Hoe tevreden ben jij met je drinkgeld?
Zo rond de feestdagen is fooi waarschijnlijk zeer welkom. Maar gasten geven dat tegenwoordig niet zomaar, maar vaak pas als de service écht goed was. Als ze het gevoel hebben dat je moeite voor hen gedaan hebt. Dat je hebt laten zien dat je het belangrijk vindt dat ze een fijne middag of avond hebben. We zetten wat tips voor je op een rijtje waardoor jouw gasten waarschijnlijk een (extra) fooi geven.
We gingen te rade bij Kevin Strubbe, gastvriendelijkheidsexpert en vaste trainer bij Horeca Forma.
1. Weet waarover je praat
Gasten vinden het fijn dat je ze begeleidt en met ze meedenkt. Ken daarom je menu- en drankenkaart, weet wat meer te vertellen over speciale producten en vaktermen en zorg dat je ‘het niet in de keuken moet vragen’ als je gast vraagt naar de suggestie van de dag. In de opleiding 'Meer en beter verkopen in de bediening' leer je suggestief verkopen op een gastvrije manier.
2. Je bedient gasten, geen klanten
In de hospitality verwelkomen we geen klanten, maar gasten. Klinkt vanzelfsprekend, maar die twee woorden worden nog wel eens door elkaar gebruikt. De manier waarop we met klanten omgaan verschilt van hoe we onze gasten behandelen. En omdat het gasten zijn, behandel je ze anders. Met meer aandacht en meer enthousiasme voor je vak, bijvoorbeeld.
3. Zorg voor WoW!-momenten
WoW!-momenten zullen verschillend zijn van bedrijf tot bedrijf. Je kan tenslotte niet alles zomaar blindelings kopiëren. WoW!-momenten zorgen niet enkel voor extra fooi, ze zorgen er ook voor dat jouw gasten een glimlach op hun gezicht krijgen wanneer ze terugdenken aan jouw service. Er bestaan 101 verschillende voorbeelden van zo'n momenten. Om voor jouw bedrijf de juiste voorbeelden te vinden, willen we je aanraden om je snel in te schrijven voor onze opleiding Service met een wow-factor.
4. Let op je lichaamstaal
Hoe je kijkt, hoe je beweegt, hoe je staat, ... het bepaalt voor een groot deel hoe je overkomt bij gasten. Als je voorbij zoeft met de neus in de lucht en doet alsof je de gasten niet hebt gezien, scoor je niet meteen de hoogste punten. Een oprechte glimlach, een open houding en oogcontact maken al gauw het verschil.
5. Let op je persoonlijke verzorging
Je hoeft niet twee keer in de week naar de kapper, of een dikke laag make-up aan te brengen om er tiptop uit te zien. Maar zorg dat je er wel representatief en verzorgd uitziet. Het is waarschijnlijk logisch dat die onverzorgde kelner - met vlekken op zijn hemdje en vuile nagels- net iets minder fooi zal krijgen dan zijn/haar verzorgde collega.
6. Niet enkel een fijn welkom, maar ook een attent afscheid
Een gast vindt het niet fijn wanneer hij drie keer om de rekening moet vragen, een aantal keren moet laten weten dat hij met de kaart wil betalen en zonder boe of bah van zijn gastheer of -vrouw de zaak verlaat. Vraag eens aan de gast wat hij nu écht van zijn bezoek vond, geef eens iets extra (bv. een snoepje), schrijf eens iets leuks op de rekening of loop mee tot aan de deur. Grote kans dat dat enorm gewaardeerd wordt.
7. Ga op zoek naar het hart van je gast i.p.v. naar zijn portefeuille
Als je al teveel laat blijken dat je enkel je gasten bedient (zonder meer), zullen ze de zaak waarschijnlijk minder voldaan verlaten. Geef ze oprechte aandacht. Praat, hoe kort ook, eens over iets dat niets te maken heeft met je zaak. Stel leuke vragen, geef eens een complimentje. Small talk werkt, al moet je aanvoelen bij welk type mensen dit werkt en welke mensen er (op dat moment) geen behoefte aan hebben.
Wil je graag meer weten over dit onderwerp?
De komende maanden staan deze trainingen op de agenda:
Meer en beter verkopen in de bediening
Dinsdag 28/1/2020 in Antwerpen of;
Woensdag 19/2/2020 in Oostende of;
Maandag 20/4/2020 in Erembodegem
Je kan hier inschrijven
Service met een WOW-factor
Maandag 23/3/2020 in Brugge
Je kan hier inschrijven
Vanaf 8 deelnemers kan de training plaatsvinden in je eigen zaak. Op onze website zie je steeds de opleidingsdata voor de eerstkomende 5 maanden.
Wie is Kevin Strubbe?
Kevin Strubbe werkte in het begin van zijn carrière even als butler bij kroonprins - nu Koning - Filip, werkte als manager voor internationale hotels in binnen- en buitenland en baatte eigen horecabedrijven uit. Al sinds 2004 begeleidt hij horeca en toeristische bedrijven op het vlak van hospitality. Voor Horeca Forma geeft hij via het trainingsbureau ETH de trainingen "Service met een wow-factor" en "meer en beter verkopen in de bediening of aan de hotelreceptie".
I.v.m. zijn passie “etiquette & gastvriendelijkheid” was Kevin te gast in verschillende televisie- en radioprogramma's. Hij schreef ook 3 boeken over dit onderwerp: 'Etiquette is hip', 'Etiquette in het buitenland' en 'Moderne tafeletiquette' en werkt momenteel een vierde boek uit rond 'Gastvrijheid'.