Het beroep hulpkok

Een hulpkok is de rechterhand van de kok. Hij/zij:

  • gaat graag creatief aan de slag met ingrediënten in de keuken;
  • staat in voor het voorbereidende werk (mise en place) voor een service;
  • maakt gerechten en maaltijden klaar volgens de juiste culinaire technieken;
  • werkt de gerechten af, dresseert deze mooi op het bord en controleert de kwaliteit;
  • organiseert het werk in de keuken en geeft instructies aan de keukenmedewerker(s). 

Een hulpkok bereidt gerechten volgens de juiste kooktechnieken en werkt meestal onder de verantwoordelijkheid van een kok. Je zorgt mee voor een goede mise en place (voorbereiding) of controleert die van de keukenmedewerkers. Je staat mee in voor een goede werkorganisatie van de keuken en zorgt voor een gepaste communicatie met keukenpersoneel, zaalmedewerkers, gasten en leveranciers. Een hulpkok volgt ook de stock en bestellingen op.  Essentieel zijn jouw kennis én de correcte toepassing van de HACCP-richtlijnen die de voedselveiligheid garanderen.

Werkplek

Een hulpkok vormt een duo met de chef-zaakvoerder of werkt in een team onder leiding van een kok of chef-kok. Als hulpkok kun je aan de slag in eender welke horecazaak die eten serveert. Meestal werk je in een restaurant of brasserie, maar uiteraard schakelen ook traiteurs, hotels of sterrenzaken hulpkoks in.  In elk geval ben je vaak aan het werk wanneer de meeste mensen juist vrij zijn. De werkuren wisselen van dag tot dag (met of zonder onderbreking) en er wordt ook gewerkt op zon- en feestdagen.

Een goede hulpkok …

  • heeft een passie voor koken en komt met nieuwe ideeën en inspiratie;
  • is een echte organisator en leidt elke service in goede banen;
  • werkt vlot samen met alle collega’s;
  • vindt het niet erg om gecorrigeerd te worden en ook niet om zélf aan de collega’s te vertellen wat beter kan;
  • streeft naar een mooi eindproduct en werkt daarom efficiënt, nauwkeurig en hygiënisch.

Werk je al in de horeca (PC 302) als hulpkok en wil je jezelf verder versterken? Doe dan mee met de korte, gratis opleidingen van Horeca Forma. Wat dacht je van een opleiding Food & beverage berekening? Of food-opleidingen zoals Koken met verse zeevruchten van het seizoen, gepimpte klassiekers, variëren met texturen en structuren in je gerecht, …

Doorgroeien

Een hulpkok heeft veel doorgroeimogelijkheden. Hij kan doorgroeien naar kok of chef-kok. Hiervoor is veel ervaring en ook een aanvullende opleiding nodig. Je kan jezelf versterken door deel te nemen aan de gratis opleidingen van Horeca Forma.

Vacatures

Wil je aan de slag als hulpkok? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden.

Opleiding tot hulpkok

In het secundair onderwijs kan je studeren voor hulpkok en kok.  Maar ook op latere leeftijd kan je je omscholen of bijscholen: