Het beroep F&B manager

Een F&B manager is iemand die binnen een hotel de hoofdverantwoordelijke is op het gebied van food and beverage, oftewel de voedsel- en drankvoorziening. Hij/zij:

  • zorgt voor een evenwichtige en kwalitatieve samenstelling van menukaart, wijnkaart en/of drankenassortiment;
  • bewaakt de efficiëntie van de afdeling en de budgetten;
  • motiveert, stuurt aan en coacht zijn/haar team;   
  • maakt de personeelsplanning op, controleert het werk van het team en voert functioneringsgesprekken;
  • analyseert en actualiseert het verkoopbeleid.

Een F&B manager is verantwoordelijk voor de voedsel- en drankvoorzieningen. Speciale events, het ontbijt, de bar, het restaurant en de bezettingsgraad ervan vallen hieronder. Je hebt niet alleen de inhoudelijke leiding over het menu, de voorraad en de werkwijze, je staat ook in voor het personeelsbeleid van jouw afdeling. En voor externen ben jij het aanspreekpunt.

Werkplek

F&B managers vind je terug in een hotel, vakantiedorp, bungalowpark, mobiele logies, camping, … . Je kan werken voor een lokaal bedrijf of voor een (multi)nationale keten.

Een flexibele ingesteldheid is belangrijk, want ochtend-, avond -, nacht- en weekendwerk horen bij de job. Je zal ook te maken krijgen met seizoensgebonden piekmomenten.

Een goede F&B manager …

  • is communicatief heel sterk in meerdere talen;
  • inspireert en motiveert de collega’s en durft bij te sturen als dit nodig is;
  • kent het reilen en zeilen van een keuken, zaal en bar;
  • heeft een commerciële flair;
  • is een goede coach voor zijn/haar team.

Werk je al in de horeca (PC 302) en wil je jezelf verder specialiseren als F&B manager? Horeca Forma heeft heel wat gratis, korte opleidingen voor je klaar staan.

Loon

Als F&B manager toon je heel wat leiderschap, praktijkkennis en organisatieskills. Daartegenover staat uiteraard een mooie verloning.  Dat minimumloon ligt vast bij wet. O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. F&B managers vallen onder categorie 9.  In die categorie verdien je minimum tussen 21,3327 euro en 24,9721 euro bruto per uur. Je kan snel klimmen op de loonladder, want elk jaar ervaring levert loonopslag op! Bovendien kan je in de horeca rekenen op vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Jij kan doorgroeien tot hotelmanager! Om hiervoor de juiste competenties onder de knie te krijgen

kan je tijdens jouw loopbaan gratis deelnemen aan de trainingen van Horeca Forma.

Vacatures

Wil je aan de slag als F&B manager? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden.

 

Meer hotelberoepen

Front office manager

Manager housekeeping

Medewerker housekeeping

Receptionist