Dromer-doener: Nick Hofman (Zuru Zuru Ramen)

Bij Horeca Forma krijgen we veel "dromers-doeners" over de vloer. Horecamensen die niet vies zijn van wat actie én een visie of plan hebben. Nick Hofman van het Gentse ramenrestaurant Zuru Zuru is zo’n dromer-doener. Zijn missie? Elke Belg kennis laten maken met een hoogstaande versie van het Japanse noedelgerecht.
Maandag 18 September 2023

Dit interview met Nick verscheen in ons opleidingsmagazine 2023-2024. Lees verder of bekijk het op blz. 6 van het digitaal magazine.

Nick Hofman … dat klinkt niet echt Japans. Hoe ben je bij ramen terechtgekomen?

Nick: Het begon allemaal met anime, Japanse tekenfilms. Die ontdekte ik toen ik 12 was. De cultuur, de sfeer: dat prikkelde me. Dus ging ik op mijn 16 aan de slag als vrijwilliger op Japanse conventies. Daar kwam ik in contact met de mensen zelf, en dankzij hen leerde ik Japans eten kennen, waaronder ramen. Al vond ik dat toen niet echt lekker.

Pardon?

Nick: Bij de eerste portie die ik proefde, was ikzelf niet overtuigd door de basic bouillon met noedels. Maar mijn wereld werd radicaal op z’n kop gezet toen ik in 2011 Japan bezocht en daar voor de eerste keer échte ramen at. Vanaf de eerste hap had ik een foodgasm, mijn hoofd ontplofte. Dit zag er hetzelfde uit, maar was qua smaak onvergelijkbaar. Ik was bezeten.

... dus begon je hier een ramenrestaurant?

Nick: Nee, ik was toen IT’er. Maar terug in België ging ik koortsachtig op zoek naar mijn ramenfix. En toen ik die hier niet vond, ging ik verder. Naar Düsseldorf, Parijs, Rotterdam: elke maand doorkruiste ik Europa op zoek naar die geniale ervaring. Tevergeefs. Na 2 jaar gaf ik het op. Het was nooit hetzelfde. Dus besloot ik terug naar de bron te gaan en het zelf te leren. In Japan volgde ik 2 maanden les bij de International Ramen School, liep ik stage en perfectioneerde ik mijn recepturen. Mijn anders zo strenge mentor was lyrisch, ik emotioneel. Het zaadje was geplant: dit was mijn roeping.

Door personeel aan te werven, heb ik het overleefd.

Nick Hofman, chef en eigenaar Zuru Zuru Ramen Gent

Wat een verhaal! Was die kennis genoeg om hier een zaak te starten?

Nick: Nee. Ik schoolde me om tot hulpkok bij VDAB en ging bij het Brusselse ramenrestaurant Menma werken. Dat was erg leerrijk, ook al deelden we niet dezelfde visie. Ik wou anderen ook laten genieten van de sensationele smaken die ik in Japan proefde. En dat met de beste, meest authentieke producten. Met die motivatie startte ik in 2018 Zuru Zuru in Gent. Mijn ouders, zelf horecamensen, raadden het me af. Hard werken voor weinig resultaat, zeiden ze. En ze hadden gelijk, want dat eerste jaar heb ik mezelf kapotgewerkt. 24/7 koken, 4 uur slaap per nacht … moordend was dat.

Hoe heb je het overleefd?

Nick: Door personeel aan te werven. Omdat niemand in België deed wat ik deed, was kennis niet belangrijk. Ik zocht passie. En toen ik mijn team had, mocht ik als zaakvoerder ook opleidingen volgen bij Horeca Forma. Foodcostexpert Dany Dhollander opende mijn ogen: als ik mijn prijzen niet aanpaste, zou mijn droom uiteenspatten. Sindsdien is mijn zaak enorm geëvolueerd en blijf ik samen met mijn medewerkers opleidingen volgen bij Horeca Forma. Wandelende encyclopedie Piet van Steenbergen, theesommelier Ann Vansteenkiste of drankenexpert Dave Aertgeerts: stuk voor stuk echte horecamensen die me inspireren met hun kennis en passie.

Zuruzuru

Nick Hofman: "Zowel mijn werknemers als ikzelf volgen opleidingen bij Horeca Forma. Foodcostexpert Dany Dhollander opende mijn ogen: als ik mijn prijzen niet aanpaste, dan zou mijn droom vroeg of laat uiteenspatten. Sindsdien is mijn zaak enorm geëvolueerd."

We zullen het hen laten weten! Hoe ziet de toekomst van Zuru Zuru eruit?

Nick: Mijn doel is en blijft om kwalitatieve ramen bij elke Belg te krijgen. Daarom maak ik als enige in Vlaanderen mijn eigen noedels. Ik geef workshops, bouw samenwerkingen uit met andere chefs en streef elke dag opnieuw naar de hoogste kwaliteit … Maar goede ramen voor elke Belg, daarvoor is mijn restaurant met 25 zitplaatsen te klein. Dus verkoop ik ook zelfgemaakte noedels aan andere restaurants, net als recepturen op hun maat. Op termijn wil ik graag extra zaken openen. Toch is dat niet het belangrijkste voor mij. Ik leg de lat hoog en wil dat de kwaliteit van ramen in België blijft verbeteren. Het is mijn droom dat ook het grote publiek ontdekt hoe lekker het Japanse noedelgerecht kan zijn. En als ramen-nerd weet ik wat er allemaal mogelijk is.

Start to ramen

  • Een goede fond is alles. Die maak je op Franse wijze en pimp je met dashi, smaakconcentraat taré en geïnfuseerde olie.
  • Gebruik echte ramennoedels. Die zijn gemaakt op basis van tarwebloem en kansui. Ze hebben een beetgaar mondgevoel met een stretchy Mochi Mochi structuur, zoals de Japanners zeggen.
  • Ga online. Google het gratis boek ‘The Ramen_Lord Book of Ramen’. Daarin vind je fantastische recepturen voor soepen, tarés en oliën die zeker scoren.
zuruzuru2

Tags:

  • Horecatips en inspiratie