De opleidingskeuze van: Michaël Vrijmoed

Michaël Vrijmoed leerde de kneepjes van het vak achter de stoof van topchefs Guy Van Cauteren en Peter Goossens. Met z'n eigen zaak, Restaurant Vrijmoed, scoorde hij op amper 10 jaar tijd 2 Michelinsterren, 17,5 op Gault&Millau en nog een hoop andere bekroningen. Deze 5 opleidingen hielpen hem het verschil te maken.
Maandag 9 September 2024

Dit artikel staat in ons opleidingsmagazine 2024-2025. Lees verder of bekijk het vanaf blz.22 van het digitaal magazine.

1. Opleiding: Gastvrijheid, meer dan een glimlach

Michaël: "Een restaurant is echt teamwork. Daarom volgden zowel mijn zaal- als keukenmedewerkers deze opleiding. Kwestie dat de mensen achter het fornuis voeling hebben met wat er in de zaal gebeurt. Daarvoor is Kevin Strubbe de juiste man. Hij heeft enorm veel ervaring en ziet de dingen net iets anders dan wij. Door met zo iemand samen te werken kan je jezelf in vraag stellen van A tot Z en alle neuzen in dezelfde richting krijgen. Samen schrijf je verhalen, samen groei je, daarom liet ik de opleiding hier in de zaak doorgaan."

> Opleidingspagina: Gastvrijheid meer dan een glimlach

 

2.Opleidingstraject: Thee & infusies

Michaël: "Ook Ann Van Steenkiste gaf hier een opleiding. Zij ademt vakmanschap. Het is geen opgave om te luisteren naar iemand die zo begeesterd is door haar vak. En omdat ze het zo toegankelijk kan brengen, sta je achteraf gegarandeerd sterker in je schoenen. Dat is nodig, want de vraag naar non-alcoholische dranken neemt toe. Als restaurant moet je dus maken dat je alternatieven in huis hebt. Er is veel meer dan frisdrank en water, en met wat Ann brengt, kan je uitstekend foodpairen. Daarover gaat het."

> Opleidingstraject: Thee & infusies

 

3. Opleiding: WSET 2 

Michaël: "In de keuken zijn we elke dag bezig met pairings. Daarvoor moet je complexe wijnen kunnen ontleden, maar ik vond mijn algemene kennis te beperkt. Dus volgde ik deze opleiding samen met onze maître. De wereld van wijnen evolueert voortdurend, en een glas drinken is toch iets heel anders dan echt proeven. Dit is dus extreem interessant voor elke kok die een basisopleiding achter de rug heeft. Je verbreedt je smakenpallet en bouwt een smaakgeheugen op. Zeer interessant."

> Wist je dat Horeca Forma je inschrijvingsgeld voor WSET 2 volledig terugstort als je werkt in de horecasector (PC 302) én slaagt voor het examen? Ontdek hier meer over.

 

4. Opleiding: Plant-based koken 

Michaël: "De jongere generatie groeit op in een wereld waarin groenten toegankelijker zijn dan ooit. De vraag zal dus blijven stijgen. Maar los daarvan is het fantastisch om met groenten te werken. Bij Vrijmoed bieden we al 11 jaar een vegetarisch menu aan omdat je er zo creatief mee kan zijn. Wie in functie van groenten denkt, krijgt nieuwe inzichten. En niet alleen over gaarmethodes; ook op gebied van afvalverwerking is het een ongelooflijk interessant product. Denk vlees en vis weg en er gaat een wereld voor je open."

> Opleidingspagina: Plant-based koken: gastronomische gerechten

> Opleidingspagina: Plant-based koken: de basis

> Opleidingspagina: Plant-based koken: desserten en zoetigheden

 

5. Opleiding: Het management van een financieel gezond bedrijf 

Michaël: "Eigenlijk zou iedereen die een nieuwe zaak begint deze opleiding moeten volgen. Een restaurant is namelijk veel meer dan koken en wijntjes schenken - het is een onderneming waarvan de cijfers moeten kloppen. Daarom is het handig dat een expert je businessplan tegen het licht houdt en de vragen stelt waar jij in de verste verte nog niet aan dacht. Want er is een groot verschil tussen werken voor een baas en op je eigen benen staan. Een onderneming evolueert voortdurend, en hoe beter de basis, hoe verder je kan springen."

> Opleidingspagina: Het management van een financieel gezond bedrijf