Het beroep keukenmedewerker

Een keukenmedewerker ondersteunt de werkzaamheden in de keuken en is onmisbaar voor, tijdens en na de service. Hij/zij:

  • treft alle voorbereidingen in de keuken: groenten en fruit wassen en schillen, brood versnijden, vlees en vis klaarzetten enz…
  • bereidt eenvoudige gerechten zoals sausen, dressings, sandwiches, soepen, salades, desserts, …;
  • ruimt op, poetst en zorgt steeds voor een propere werkplek:
  • ontvangt ingrediënten en kan ze correct opslaan;
  • bewaakt de voorraden  en vult deze zo nodig aan.

Een keukenmedewerker assisteert de kok en het andere keukenpersoneel. Zo help je voor de service met alle voorbereidingen. Tijdens de dienst help je de (hulp)kok bij de bereidingen en maak je ook eigen bereidingen klaar.  Na de dienst ruim je op.  

Werkplek

Waar voeding bereid wordt, zijn er keukenmedewerkers nodig. Jij kiest dus helemaal zelf hoe je je carrière inricht. Denk maar aan een bistro, brasserie, tearoom, grootkeuken, cateringbedrijf of sterrenrestaurant. Het precieze takenpakket en uurrooster verschilt van zaak tot zaak. In veel gevallen hoort weekendwerk erbij.

Een goede keukenmedewerker …

  • heeft een passie voor koken;
  • is een kei in het snijden van groenten, fruit, brood, vlees en vis;
  • kent de basiskeukentechnieken en -recepturen;
  • volgt instructies op en kan werken aan een stevig tempo tijdens een drukke service;
  • houdt van orde en netheid: gerechten moeten lekker zijn, maar ook voedselveilig.

Werk je al in de horeca (PC 302) en wil je verder groeien in de keuken? Doe dan mee met de korte, gratis opleidingen van Horeca Forma. Wat dacht je bv. van een opleiding Scoren met gezonde en betaalbare lunchrecepten? Of een cursus messen slijpen?

Loon

Voor jouw inzet, lekker eten en nauwkeurig werk, ontvang je natuurlijk een loon. Dat minimumloon ligt vast bij wet. O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Keukenmedewerkers vallen onder functiecategorie 2. In die categorie verdien je minimum tussen 14,1124 euro en 16,6255 euro bruto per uur. Je kan snel klimmen op de loonladder, want elk jaar keukenmedewerker-ervaring levert loonopslag op! Ook kan je doorgroeien naar een hogere functie en zo meer verdienen. In de horeca kan je trouwens rekenen op vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Als keukenmedewerker kan je ontzettend veel leren van de (hulp)kok of chef-kok waarbij je werkt. Met inzet en leergierigheid kan je het ver schoppen. Een diploma van hulpkok of kok is niet noodzakelijk, maar staat wel heel mooi op je CV. Om jouw keukenvaardigheden en kennis grondig bij te kruiden kan je tijdens jouw loopbaan gratis deelnemen aan de trainingen van Horeca Forma.

Vacatures

Wil je aan de slag als keukenmedewerker? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden.

Opleiding tot keukenmedewerker

Opgeleide keukenmedewerkers hebben een streepje voor bij werkgevers! Maar je kan ook perfect aan de slag zonder diploma keukenmedewerker. Aan jou de keuze. Werkzoekenden kunnen zich gratis inschrijven voor een professionele keukenmedewerker opleiding bij Horeca Forma en haar partners.