Het beroep maître d’hôtel

Een maître d’hôtel is de gastheer of gastvrouw van de zaak en is het aanspreekpunt voor de gasten én voor het ganse zaalteam. Hij/zij:

  • verwelkomt de gasten, geeft hen een plaats, informeert en adviseert ze;
  • geeft extra uitleg bij de menu- of drankkaart en speelt in op de behoeftes van de gasten;
  • zorgt voor een vlotte service en organiseert de taakverdeling onder het zaalpersoneel;
  • zorgt voor een goede communicatie en samenwerking met de keuken en de bar;
  • staat in voor de afwerking, de versnijding en de presentatie van sommige gerechten of dranken;
  • controleert de kassa, neemt reservaties aan en zorgt ervoor dat dit gestructureerd verloopt.

Als maître d’hôtel geef je leiding aan het zaalpersoneel en ben je hét gezicht van de zaak. Jij bent verantwoordelijk voor een vlotte service en springt bij waar nodig. De goede communicatie tussen zaal, keuken en bar, da’s jouw verdienste.

Werkplek

Dit beroep wordt meestal uitgeoefend in grotere restaurants, maar je kan evengoed aan de slag in een hotel, feestzaal of sterrenzaak. In sommige horecazaken werk je onder leiding van een food & beverage manager of de zaakvoerder. Je werkt in de horeca, dus ben je ook vaak ’s avonds en op zon- en feestdagen van dienst.

Een goede maître d’hôtel …

  • kan goed om met stress en straalt rust uit;
  • is vlot in de omgang en spreekt liefst meerdere talen;
  • is organisatorisch sterk en stuurt graag een team aan;
  • is pas tevreden wanneer de gasten met een glimlach naar huis gaan;
  • heeft gevoel voor ritme en timing tijdens de service zodat de gasten niets tekort komen.

Werk je al in de horeca (PC 302) en wil je je verdiepen in het vak van maître d’hôtel? Doe dan mee met de korte, gratis opleidingen meer en beter verkopen in de bediening, service met een wow-factor en/of leidinggeven.

Loon

Tegenover jouw organisatietalent en verantwoordelijkheidszin staat natuurlijk een mooi loon. Dat minimumloon ligt vast bij wet. O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Als maître d’hôtel draag je een grote verantwoordelijkheid, waardoor je onder categorie 9  valt. In die categorie verdien je minimum 18,2178 bruto per uur als je pas begint en geen ervaring hebt. Hoe meer ervaring je opbouwt, hoe meer je zal verdienen.  Je kan dus snel klimmen op de loonladder. Bovendien heb je in de horeca recht op vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Een maître d’hôtel kan doorgroeien naar een managementfunctie, zoals bv. food & beverage manager.

Om jouw management skills te verbeteren kan je gratis deelnemen aan de trainingen die Horeca Forma organiseert.

Vacatures

Wil je aan de slag als maître d’hôtel? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden.

Meer zaalberoepen

Barista

Bartender

Hulpkelner

Kelner

Sommelier