5 vragen aan theesommelier Ann Vansteenkiste

Thee-expert Ann Vansteenkiste brengt al 11 jaar een vleugje positivitea in ons opleidingsaanbod. Bijna elke eetbare plant, bloem of kruid belandt in haar karaf met water. Vers, gedroogd, ingevroren, warm, koud, … geen enkele toepassing is haar vreemd. Zonder één gram suiker of kleurstof creëert Ann subtiele infusies.
Donderdag 31 March 2022

Deze vijf vragen vuurden wij af op Ann:

1. Eindelijk, lente! Welke planten zou jij nu plukken en infuseren?

Momenteel staan de madeliefjes in bloei, zij geven een heel subtiele smaak af. Pluk eens 5 bloemen en laat ze 30 min infuseren in 1 liter water op 70°. Geen kokend water, want dan verschroeien de bloemblaadjes. Het eindresultaat is gezond, want de madeliefjes bevatten bloedzuiverende stoffen die heilzaam werken bij acne, eczeem, vette huid en schilfertjes.

Nog zo'n aanrader: magnolia’s. Laat eens drie Magnolia-bloembladeren infuseren in één liter water (70° C.). Wacht een halfuurtje en oordeel zelf. In de opleiding Kruideninfusies en Iced tea bespreek ik nog veel meer mogelijkheden met lekkers uit je eigen achtertuin.

2. Hoelang moet thee eigenlijk trekken?

De meeste mensen laten hun thee maar een minuutje of drie trekken. Voor de smaak is dat meestal voldoende, maar de heilzame stoffen zoals antioxidanten komen eigenlijk pas vrij na een kwartier. Inderdaad, dat betekent dat er pas na 15 minuten sprake is van een gezondheidsvoordeel. Geef die lindethee volgende keer dus wat meer tijd als je echt het rustgevende en zelfs koortswerende effect ervan wil ervaren.

gedroogde-kruiden

3. Welk natuurlijk drankje raad je aan voor een energieboost?

De redbull onder de planten is de Yerba Maté, een natuurlijke energizer die vooral in Argentinië gedronken wordt. Door de cafeïne is deze thee nogal kruidig van smaak. Je kan meerdere keren water op dezelfde blaadjes gieten waardoor het cafeïnegehalte milder wordt. Wie het iets zoeter wil, kan wat fruit zoals een aardbei of stukje ananas toevoegen.

4. We moeten het vragen: drinkt Ann Vansteenkiste ook wel eens koffie?

Jawel, op zondagochtend hou ik van een kopje koffie. Ik laat mij ook graag adviseren en verrassen door barista’s met kennis van zaken. Net zoals bij thee, kan ik gefascineerd zijn door het vakmanschap en de verhalen die schuilgaan achter een lekkere tas koffie.

annvansteenkiste

5. Wat wil je horecamensen bijbrengen tijdens je opleidingen?

Ik wil graag aantonen dat je met eenvoudige, natuurlijke ingrediënten lekkere, pure en gezonde dranken op de kaart kan zetten. En je hebt er ook echt niet veel van nodig, integendeel. Door minder kruiden te gebruiken, maar ze langer de tijd te geven om te infuseren, kom je tot een subtiele smaakbeleving. Je kan de gast daar echt mee verrassen. Less is more, is mijn motto. In de opleiding Kruideninfusies en Iced tea laat ik de deelnemers dat zelf ervaren met warme en afgekoelde kruideninfusies (iced tea), en ook met gefermenteerde thee zoals kefir en kombucha.

Tags:

  • Opleidingsnieuws
  • Horecatips en inspiratie