Anderstalige nieuwkomers aan de slag in de horeca

Op 18 december 2019 ontvingen 28 anderstalige nieuwkomers hun attest als afwasser, keukenmedewerker, kamerjongen/-meisje of zaalmedewerker via het tewerkstellingstraject ‘Hospitality Heroes’. Zij werden door Horeca Forma en haar partners klaargestoomd voor een vaste job in de -Antwerpse- horeca.
1576653332

De horecasector kent helaas heel wat knelpuntvacatures. Nieuw horecatalent bestaat, maar heeft soms nog een duwtje in de rug nodig. Precies daarom organiseerde Horeca Forma i.s.m. stad Antwerpen, VDAB en vele andere partners dit najaar de opleiding "Hospitality Heroes". Via dit project werden zo'n 28 gemotiveerde anderstalige nieuwkomers opgeleid tot één van deze beroepen: 

  • medewerker kamerdienst
  • afwasser
  • keukenmedewerker
  • zaalmedewerker

Vooropleiding gevolgd door stage

Elk traject startte met een vooropleiding waarin de cursisten de kneepjes van het vak aanleerden. Nadien volgde er een stage in een Antwerpse horecazaak, zodat de cursist kon kennismaken met het reilen en zeilen van een echte werkvloer. Naast het aanleren van de juiste kennis en competenties, was er tijdens het opleidingstraject ook aandacht voor attitudetraining, communicatietraining, sollicitatietraining en kennis van het Nederlands. De duur van zo'n traject varieerde tussen 1 en 4 maanden.

It is very important for us, newcomers, to follow this course, because it helps to integrate us. It helps me to become who I want to be in the future.

Momodou Secka, volgde de opleiding Housekeeping

Tewerkstelling, persoonlijke begeleiding en nazorg

Op 18 december kregen de cursisten hun attest, uit handen van o.m. Antwerpse schepen Claude Marinower. Een beloning voor hun harde werk van de voorbije weken. Verschillende cursisten kregen meteen een contract bij de werkgever waar ze stage liepen. Zij kunnen in de eerste maanden van hun tewerkstelling rekenen op nazorg en persoonlijke begeleiding door een trajectbegeleider van Horeca Forma. De overige deelnemers worden verder begeleid om zo snel mogelijk in de sector aan het werk te gaan. Voor elk van hen betekent deze opleiding een nieuwe start in België.

Maak kennis met hospitality heroes Lupercio Dos Santos & Momodou Secka

Gebundelde krachten

Het tewerkstellingsproject 'Hospitality Heroes' kwam er op initiatief van Horeca Forma en werd een succes dankzij de samenwerking met stad Antwerpen, VDAB, Atlas, Centrum voor Basiseducatie en Werkvormm. Stad Antwerpen trok een budget uit en ontfermde zich over de instroom van de kandidaten. De andere partners waren actief betrokken bij de organisatie van de 4 opleidingen. Ook de Antwerpse horeca engageerde zich via het aanbieden van een leerrijke stageplek.

Dit project startte op 27 augustus 2019 met een kennismakingsdag en screening in het Hampton by Hilton Hotel. Amper 4 maanden later werd het project succesvol afgerond en kregen de cursisten hun diploma uit handen van schepen Claude Marinower.

De war for talent gaat blijven toenemen. Als sector zijn we dan ook steeds op zoek naar innovatieve, creatieve manieren om talent aan te trekken en de nodige skills aan te leren. De horeca staat al lang bekend als diverse sector en vandaag konden we dat eens in de kijker zetten.

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma

Interesse in onze werkzoekendenopleidingen?

Hospitality Heroes is 'maar' één van de opleidingstrajecten die Horeca Forma op touw zet om gemotiveerde horecatalenten aan het werk te helpen in onze sector. In het voorjaar 2020 plannen wij nog meer werkzoekendenopleidingen zoals o.a. de opleiding tot hulpkok in Sint-Truiden en de bartenderopleiding in Gent.

Deze trajecten vallen of staan met de toeleiding van kandidaten enerzijds én met het engagement van de lokale horeca anderzijds. Ben je dus op zoek naar een horecajob maar mis je kennis/ervaring? Of wil je een werkzoekende opleiden en aanwerven? Dan ben je bij Horeca Forma aan het juiste adres. Voor meer informatie over dit deel van onze werking, kan je terecht bij Joris Rutsaert: j.rutsaert@horeca.be of 0498829349.

Nieuwe initiatieven lees je hier, in onze blog.