Het beroep receptionist

Een receptionist is het eerste contact met de gasten en speelt gedurende het verblijf een sleutelrol in het gastencontact en hun beleving. Hij/zij:

  • staat gasten te woord aan de balie of aan de telefoon;
  • ontvangt en begeleidt iedere gast steeds met een glimlach;
  • informeert gasten over de werking van het hotel en geeft hen toeristische informatie;
  • spreekt verschillende talen en communiceert vlot met gasten van over de hele wereld;
  • registreert reservaties en staat in voor de financiële en administratieve verwerking.

Een receptionist werkt voor de schermen, dus gastvrijheid is enorm belangrijk in deze functie. Je bent het aanspreekpunt voor de gasten en staat in voor hun veiligheid en privacy. Een receptionist stelt alles in het werk voor een onvergetelijk verblijf.

Werkplek

Als receptionist kan je werken in een hotel, vakantiedorp, camping, mobiele logies, … . Je vindt zeker een zaak die bij jou past.

Avond-, nacht - en weekendwerk horen bij de job. En het ene seizoen is al drukker dan het andere. Zoals bij de meeste horecajobs vraagt dit heel wat flexibiliteit, dat maakt het boeiend!

Een goede receptionist …

  • is sociaal, communicatief en beleefd en helpt graag anderen verder met een vraag of bij een probleem;
  • heeft veel kennis van de directe omgeving en adviseert de gasten op een vlotte manier;
  • is meertalig;
  • is altijd gastvrij en discreet.

Werk je al in de horeca (PC 302) en wil je een nog betere receptionist worden? Doe dan mee met de korte, gratis opleidingen van Horeca Forma. Wat dacht je van omgaan met klachten of optimaal verkopen aan de hotelreceptie? Of een opleiding leidinggeven als je wil doorgroeien tot front office manager?

Loon

De minimumverloning die je ontvangt voor jouw vlotte communicatie, discretie en gastvrijheid is wettelijk vastgelegd.  O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Receptionisten vallen onder functiecategorie 6 . In die categorie verdien je minimum tussen 16,3756 euro en 19,9843 euro bruto per uur. Elk jaar ervaring levert loonopslag op! Je kan dus snel klimmen op de loonladder. Bovendien kan je in de horeca rekenen op verschillende vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Jij kan doorgroeien tot front office manager. Hij/zij stuurt een gans team aan en heeft de eindverantwoordelijkheid over het functioneren van de receptie. Zie je jezelf wel in die richting evolueren? Verbeter dan je leidinggevende skills met de gratis trainingen van Horeca Forma.

Vacatures

Wil je aan de slag als receptionist? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden.

Opleiding tot hotelreceptionist

Wil je je omscholen of bijscholen tot hotelreceptionist?