Dromer-doener: Lucas Ernes (Imprévu)

Een vakantiejob is voor heel wat jongeren een verplicht extraatje. Dat geldt niet voor Lucas Ernes (23). Want toen hij in 2019 als jobstudent aan de slag ging op wijndomein Marsnil in Heers, ging er een wereld voor hem open. En dat zette hem aan het dromen van een professionele carrière in wijn.
Maandag 9 September 2024

Dit interview met Lucas staat in ons opleidingsmagazine 2024-2025. Lees verder of bekijk het vanaf blz.6 van het digitaal magazine.

Een vakantiejob op een wijndomein klinkt fantastisch!

Lucas: "Ja hé. (lacht) Maar ik werkte gewoon in het restaurant hoor. Bestekken inleggen, afruimen, borden inzetten, zo’n dingen. Ik kende toen nog helemaal niets van wijn, behalve dat die in verschillende kleuren bestond. Maar toen ik even later thuis zat door corona, ben ik beginnen nadenken: wat wil ik doen met mijn leven? Omdat ik van thuis uit veel liefde voor de horeca had meegekregen en op het domein veel mooie dingen had gezien, besloot ik me te verdiepen in wijn. Dus behaalde ik via Horeca Forma mijn WSET1 in 2020."

 

Dat smaakte naar meer, dus je stopte je studies?

Lucas: "Nee. Ik combineerde mijn studie handelswetenschappen aan de UHasselt met mijn zoektocht naar meer wijnkennis. Zo behaalde ik WSET2 eind 2021, en vorig jaar WSET3 en mijn universitair diploma. Sinds juli ‘23 werk ik vast als Sommelier bij het toen net opgerichte restaurant Imprévu in Houthalen-Helchteren. En daarvan geniet ik met volle teugen. Het team is fijn, ik krijg vertrouwen van de chef … Ik mocht heel de wijnkaart samenstellen en won daarmee 4 prijzen in de Star Wine List of he Year."

 

Indrukwekkend! Ambieer je die podiumplaatsen?

Lucas: "Uiteraard. Vorig jaar zat ik samen met Jeno Del Turco en Margaux Balemans in de halve finale van de Beste Sommeliers van België. Dat zijn professionals waar ik enorm naar opkijk. Ik vind het machtig om te zien hoeveel talent je in zo’n klein land vindt. Maar nog veel liever wil ik me verdiepen in het product. Ik ben pas laat begonnen en kreeg geen klassieke opleiding. Daardoor heb ik minder kunnen proeven, maar ik haal mijn schade in."

 

Wat is je favoriete wijn?

Lucas: "Op dit ogenblik ben ik enorm gefascineerd door de Champagnestreek. Het is één van mijn dromen om in het restaurant puur met champagnes te werken in een menu."

 

Het is altijd feest bij jou?

Lucas: "(zucht) Mijn ouders vragen ook altijd wat ik te vieren heb wanneer ik een fles open. NIKS! Wij Belgen zien champagne altijd maar als aperitief of feestelijk drankje, maar het is gewoon een wijnstijl zoals een andere. Champagne heeft dus geen gebeurtenis nodig. Je kan die bijvoorbeeld perfect pairen met vaste witte vis en een rijke saus. Dat contrasteert heerlijk. Of een sappige Bressekip met roséchampagne…"

 

Ik krijg het water in de mond. Maar waarom geen andere schuimwijnen?

Lucas: "Mijn hart gaat uit naar het terroir en de wijnmakers van de Champagnestreek. Ik ben er op korte tijd verschillende keren geweest. De traditie, de know-how: het prikkelt me. Bovendien kost een fles champagne van een kleinere producent niet per se meer dan schuimwijnen uit andere landen. Met franciacorta of een kwalitatieve fles cava kan je gestoord lekkere pairings maken, maar het prijskaartje is navenant. Snobisme is het dus zeker niet. Kijk … sommeliers zoeken altijd maar nieuwe dingen, maar klassiekers langs de andere kant bekijken is ook zeer interessant."

 

Nieuwigheden zoals Belgische wijnen laat je passeren?

Lucas: "Belgische wijn is niet nieuw. Wij hebben in ons land een rijke wijnbouwcultuur die teruggaat tot de Romeinen. Alleen hebben we onze ranken vervangen door fruitbomen tijdens de Franse Revolutie. Maar tegenwoordig kan je heel mooie dingen proeven die bij ons gemaakt worden. Clos d’Opleeuw in Borgloon heeft een ommuurde wijngaard van 1 hectare en is een van de beste producenten van het land. Hou die zeker in de gaten. Maar ook domeinen als La Falize en Domein Cuvelier zijn top. En Domein Marsnil bulkt ook van het potentieel."

 

De plaats waar het voor jou allemaal begon.

Lucas: "Inderdaad. Maar dat is niet de reden waarom ik hen vernoem. Prijstechnisch zijn hun wijnen heel sterk en hun filosofie is prachtig. Ze leven echt op het ritme van de natuur en werken ermee samen in plaats van ze te bestrijden. Bij hen leerde ik niet alleen veel over wijn, maar ook over hoe ik zelf in het leven wil staan. Daar binnenstappen is als thuiskomen. Zelfs voor wie er nog nooit is geweest."

 

Mooie woorden. Heb je nog plannen op korte termijn?

Lucas: "Met WSET3, mijn diploma en de eerste stappen in mijn carrière is het redelijk druk geweest. Ik wil graag WSET4 behalen, op het grote podium staan en zoveel mogelijk proeven en ontdekken. Maar dat is voor binnenkort. Nu ga ik eerst even doen wat ik graag doe: genieten van een goed glas wijn."

Voorbeeldtraject Wijnkennis

Wist je dat je bij Horeca Forma een traject kan volgen rond wijnkennis met opeenvolgende modules?

Ontdek meer over het traject