De top 10 opleidingen van 2019

Hier zijn ze dan: de 10 Horeca Forma-opleidingen die jullie in 2019 het meest volgden. Omdat ze bijzonder populair zijn, of simpelweg onmisbaar zijn voor een succesvolle toekomst in de horeca. We zetten ze op een rijtje, in stijgende lijn.
1578339554

10) Foodstagram: je horecazaak professioneel in beeld met je smartphone

‘Foodstagram’ … Dit moet wel iets met Instagram en koken te maken hebben. Tijdens deze creatieve opleiding leer je de do’s en dont’s om op Instagram te pronken met je culinaire foto’s.

Met de juiste cadrage, kleur en setting komen je gerechten beter tot hun recht. Het omgekeerde is ook waar: van een wazige, geelachtige foto krijgt helaas niemand honger.In 2020 vernieuwen we deze training. Deze heet voortaan “Betere foto’s en video’s maken voor Instagram”. In die vernieuwde opleiding krijg je apps en technieken voor leuke filmpjes en je leert ook je Instagram-stories pimpen. Je brengt variatie in je visuals en ontdekt hoe je je Instabezoekers blijft boeien. Dit alles leer je al doende, met je smartphone. Leuk voor je businessaccount én voor je eigen profiel.

9) Omgaan met klachten in de horeca

Stel je eens voor: alleen maar tevreden gasten over de vloer krijgen. Dat zou toch fantastisch zijn. Helaas is dat niet echt realistisch. Soms klagen mensen; over de service, over de wachttijd, de kwaliteit van het eten, te luidruchtige kamers, … In de opleiding ‘omgaan met klachten’ leer je succesvol klachten afhandelen, zowel mondeling als schriftelijk.

Nieuw in 2020 zijn de trainingen ‘Professioneel in gesprek gaan met een kwade gast’, waarin je focust op het voeren van moeilijke face 2 face gesprekken met arrogante, onbeleefde gasten. Daarnaast organiseren we de training ‘Zorgen voor meer veiligheid in de horeca’. Hierin leer je wat te doen als dialoog niet meer mogelijk is omdat je gesprekspartner onder invloed is van alcohol of drugs.

Tijdens deze trainingen ga je in groep aan de slag, eventueel met situaties die je zelf meemaakte.

8) WSET gecertificeerd wijnkenner

De 2-daagse WSET-wijnopleiding staat bijzonder goed op je CV. Wie slaagt op een korte test, behaalt de WSET Kwalificatie Wijnkennis en Wijnservice (Niveau 1). Omdat het certificaat internationaal erkend is, opent het voor jou deuren die anders gesloten blijven. Je kan je hierna verder specialiseren en opklimmen op de WSET-ladder. Deze training wordt gegeven door WineWise, en enkel via Horeca Forma kan je ze gratis volgen.

wijnproeven

7) Leidinggeven

In de opleiding Leidinggeven werk je aan je vaardigheden om medewerkers te leiden en begeleiden. Verspreid over 2 dagen, krijg je inzicht in je eigen leiderschapsstijl. Je ontdekt waar er voor jou nog kansen liggen om je aanpak te verbeteren. Een mooie opleiding om van 2020 een topjaar te maken voor jou en je medewerkers.

6) EHBO

Bedrijven met meer dan 10 werknemers zijn verplicht om één of meer medewerkers op te leiden in EHBO. Maar ook voor een kleinere zaak is kennis van Eerste Hulp belangrijk. Wat doe je als een gast allergisch reageert? Wat als iemand zich verslikt en naar adem hapt? Hoe verzorg je brand- en snijwonden? Enz.

De EHBO-opleiding is, samen met de opleidingen brandbestrijding en bedrijfseerstehulpverlener, de belangrijkste training in ons aanbod. Je kan er levens mee redden. Op het werk maar natuurlijk ook daarbuiten.

Dat beseffen ze ook bij sterrenzaak The Jane. De zaal-, keuken- en HR-medewerkers volgden een EHBO-cursus bij hen in de kapel. Daar hebben wij beelden van.

Ik vond het heel interessant. Ik besef nu nog meer dat élke seconde telt in een noodsituatie. We weten nu hoe we op een correcte manier de gasten kunnen helpen én op een zo snel mogelijke manier.

Nadja Anné, Front Office Manager bij The Jane.

5) Mocktails & health drinks

Op frisse, originele mocktails vallen mooie winstmarges te rapen. En dat begint stilaan door te dringen in de Belgische restaurants en cafés. Tijdens deze creatieve mocktailtraining leer je over de opbouw en samenstelling van alcoholvrije cocktails, van home made icetea’s en lemonades. Je krijgt ook tips om de verkoop ervan te stimuleren.

Zoek je nog naar inspiratie voor Tournée Minérale? Dan kan je nog last minute inschrijven. Wie zich hier verder op wil toeleggen, kan terecht in de training ‘theesommelier’ en/of ‘kruideninfusies en iced tea’ van Ann Vansteenkiste.

4) HACCP: jouw zaak conform de regels van voedselveiligheid

Tijdens de HACCP-opleiding krijg je meer informatie over alle regelgeving rond voedselveiligheid. Het is ook het ideale moment om vragen te stellen aan de trainer. Zo ben je tip-top in orde voor een FAVV controle

3) Opleidingenreeks Plant Based Fine Dining met Pieter-Jan Lint

Op de derde plaats vinden we niet één opleiding, maar wel een opleidingstraject van 4 dagen: plantaardig koken met Pieter-Jan Lint. De vegan keuken verovert vele harten. Licht, gezond en goed voor de planeet: het valt in de smaak. En daar kan jij als chefkok op inspelen, nadat je deze reeks hebt gevolgd. Op dag 1 komen de basistechnieken aan bod. Vervolgens koken we met seizoensgroenten. De derde dag staat in het teken van pekelen, fermenteren, kiemen en drogen. En op de laatste dag leer je vegan desserten maken.

2) Barista level 1 & level 2

Een heerlijk kopje koffie: dat is instant happiness. Na deze barista-opleidingen weet je hoe je vlot en snel kan werken met je koffiemachine. Tijdens Barista level 1 duik je in de wereld van ristretto, espresso, americano, doppio, cappuccino en latte en leer je opstomen. Tijdens Barista level 2 breid je je kennis uit met extra technieken.

1) Leermeester

De onbetwistbare n° 1 in ons lijstje: de leermeester. Wie deze opleiding heeft gevolgd, is officieel erkend en opgeleid om stagiairs en leerjongeren op te leiden in de zaak. De aangeleerde technieken komen van pas voor iedereen die nieuw personeel wil opleiden. Je ontdekt hoe je duidelijke instructies geeft, hoe je anderen motiveert en evalueert, hoe je mensen productiever en gemotiveerder laat zijn, hoe je bijstuurt en opbouwende feedback geeft. En hoe je anderen uitdaagt en stimuleert om zichzelf te ontplooien.

Al opleidingsplannen voor 2020?

Wil jij in het nieuwe jaar werk maken van je horecacarrière?

Wij hebben vast een training op jouw maat.

Ga naar het opleidingsaanbod