Het beroep afwasser

Een afwasser is onmisbaar in de keuken, want hij/zij zorgt ervoor dat al het gebruikte servies en bestek schoon zijn voor de volgende gasten. Hij/zij:

  • zorgt voor de vaat en de hygiëne van het porselein, bestek en keukenmateriaal;
  • kent de HACCP-regels als geen ander en past deze toe;
  • reinigt de keukenmachines en zet zich in om de werkplaats en de keuken netjes te houden;
  • houdt de stock van vaatwerk en poetsproducten bij;
  • sorteert het afval op een correcte manier.

Een afwasser is een echte teamspeler die belang hecht aan hygiëne, orde en netheid. Je werkt nauw samen met jouw collega’s van de keuken en de zaal, want tijdens een drukke service kan jij perfect inschatten welke materialen zij snel terug nodig hebben. Door juiste prioriteiten te stellen en een versnelling hoger schakelen draag jij bij tot een uitstekende service.

Werkplek

Afwassers zijn overal nodig: van brasserie tot grootkeuken en van fastfoodrestaurant tot sterrenzaak. In de meeste horecazaken zal je een automatische vaatwasmachine bedienen, in sommige zaken verloopt de afwas manueel en in andere zaken is het een combinatie van beide.  

Jouw uurrooster en werkritme hangen af van het type zaak waar jij werkt. Denk eraan: veel horecazaken zijn open in het weekend en ’s avonds en hebben jou dan ook natuurlijk nodig voor de vaat. Want zonder schone borden kan men geen gerechten serveren!

Een goede afwasser …

  • is nauwkeurig en houdt ervan dat de vaat en de keuken spik en span is;
  • is in goede conditie en vindt staand werk geen probleem;
  • werkt zelfstandig en gestructureerd;
  • geniet van de drukte achter de schermen en werkt op een snel tempo om te zorgen voor een vlotte service.

Werk je al in de horeca (PC 302) en wil je doorgroeien in de keuken? Dan zijn de korte, gratis opleidingen van Horeca Forma iets voor jou.

Loon

Het is wettelijk afgesproken binnen de horecasector wat je minimum verdient. Als werknemer in de horeca word je op basis van jouw beroep ingedeeld in één van de negen functiecategorieën. Een afwasser behoort tot categorie 3. In die categorie verdien je minimum tussen 14,4539 euro en 17,4103 euro bruto per uur. Je kan snel klimmen op de loonladder, want elk jaar ervaring levert loonopslag op! Je kan ook doorgroeien naar een andere functie en zo meer gaan verdienen. Bovendien kan je in de horeca rekenen op vergoedingen en toeslagen.

Doorgroeien

Na enkele maanden of jaren als afwasser, kan je doorgroeien tot keukenmedewerker door bv. te helpen met het snijwerk in de keuken. Om je keuken skills te ontwikkelen kan je tijdens jouw loopbaan gratis deelnemen aan de trainingen van Horeca Forma.

Vacatures

Wil je aan de slag als afwasser? Start je zoektocht met dit handig overzicht van vacaturewebsites en lees onze tips om vlotter werk te vinden. Zoek op de vacaturewebsites zeker naar deze benamingen: afwasser, afwashulp, keukenhulp.

Opleiding tot afwasser

Om afwasser te worden heb je geen specifiek diploma nodig, want je kan de job vaak aanleren van je collega’s. Maar met een vooropleiding heb je wel altijd een stapje voor! Als werkzoekende kan je je gratis inschrijven voor een professionele afwasser opleiding bij Horeca Forma en/of haar opleidingspartners.

 

Meer keukenberoepen

Chef de partie

Fastfoodmedewerker

Hulpkok grootkeuken

Hulpkok

Keukenmedewerker

Kok chef-kok

Kok grootkeuken

Traiteur kok