Het barista beroep

Een barista is gespecialiseerd in koffie en dranken o.b.v. koffie:

  • weet veel over koffiebranding, de verschillende bonen en origines en smaakeffecten van verschillende bereidingsprocessen
  • kent verschillende soorten melk en kan vlot melk opschuimen, ook heb je kennis van latte art
  • heeft inbreng bij de samenstelling van de koffiekaart
  • volgt koffietrends op

Een barista werkt voor de schermen. Samen met de collega’s zorg je voor een propere, gestructureerde werkplaats. Je helpt dan ook bij het klaarzetten van de bar en zaal. Tijdens de service geef je uitleg over dranken en je kan suggesties op maat geven. Je werkt vlot je bestellingen af. Ook onderhoud je goede contacten met leveranciers en je zorgt voor het stockbeheer van de koffiebonen en dranken.

Werkplek

Barista's vind je tegenwoordig overal: niet meer enkel in gespecialiseerde koffiebars en hippe ontbijtzaken, maar ook in cafés, restaurants, sterrenzaken, hotels, … Als barista maak je deel uit van de front of house. De job vraagt flexibiliteit, ook op vlak van taken. Soms spring je bij achter de bar of in de zaal, of je vervangt af en toe de barman of kelner. Je uurrooster is afhankelijk van het type zaak waar je werkt.

Een goede barista ...

  • Heeft een geur- en smakenpallet als geen ander
  • Creëert heerlijke, gevarieerde koffiedranken dankzij zijn/haar brede kennis over bonen, origines en brandprocessen
  • Adviseert en verkoopt zijn/haar suggesties op een vlotte manier.
  • Is nieuwsgierig en leergierig en komt met frisse ideeën en toffe producten op de proppen.

Werk je al in de horeca (PC 302) en wil je het vak van barista aanleren? Doe dan mee met de gratis opleidingen barista level 1, barista level 2 en latte art

Loon

Jouw productkennis en vlotte babbel worden natuurlijk beloond. Dat minimumloon ligt vast bij wet. O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Barista's vallen onder functiecategorie 5. In die categorie verdien je minimum tussen 15,9535 euro en 19,0362 euro bruto per uur. Elk jaar barista-ervaring levert loonopslag op! Je kan dus snel klimmen op de loonladder. Bovendien kan je in de horeca rekenen op vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Je kan doorgroeien in de drankenwereld! Misschien wil je ooit sommelier of mixoloog worden? Om je drankenkennis verder te specialiseren kan je tijdens jouw loopbaan gratis deelnemen aan de trainingen van Horeca Forma.

Vacatures

Wil je aan de slag als barista? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacature-websites.