Het beroep kelner

Een kelner is het eerste aanspreekpunt voor de gasten en is onmisbaar voor, tijdens en na de service. Hij/zij:

  • doet de voorbereidingen in de zaal: dekt de tafels, zet de mandjes met brood klaar, blinkt de glazen en bestekken op, … ;
  • ontvangt de gasten, wijst hen een tafel toe en brengt de menukaart;
  • adviseert de gasten bij hun keuze, neemt de bestelling op en geeft die door aan de keuken;
  • serveert de gerechten en dranken aan tafel;
  • maakt de rekening en rekent af.

Als kelner ben jij hét gezicht van de zaak, daarom zie je er steeds verzorgd uit en leg je vlot contact met je gasten. Voor de service zorg jij ervoor dat de zaak klaar staat om de gasten te ontvangen. Tijdens de service neem je de bestellingen op en adviseer je de gasten. Dat topdessertje met ambachtelijk ijs? Jij krijgt het verkocht bij alle liefhebbers. Ook communiceer je vlot met de keuken en de bar.

Werkplek

In hotels, restaurants, feestzalen, sterrenzaken, cafés, bars, … zijn ze steeds op zoek naar goede kelners. Je vindt dus zeker een zaak die bij je past. Je werkschema bespreek je samen met je werkgever. Wisselende uren, avond – en weekendwerk horen daar vast bij. Je werkt in het zaalteam onder leiding van een zaalverantwoordelijke, maître d’hôtel of de zaakvoerder. Zijn zij afwezig? Dan neem jij de verantwoordelijkheid over.

Een goede kelner

  • heeft oog voor detail: het broodmandje dat aangevuld moet worden, de gast die aan het wachten is, de barman die de foute wijn uitschonk, … ;
  • is een gastvrije verkoper: neemt nog een bestelling op wanneer de glazen bijna leeg zijn of polst naar koffie en dessert bij het afruimen van het hoofdgerecht;
  • houdt de zaal netjes, uitnodigend en sfeervol;
  • loopt vlot met plateaus of met meerdere borden;
  • legt de gasten in de watten.

Werk je al in de horeca (PC 302) en wil je groeien als kelner? Schrijf je dan in voor de korte, gratis opleidingen meer en beter verkopen in de bediening, service met een wow-factor, professioneel in gesprek gaan met een kwade gast, etiquette in de zaal, …

Loon

Het minimumloon van een kelner is wettelijk vastgelegd. O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Als kelner val je onder categorie 5. In die categorie verdien je minimum tussen 15,9535 euro en 19,0362 euro bruto per uur. Maar elk jaar ervaring levert loonopslag op! En als je opklimt tot maître d’hôtel verdien je weer meer. Bovendien kan je in de horeca rekenen op verschillende vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Je kan je verder verdiepen in de drankenwereld en doorgroeien tot bartender, barista of sommelier. Of je kan kiezen voor een leidinggevende functie in de zaal en doorgroeien naar maître d’hôtel. Tijdens je loopbaan kan je gratis opleidingen volgen bij Horeca Forma om je drankenkennis te vergroten, je leidinggevende skills te verbeteren, en nog zoveel meer. 

Vacatures

Wil je aan de slag als kelner? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden.

Opleiding tot kelner

In het secundair onderwijs kan je studeren voor kelner.

Maar ook op latere leeftijd kan je je omscholen of bijscholen:

  • Als werkzoekende kan je je gratis inschrijven voor een professionele kelner opleiding bij Horeca Forma en/of haar opleidingspartners.
  • Werk jij al in de horecasector (PC 302)? Via onze korte, gratis trainingen voor horecawerknemers leer je veel bij op korte tijd.

Meer zaalberoepen

Barista

Bartender

Hulpkelner

Maître d’hôtel

Sommelier