Het beroep traiteur kok

Een traiteur kok is een echte duizendpoot, want hij/zij kan op verschillende locaties ingezet worden en heeft een veelzijdig takenpakket. Hij/zij:

  • zorgt voor het klaarmaken van een banket, buffet of maaltijden voor afhaal, of voor bereidingen op locatie of in een feestzaal;
  • voorziet een goede mise en place (voorbereiding) van de gerechten zodat deze eenvoudig af te werken zijn op locatie;
  • heeft aandacht voor de kwaliteit en de juiste temperatuur van de gerechten;
  • maakt de werkplek schoon, wast af en bergt het materiaal en de overschotten op aan het einde van de werkdag.

Als traiteur kok ben je organisatorisch sterk, want in geen tijd installeer jij een veldkeuken op locatie en ben je gerechten aan het afwerken. Je werkt gestructureerd: voor het vertrek zorg je voor een sterke mise en place en staat al het materiaal netjes klaar. Tijdens en na de service zorg je voor een propere en gestructureerde werkplaats.

Werkplek

De opties zijn oneindig. Waar er feestjes, bijeenkomsten of evenementen zijn, hebben ze jou nodig. Je kan werken bij een traiteur of cateringdienst die afhaal of levering verzorgt of die op locatie werkt. Of wacht dat je van een feestzaal of een foodtruck?

Je bent erbij tijdens alle leuke feestjes en bijeenkomsten, dus avond- en weekendwerk hoort erbij. Het aantal gepresteerde uren per week is seizoensgebonden. Maar gelukkig ben jij flexibel!

Een goede traiteur kok …

  • heeft een passie voor koken en slaagt erin om smaakvolle gerechten te serveren;
  • weet van aanpakken als er verrassingen of problemen opduiken op locatie;
  • kan een drukke service in goede banen leiden;
  • is creatief want geen enkele cateringopdracht is dezelfde;
  • kan inspelen op de wensen van gasten.

Werk je al in de horeca (PC 302) en wil je bijleren als cateringmedewerker? Neem dan zeker een kijkje in het gratis opleidingsaanbod van Horeca Forma.

Loon

Jouw creativiteit en stressbestendigheid wordt natuurlijk beloond. Dat minimumloon ligt vast bij wet. O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Medewerkers catering vallen onder functiecategorie 6. In die categorie verdien je minimum tussen 16,3756  euro en 19,9843 euro bruto per uur. Elk jaar ervaring levert loonopslag op! Je kan dus snel klimmen op de loonladder. Bovendien kan je in de horeca rekenen op vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Vakkennis en ervaring zijn belangrijk in dit beroep. Je kan doorgroeien binnen het domein van catering en meer verantwoordelijkheden krijgen. Je kan ook beslissen om jou te verdiepen in een specialiteit. Of je kan een zijsprong maken naar hotels of restaurants. Om jezelf te versterken, kan je tijdens je carrière gratis deelnemen aan de trainingen van Horeca Forma.

Vacatures

Wil je aan de slag als traiteur kok? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden.

Meer keukenberoepen

Afwasser

Chef de partie

Fastfoodmedewerker

Hulpkok

Hulpkok grootkeuken

Keukenmedewerker

Kok chef-kok

Kok grootkeuken