Het beroep

Een restaurant -, brasserie – of cafémanager coördineert het keuken – en zaalteam. Hij/zij:

  • coördineert, stuurt aan en coacht het keuken- en zaalteam en zorgt voor een goede samenwerking;   
  • plant, organiseert en structureert al de werkzaamheden binnen het restaurant, de brasserie of het café;
  • is betrokken bij de aanwerving en begeleiding van nieuwe werknemers;
  • verzorgt interne en externe communicatie en contacten en neemt administratieve taken op.

Een restaurant -, brasserie – of cafémanager zorgt ervoor dat het keuken- en zaalteam samenwerken als één geoliede machine. Dat gebeurt niet vanzelf en vraagt een kapitein die aan het roer van het schip staat! Hier komt de manager in beeld, die perfect weet hoe een team te coachen en erg goed is in het plannen, organiseren en structureren van al de uit te voeren taken.

Werkplek

Je kan aan de slag in elke drank – of eetgelegenheid. Van sterrenzaak tot danscafé of van restaurant tot brasserie, er zijn talloze mogelijkheden.

In jouw job zal je te maken krijgen met seizoensdrukte, weekend – en avondwerk, … . Een flexibele ingesteldheid is dus een vereiste.

Een goede restaurant -, brasserie – of cafémanager

  • kent het reilen en zeilen van een keuken, zaal en bar;
  • is een goede coach en organisator die ervoor zorgt dat de verschillende teams goed op elkaar zijn ingespeeld;
  • neemt graag de leiding en durft bij te sturen als dit nodig is;
  • heeft ervaring in de hospitality business en deelt deze ervaring en kennis graag met collega’s.

Werk je al in de horeca (PC 302) en wil je je verder versterken als manager? Of wil je ooit manager worden? Maak dan zeker gebruik van onze korte, praktijkgerichte opleidingen. Mooi meegenomen: de opleidingen zijn gratis.

Loon

Je ontvangt voor jouw leiderschap en communicatieve vaardigheden natuurlijk een mooi loon! Dat minimumloon ligt vast bij wet. O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Als manager rust er veel verantwoordelijkheid op jouw schouders waardoor je onder de hoogste categorie, categorie 9, valt. Je zal minimum tussen 21,3327 euro en 24,9721 euro bruto per uur verdienen. Je kan snel klimmen op de loonladder, want elk jaar ervaring levert loonopslag op! Bovendien kan je in de horeca rekenen op verschillende vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Om geïnspireerd te blijven of je verder te specialiseren kan je tijdens jouw loopbaan gratis deelnemen aan de trainingen van Horeca Forma.

Vacatures

Wil je aan de slag als restaurant -, brasserie – of cafémanager? Naar jouw profiel wordt gezocht door horecawerkgevers! Zorg er dus voor dat jij gemakkelijk gevonden wordt. Een LinkedIn-profiel kan hierbij helpen. Ontdek hier een handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze andere tips om vlotter werk te vinden.

Meer managementberoepen

Manager hotel