Het beroep sommelier

Een sommelier heeft een uitstekende drankenkennis en is gespecialiseerd in wijn en/of bier. Hij/zij:

  • weet veel over wijn en/of bier deelt die kennis graag met de gasten;
  • kan een gepaste wijn of het ideale biertje voorstellen o.b.v. slechts enkele aanwijzingen van de gast;
  • draagt bij aan de samenstelling van de  wijn – en/ of bierkaart en streeft naar een ideale combinatie bij de gerechten van de menukaart;
  • blijft bij met tendensen en nieuwigheden in de drankenwereld;
  • bevoorraadt, stockeert en beheert de dranken.

Een sommelier werkt voor de schermen, dus gastvrijheid is enorm belangrijk in deze functie. Samen met de collega’s zorg je voor een propere, gestructureerde werkplaats. Je helpt dan ook bij het klaarzetten van de bar en zaal. Tijdens de service geef je uitleg en suggesties over wijn en/of bier. Ook onderhoud je goede contacten met leveranciers en je staat in voor de ideale condities en temperaturen bij de bewaring van de drankenvoorraad.

Werkplek

Sommeliers zijn gegeerd in restaurants, sterrenzaken, hotels of feestzalen. Als sommelier maak je deel uit van de front of house. De job vraagt flexibiliteit, ook op vlak van taken. Soms spring je bij in de zaal en voer je ook enkele kelnertaken uit of vervang je de kelner van dienst. Weekend- , avond- en eventueel nachtwerk horen bij de job.

Een goede sommelier …

  • heeft een geur- en smakenpallet als geen ander;
  • adviseert en verkoopt zijn/haar suggesties op een vlotte manier;
  • combineert feilloos met gerechten op de menukaart;
  • is nieuwsgierig en leergierig en stelt frisse ideeën en toffe producten voor.

Werk je al in de horeca (PC 302) en wil je het vak van sommelier onder de knie krijgen? Doe dan mee met de korte, gratis opleidingen wijnkunde voor beginners, WSET gecertificeerd wijnkenner en/of wine & foodmatching.

Loon

Jouw productkennis en vlotte babbel worden natuurlijk beloond. Dat minimumloon ligt vast bij wet. O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Sommeliers vallen onder functiecategorie 6. In die categorie verdien je minimum tussen 16,3756 euro en 19,9843 euro bruto per uur. Je kan snel klimmen op de loonladder, want elk jaar ervaring als sommelier levert loonopslag op! Bovendien kan je in de horeca rekenen op verschillende vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Je kan verder doorgroeien naar maître d’hôtel of naar een managementfunctie bv. in een hotel. Om hiervoor sterker in je schoenen te staan, kan je tijdens jouw loopbaan gratis deelnemen aan de trainingen van Horeca Forma.

Vacatures

Wil je aan de slag als sommelier? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden.

 

Meer zaalberoepen

Barista

Bartender

Hulpkelner

Kelner

Maître d’hôtel