Geef je kaasplankje een make over

Wil je echt opvallen met een culinair kaasplankje? Lees dan deze tips. En vooral: check onze vernieuwde kaasopleiding met Kaasmeester Ann Keymeulen.
Woensdag 28 August 2019

Als aperitief of als perfecte afsluiter in de plaats van een zoete hap: een kaasplankje op je menu is altijd een goed idee. Met deze tips zit je goed:

1 Varieer in aroma's en texturen

Een kaasschoteltje bestaat uit één stuk kaas van elke kaasfamilie:

  • Harde & halfharde kazen zoals Emmentaler, Comté, Oud Brugge en Pecorino
  • Geiten-en schapenkazen
  • Blauwaderkazen zoals Gorgonzola, Pas de Bleu, Roquefort of Stilton
  • Rodekorstkazen zoals Chaumes, Port Salut en Reblochon
  • Wittekorstkazen zoals Camembert, Brie of Brique

Wissel af tussen deze kaasgroepen en les kazen van eenzelfde soort uit elkaar. Verras ook eens met kazen die minder gekend zijn bij het publiek.

2 Hou het elegant

Varieer en zorg dat alle smaken in balans zijn. Niemand heeft graag een nietszeggend of een te overweldigend kaasplankje voor zijn neus staan. Bouw je schoteltje op van mild naar pittig, en dien zeker niet teveel op. Zo hou je de cheese experience subtiel en verfijnd. Reken daarom per persoon max. 75-100 g kaas, tenzij het je hoofdgerecht is natuurlijk.

3 Een kaas staat nooit alleen

Voorzie je kaasplankje van een paar lekkere extra’s zoals noten, olijven, druiven, chutneys, enz. Brood serveer je standaard met kaas, maar ook daarin kan je het verschil maken. Kies bijvoorbeeld voor versgebakken brood met noten of vijgen (tijdens onze broodtraining kan je inspiratie opdoen).

Opgelet: overdaad schaadt! Overdrijf niet met de toppings. Zo hou je het voor jou én de keuken eenvoudig.

4 Zoek inspiratie bij een expert

Wil je echt opvallen met een verfijnd kaasplankje? Wil je kazen uitproberen die nog niet zo gekend zijn bij het publiek? Kan je wel wat advies gebruiken voor je kaasselectie, je prijszetting, de bewaring van je kazen en de versnijding ervan? Blijf niet zitten met deze vragen, stel ze tijdens onze opleiding 'Kazen degusteren, versnijden en dresseren' met Ann Keymeulen (L'art du Fromage)

Meer weten over kaas?

Ontdek alle lekkere kaasgeheimen tijdens de training 'Kazen degusteren, versnijden en dresseren'.

 

Je leert er de juiste kazen bij elkaar zoeken en de mooiste bordjes samenstellen. We zoomen in op praktische tips om kazen langer vers te houden en ze optimaal te versnijden.  

Ontdek de opleiding

Onze kaastrainer Ann Keymeulen

Ann leeft volgens het motto ‘kaas maken is een kunst’. Als officieel Kaasmeester, auteur van verschillende kaasboeken én jurylid van de World Cheese Awards geeft zij via trainingen al haar liefde voor kaas door. Meer info vind je op haar facebookpagina, op instagram of op haar website.

Tags:

  • Horecatips en inspiratie