Het beroep kok

Een kok heeft de leiding en de eindverantwoordelijkheid over de hele keuken.. Hij/zij:

  • zorgt voor een efficiënte, duidelijke organisatie van de keuken om een vlotte service te garanderen;
  • verdeelt de taken, plant en organiseert alle keukenwerkzaamheden: van de mise-en-place tot het garneren van de gerechten;
  • controleert de werkwijze, de hygiëne en kwaliteit en stuurt bij waar nodig;
  • zorgt voor alles wat verband houdt met de voedingswaren: aankoop en onderhandelingen met de leveranciers, bevoorrading, opslag en bewaring;
  • werkt menu's uit, gaat op zoek naar nieuwe recepten, berekent de kosten en bepaalt de prijzen.

Een kok beheerst culinaire technieken en leidt collega’s op. Door jouw ervaring, zin voor timing en oplossingsgerichte aanpak, loopt elke service vlot. Is er toch een moeilijke shift, dan motiveer jij het team door jou doeltreffende communicatie en stuur je bij waar nodig. Tijdens de service geef jij duidelijke instructies en bereid jij mee gerechten volgens bestelling.

Werkplek

Een kok kan in verschillende soorten horecazaken aan de slag. Overal waar er voedsel bereid wordt, zijn er koks nodig. Zo kan je bij een heel chique sterrenrestaurant werken of bij een gezellig eetcafé of je kan aan de slag in een lekkere lunchroom, een brasserie of een hotel.  

In elk geval ben je vaak aan het werk wanneer de meeste mensen juist vrij zijn. De werkuren wisselen van dag tot dag (met of zonder onderbreking) en er wordt meestal ook gewerkt op zon- en feestdagen.

Een goede kok

  • heeft een passie voor koken en is steeds op zoek naar nieuwe ideeën en inspiratie;
  • is een echte organisator en leidt elke service in goede banen;
  • heeft perfectionistische trekjes want streeft altijd naar het beste resultaat; 
  • zorgt voor een goede communicatie met het keukenteam, zaalmedewerkers, gasten en leveranciers.

Werk je al in de horecasector (PC 302) in een professionele keuken? Dan heb je gratis recht op de korte, praktijkgerichte opleidingen van Horeca Forma.

Loon

Jouw productkennis en organisatietalent worden natuurlijk beloond. Dat minimumloon ligt vast bij wet. O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Omdat je als kok een grote verantwoordelijkheid hebt in de keuken, val je onder categorie 8. In die categorie verdien je minimum tussen 20,0591 euro en 23,5428  euro bruto per uur. Je kan snel klimmen op de loonladder, want elk jaar ervaring levert loonopslag op! Bovendien zijn er in de horeca ook verschillende vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Als kok heb je een mooie opleiding genoten, met bijhorend diploma of heb je jezelf opgewerkt door veel ervaring op te doen in de keuken.

Misschien is jouw ultieme droom om chef-kok te worden? Hiervoor kan je geen apart diploma behalen, maar je kan wel extra opleiding volgen om je bij te scholen!  Om je verder te specialiseren kan je tijdens jouw loopbaan gratis deelnemen aan de trainingen van Horeca Forma.

Vacatures

Wil je aan de slag als kok? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden.

Opleiding tot kok

In het secundair onderwijs kan je studeren voor kok. Maar ook op latere leeftijd kan je je omscholen of bijscholen:

  • Als werkzoekende kan je je gratis inschrijven voor een professionele koksopleiding bij Horeca Forma en/of haar opleidingspartners.
  • Werk jij al in de horecasector (PC 302)? Via onze korte, gratis trainingen voor horecawerknemers leer je veel bij op korte tijd.

Meer keukenberoepen

Afwasser

Chef de partie

Fastfoodmedewerker

Hulpkok grootkeuken

Hulpkok

Keukenmedewerker

Kok grootkeuken

Traiteur kok