Het beroep keukenmedewerker

Een keukenmedewerker ondersteunt de werkzaamheden in de keuken en is onmisbaar voor, tijdens en na de service. Hij/zij:

  • treft alle voorbereidingen in de keuken: groenten en fruit wassen en schillen, brood versnijden, vlees en vis klaarzetten enz…
  • bereidt eenvoudige gerechten zoals sausen, dressings, sandwiches, soepen, salades, desserts, …;
  • ruimt op, poetst en zorgt steeds voor een propere werkplek:
  • ontvangt ingrediënten en kan ze correct opslaan;
  • bewaakt de voorraden  en vult deze zo nodig aan.

Een keukenmedewerker assisteert de kok en het andere keukenpersoneel. Zo help je voor de service met alle voorbereidingen. Tijdens de dienst help je de (hulp)kok bij de bereidingen en maak je ook eigen bereidingen klaar.  Na de dienst ruim je op.  

Werkplek

Waar voeding bereid wordt, zijn er keukenmedewerkers nodig. Jij kiest dus helemaal zelf hoe je je carrière inricht. Denk maar aan een bistro, brasserie, tearoom, grootkeuken, cateringbedrijf of sterrenrestaurant. Het precieze takenpakket en uurrooster verschilt van zaak tot zaak. In veel gevallen hoort weekendwerk erbij.

Een goede keukenmedewerker …

  • heeft een passie voor koken;
  • is een kei in het snijden van groenten, fruit, brood, vlees en vis;
  • kent de basiskeukentechnieken en -recepturen;
  • volgt instructies op en kan werken aan een stevig tempo tijdens een drukke service;
  • houdt van orde en netheid: gerechten moeten lekker zijn, maar ook voedselveilig.

Werk je al in de horeca (PC 302) en wil je verder groeien in de keuken? Doe dan mee met de korte, gratis opleidingen van Horeca Forma.

Loon

Voor jouw inzet, lekker eten en nauwkeurig werk, ontvang je natuurlijk een loon. Dat minimumloon ligt vast bij wet. O.b.v. je beroep behoor je tot één van de 9 functiecategorieën, waaraan een loonschaal is gekoppeld. Keukenmedewerkers vallen onder functiecategorie 2. In die categorie verdien je minimum tussen 14,3707 euro en 16,9297 euro bruto per uur. Je kan snel klimmen op de loonladder, want elk jaar keukenmedewerker-ervaring levert loonopslag op! Ook kan je doorgroeien naar een hogere functie en zo meer verdienen. In de horeca kan je trouwens rekenen op vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Als keukenmedewerker kan je ontzettend veel leren van de (hulp)kok of chef-kok waarbij je werkt. Met inzet en leergierigheid kan je het ver schoppen. Een diploma van hulpkok of kok is niet noodzakelijk, maar staat wel heel mooi op je CV. Om jouw keukenvaardigheden en kennis grondig bij te kruiden kan je tijdens jouw loopbaan gratis deelnemen aan de trainingen van Horeca Forma.

Vacatures

Wil je aan de slag als keukenmedewerker? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden.

Opleidingen voor keukenmedewerkers

1. Voor werkzoekenden zonder keukenervaring

Heel het jaar door organiseren Horeca Forma en/of andere opleidingsorganisaties gratis opleidingen tot professionele keukenmedewerker. Zo'n opleiding varieert in duurtijd (enkele weken tot enkele maanden), data en locatie.

2. Voor onervaren keukenmedewerkers in de horeca

Volg de opleiding 'Eerste stappen in de keuken'. Deze praktische opleiding duurt één dag en is gratis.

3. Voor keukenmedewerkers die verder willen groeien

We raden jou deze gratis opleidingen aan: 

Opleiding keukenmedewerker

Al doende leer je alles over werken in een professionele keuken.
Opleiding: Eerste stappen in de keuken

Eerste stappen in de keuken

Pas gestart in een professionele keuken en je mist ervaring? Of je wil als zaakvoerder op korte tijd je nieuwe keukenmedewerkers inwerken? Of je bar- en zaalpersoneel ‘keukenklaar’ maken? Deze opleiding gaat over de basics der basics m.b.t. snijtechnieken, keukentoestellen, HACCP, allergenen en werkorganisatie.
Opleiding: Haal meer uit je keukentoestellen

Haal meer uit je keukentoestellen

Meer uit je keukentoestellen halen? Strak plan. In deze praktische opleiding ontdek je de ins en outs van verschillende keukenrobots, van de combisteamer, kitchenaid (Kenwood) en het vacuümtoestel. En voor je het weet, heb je een extra rechterhand in jouw professionele keuken.
Opleiding: Soep met een plus

Soep met een plus

Met soep kan je alle kanten uit. Van een klassieke erwtensoep tot een Thaïse kippenbouillon. Topchef Sebastian Sandor leert je de basistechnieken én verrast je met creatieve varianten. Voor winter én zomer.
Opleiding: Breng variatie in je zee- en visgerechten (basis)

Breng variatie in je zee- en visgerechten (basis)

Geen klassiekers als scampi diabolique tijdens deze workshop, wel hippe kleurrijke bordjes met originele producten uit de zee. Wat dacht je van een zeewiergnocchi, zalm gegaard in wijnbladeren of een pasta met oesters? Doe mee, leer en experimenteer!
Opleiding: HACCP: jouw zaak conform de regels van de voedselveiligheid

HACCP: jouw zaak conform de regels van de voedselveiligheid

Maak je tip top in orde voor een FAVV controle en leer tijdens deze opleiding alles over de recente regelgeving rond voedselveiligheid. Gratis 1daagse opleiding.
Opleiding: De principes van de allergenenwetgeving

De principes van de allergenenwetgeving

Geen allergenen kopzorgen meer na deze 1daagse opleiding. Je leert alles over allergenen en intoleranties, kruisbesmetting en technische fiches. Klaar voor een FAVV controle dus!