Het beroep chef de partie

Een chef de partie is verantwoordelijk voor een eigen afdeling in de keuken en staat in voor de gerechten of deelgerechten waarin hij/zij zich gespecialiseerd heeft zoals groenten, vis, vlees, saus, desserten, … . Hij/zij:

  • bereidt deze (deel)gerechten volgens de juiste culinaire technieken;
  • organiseert de eigen afdeling, verdeelt de taken onder de keukenmedewerkers en geeft duidelijke instructies;
  • zorgt voor een goede samenwerking met de andere afdelingen in de keuken;
  • controleert de werkwijze en de kwaliteit van zijn/haar (deel)gerechten.

Een chef de partie wil uitblinken in zijn/haar vakdomein en is verantwoordelijke voor de organisatie van de eigen afdeling. Een chef de partie bezit veel vakmanschap, expertise en communicatieve vaardigheden. Als chef de partie ben je een echte teamspeler, want je maakt deel uit van een groter geheel. Er kan enkel kwaliteit geleverd worden op het bord als iedereen goed samenwerkt.

Werkplek

Een chef de partie werkt in horecazaken waar de keuken in afdelingen is gesplitst. Deze opsplitsing is nodig wanneer de kwaliteitseisen heel hoog liggen, zoals bv. bij een sterrenzaak. Of wanneer de hoeveelheden hoger liggen, zoals bv. in een all you can eat-restaurant. Deze zaken hebben koks nodig die gespecialiseerd zijn in bepaalde vakdomeinen. De gevraagde specialisaties verschillen naargelang de zaak.

Een goede chef de partie …

  • wilt uitblinken in zijn/haar vakgebied en is steeds op zoek naar nieuwe ideeën en inspiratie;
  • is een echte teamplayer en goede communicator;
  • is een goede organisator en kan een drukke service in goede banen leiden;
  • streeft naar een mooi eindproduct en heeft daarom oog voor detail en kwaliteit.

Loon

Als chef de partie blink je uit in een bepaald vakgebied en daar staat een mooie verloning tegenover. O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Als chef de partie rust er een grote verantwoordelijkheid op je schouders, waardoor je onder categorie 6 valt. In die categorie verdien je minimum tussen 16,3756  euro en 19,9843 euro bruto per uur. Je kan snel klimmen op de loonladder, want elk jaar ervaring levert loonopslag op! Bovendien kan je in de horeca rekenen op verschillende vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Als chef de partie ben je al aardig aan het doorgroeien. Je hebt je namelijk gespecialiseerd in een bepaalde passie. Als je wil doorgroeien, kan je toewerken naar de functie van sous-chef of chef-kok.

Om te blijven groeien, kan je tijdens jouw loopbaan gratis deelnemen aan de trainingen van Horeca Forma.

Vacatures

Wil je aan de slag als chef de partie? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden.

 

Meer keukenberoepen

Afwasser

Fastfoodmedewerker

Hulpkok

Hulpkok grootkeuken

Keukenmedewerker

Kok chef-kok

Kok grootkeuken

Traiteur kok