Het beroep hulpkelner

Een hulpkelner (of zaalmedewerker) is onmisbaar vóór, tijdens en na elke service:

  • dekt de tafels, checkt de reservaties, blinkt de glazen en bestekken op, ...
  • adviseert de gasten over de gerechten en dranken op de kaart, zoals dagschotels, suggesties, ...
  • ontvangt de gasten
  • neemt bestellingen op en geeft extra uitleg bij de kaart
  • brengt eten en drank aan tafel
  • heeft aandacht voor de gasten en zorgt ervoor dat ze niets tekortkomen
  • ruimt af (en sorteert eventueel de afwas voor)

Je werkt in het zaalteam onder leiding van een kelner, zaalverantwoordelijke, maître d’hôtel of de zaakvoerder.

Werkplek

In hotels, brasserieën, restaurants, feestzalen, sterrenzaken, zelfs cruiseschepen, ... is er altijd vraag naar goede hulpkelners. Avond – en weekendwerk horen bij de job.

Een goede hulpkelner ...

  • Heeft alles gezien: die gast die al heel lang aan het wachten is, de bartender die je een plat water meegeeft i.p.v. bruiswater, het broodmandje dat leeg is, ... 
  • Houdt de zaal graag proper, uitnodigend en sfeervol.
  • Is energiek en fit. Een ganse dag rondlopen is zoveel leuker dan urenlang op een bureaustoel zitten, toch? 
  • Legt de gasten graag in de watten.
  • Wil de gasten zien vertrekken met lachende gezichten.

Werk jij al als hulpkelner en wil je nog groeien in je job? Bekijk dan zeker de korte, gratis opleidingen Initiatie zaaltechnieken, moderne etiquette in de zaal, meer en beter verkopen in de bediening, service met een wow-factor, enz.

Loon

Het minimumloon van een zaalmedewerker of hulpkelner is wettelijk vastgelegd. O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Hulpkelners vallen onder functiecategorie 2. In die categorie verdien je minimum tussen 14,3707 euro en 16,9297 euro bruto per uur. Elk jaar ervaring levert jou meteen loonopslag op! Tijdens je carrière kan je misschien wel opklimmen tot kelner en meer verdienen. Ook niet onbelangrijk: in de horeca kan je rekenen op vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Werken als hulpkelner is de perfecte start voor een bloeiende horeca-carrière. Door hard werk en extra opleiding, kan jij doorgroeien bij je huidige werkgever of de sprong wagen naar een ander bedrijf. Veel kelners, bartenders en barista's zijn ooit gestart als hulpkelner. Maak zeker gebruik van de gratis opleidingen van Horeca Forma, die zijn er speciaal voor werknemers in de horeca die zichzelf verder willen ontwikkelen. 

Vacatures vinden

Vind vacatures voor 'medewerker zaal', 'hulpkelner', 'zaalmedewerker', 'medewerker bediening', enz... via dit handig overzicht van vacaturewebsites. Lees ook zeker onze tips om vlotter werk te vinden.

Opleidingen voor (toekomstige) hulpkelners

Als student kan je het diploma van hulpkelner behalen. Maar ook op latere leeftijd kan je je omscholen of bijscholen.