Het beroep grootkeukenkok

Een grootkeukenkok heeft een uitstekende kennis van ingrediënten en grootkeukentechnieken. Hij/zij:

  • bedenkt graag lekkere gerechten en recepturen om klaar te maken;
  • organiseert het keukenwerk op een efficiënte wijze;
  • verdeelt de taken en leidt, controleert en motiveert het keukenteam;
  • blijft bij met tendensen en nieuwigheden in de grootkeukenwereld;  
  • werkt volgens de regels van de hygiëne en voedselveiligheid en maakt deze voor iedereen toepasbaar.  

Een grootkeukenkok is verantwoordelijk voor de ganse werking van de keuken. Je beheerst de grootkeukentechnieken en brengt ze over naar je collega’s. Je geeft leiding aan het keukenteam, verdeelt de taken, controleert de werkwijze en kwaliteit en stuurt bij waar nodig.

Werkplek

Een grootkeukenhulpkok ziet het graag groots! Je werkt in bedrijfsrestaurants, grootkeukens voor levering, vervoersinstellingen zoals luchtvaart, scheepvaart of treinverkeer. Ook kan je terecht in zorgvoorzieningen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra of je kan werken in scholen en universiteiten.

Om al het werk tijdig klaar te krijgen wordt er in grootkeukens vaak in ploegen gewerkt. De ene zaak werkt met vaste ploegen, de andere met ploegsystemen.

Een goede grootkeukenkok …

  • blinkt uit in het houden van overzicht tijdens het aansturen van het keukenteam;
  • heeft zin voor organisatie en timing zodat alle taken binnen de voorziene tijd klaar zijn;
  • heeft een uitstekende kennis van ingrediënten en technieken om nieuwe recepturen te bedenken;
  • communiceert goed met het team, motiveert de collega’s en is streng waar nodig.

Werk je al in de horeca (PC 302) en wil je jezelf bijscholen? Doe dan mee met de korte, gratis opleidingen van Horeca Forma.

Loon

Het minimumloon van een grootkeukenkok ligt vast bij wet. O.b.v. je beroep behoor je namelijk tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Omdat je als grootkeukenkok een grote verantwoordelijkheid hebt in de keuken, val je onder categorie 8. In die categorie verdien je minimum tussen 20,0591 euro en 23,5428 euro bruto per uurElk jaar ervaring levert wel loonopslag op! Je kan dus snel klimmen op de loonladder. Bovendien kan je in de horeca rekenen op vergoedingen en toeslagen.

Let op! Niet alle grootkeukens vallen onder het Paritair Comité 302 voor de horeca, het loon kan hierdoor verschillen van werkplaats tot werkplaats. Vaak behoren grootkeukens van zorginstellingen, scholen of universiteiten tot een andere sector.

Vacatures

Wil je aan de slag als grootkeukenkok? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden.

Meer keukenberoepen

Afwasser

Chef de partie

Fastfoodmedewerker

Hulpkok grootkeuken

Hulpkok

Keukenmedewerker

Kok chef-kok

Traiteur kok