Financieel Beheer

Foodcostberekening

In een financieel gezonde zaak zijn de gerechten niet alleen lekker, maar ook winstgevend. Daarom leer je in deze opleiding hoe je kostprijzen berekent en optimaliseert m.b.v. een gratis foodcostberekeningstool.

één dag Basis Tip voor werkgevers!

Horeca Forma is de officiële vormingsorganisatie voor de horecasector Paritair Comité 302. Ons gratis aanbod is enkel bedoeld voor:

  • Horecawerknemers in het Paritair Comité 302 (vaste werknemers (deeltijds en voltijds) en extra's)
  • Werkzoekenden die in het voorbije jaar gewerkt hebben in de horecasector (PC 302)
  • Horecawerkgevers (PC 302) met personeel dat opleidingen volgt bij Horeca Forma

Per opleiding kunnen de toelatingsvoorwaarden lichtjes afwijken. Inschrijvingen van zaakvoerders zonder RSZ, particulieren, jobstudenten, flexi's, vrijwilligers,... worden geweigerd.

Over deze opleiding

“Eén uur rekenen levert meer op dan één uur koken.” Met die wijze woorden opent foodcostexpert en chefkok Dany Dhollander deze opleiding, elke keer opnieuw. Want om financieel gezond te zijn, is een duidelijk beeld van de werkelijke F&B kosten essentieel.

Deze opleiding helpt je daarbij. Je krijgt een duidelijk kader, praktische oefeningen en tips. Aan het einde van de dag weet je perfect hoe je individuele kostprijzen van je gerechten berekent. Dat is de eerste cruciale stap om prijzen te kunnen bepalen (en dat leer je tijdens de vervolgopleiding “De ideale verkoopprijzen bepalen voor een winstgevende kaart”).  

Wat ga je leren?

  • De kostprijzen berekenen van de gerechten en dranken in je zaak
  • Hoe je een gezonde marge bepaalt op die gerechten en dranken
  • Verborgen kosten herkennen en in kaart brengen
  • Kennismaking met een gratis foodcostberekeningstool die je F&B kosten helpt analyseren, technische receptenfiches oplevert en allergenen koppelt aan recepten. De tool wordt aangeboden door Guidea en Horeca Forma.
  • Hoe je de F&B kosten in de zaak kan sturen en optimaliseren, bv. door portionering, zelf doen/uitbesteden, ingrediëntenkeuzes, samenstelling recepten, food waste, …
  • Hoe je meer uniformiteit in je keuken krijgt

Tip: schrijf je meteen in voor de vervolgopleidingen “De ideale verkoopprijzen bepalen voor een winstgevende kaart” & “Het management van een financieel gezond bedrijf

Voor wie?

Voor werkgevers en chefs of sous-chefs die meer grip willen krijgen op het rendement van hun  restaurant, eetcafé, brasserie, taverne, …  Ook interessant voor elke medewerker die meer inzicht wenst in kostprijsberekeningen.

Hoewel ik al vrij veel wist hierover, of dat dacht ik toch, heb ik toch veel bijgeleerd. Het was heel interessant. We staan eigenlijk veel te weinig stil bij wat alles ons werkelijk kost. Bedankt voor deze interessante en ook leuke opleiding.

Deelnemer foodcostberekening

Trainer

Dany Dhollander. Meer info en meer trainingen met Dany?

Agenda

Foodcostberekening

  • dinsdag 21 januari 2025 - 09:00 - 17:00
Antwerpen

Ibis Antwerpen Centrum, Meistraat 39, 2000, Antwerpen

(Google Maps)

Gelegen in het stadscenturm. Openbare parkeerplaats dicht bij het hotel.

Foodcostberekening

  • maandag 24 februari 2025 - 09:00 - 17:00
Brugge

Crowne Plaza Brugge, Burg 10, 8000, Brugge

(Google Maps)

Eigen ondergrondse parking (betalend). 20 min. te voet vanuit Brugge station.

Foodcostberekening

  • donderdag 20 maart 2025 - 09:00 - 17:00
Online training

Je volgt deze training via Zoom/Teams, Online training

(Google Maps)

Deze opleiding liever in het bedrijf?

Vanaf 8 deelnemers komt de trainer naar jou toe

Bedrijfsopleiding aanvragen
Prijs
gratis deelname
Voorbeeldtraject
 Foodcostberekening -> De ideale verkoopprijzen bepalen voor een winstgevende kaart  
Goed om weten

Inschrijven verplicht.

Je krijgt een getuigschrift van Horeca Forma.

Ook toegankelijk voor horecawerkgevers (zonder voorwaarden).