatsen van je laatste bezoek aan de zaak bv.).
 • Omschrijf je horecapassie in de bio van je Instagramprofiel.

Spontaan solliciteren

Als je in het vizier wil komen van een werkgever, moet je soms letterlijk uit je kot komen. Van alle ondernemers die op zoek zijn naar een medewerker, plaatst maar een klein deel hun vacature online. Via een spontane sollicitatie kan je te weten komen of er vacatures zijn in de horecazaak die jou bevalt. Wandel met je cv in de hand spontaan enkele horecazaken binnen. Bereid je wel goed voor!  Achterhaal voor welke horecazaken jouw profiel interessant zou kunnen zijn, zoek uit welke zaken jou aanspreken, maak een lijstje met de horecazaken die je gaat bezoeken en plan dit zorgvuldig.

Een horecazaak binnenstappen en spontaan solliciteren lijkt eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Hierbij enkele nuttige tips:

 • Stap de horecazaak binnen op een uur dat het niet druk is. Met andere woorden: niet ’s middags tijdens de lunch of ’s avonds bij het diner.
 • Vraag naar de zaakvoerder.
 • Stel jezelf kort voor en zeg dat je op zoekt bent naar een job.
 • Vraag of hij nog op zoek is naar een nieuwe medewerker en zeg onmiddellijk waarom jij interesse hebt om in zijn zaak te komen werk.
 • Stel spontaan vragen over de jobinhoud, de werkomstandigheden,…
 • Voel je een “klik” met de zaakvoerder en is er interesse? Maak dadelijk een afspraak om een dag te komen proefdraaien.
 • Laat steeds je cv achter, misschien is er op dit moment geen openstaande vacature, maar dat kan snel veranderen. Op die manier kan de horecawerkgever jou op een later moment zelf bereiken.