8 x creatieve en voordelige food swaps

Uit gewoonte grijpen we vaak naar dezelfde ingrediënten, of het nu voor onze eigen winkelkar is of voor de menukaart van de zaak. Spinazie, zalm, kropsla, komkommer, … lekker maar niet echt origineel. Wil je meer variëren zonder te choqueren, probeer dan eens deze creatieve en voordelige food swaps met vis en groenten.
Vrijdag 3 March 2023
Auteur: Horeca Forma i.s.m. chef Céline Adyns

Het plaatje moet kloppen

Wil je ingrediënten vervangen door iets anders, dan kan je niet zonder een gedetailleerd recept. Beschouw elk recept als een template waarbij bepaalde ingrediënten inwisselbaar zijn, volgens seizoen en prijs. Een swap is logischerwijs pas geslaagd als het plaatje recepttechnisch klopt. Je hebt dus een alternatief nodig met dezelfde textuur en hetzelfde smaakprofiel. Door slim te variëren met je ingrediënten, daalt niet alleen je foodcost, je aanbod wordt ook origineler en je gaat duurzamer te werk.

8 interessante food swaps

1. Zalm vervangen door beekridder of een andere vette vis

Een tof visje voor een lagere prijs? Beekridder it is! De beekridder (ook trekzalm genoemd) is een vette, roze vis die tot 50% goedkoper is dan Atlantische zalm. In tegenstelling tot de zalm die we allemaal kennen is de beekridder een zoetwatervis en géén zoutwatervis. Hij is fijner van smaak. Een (h)eerlijke vis die o.a. in Duitsland, Frankrijk en Italië al goed ingeburgerd is.

Ook verse makreel en verse heilbot zijn (in hun seizoen) prima alternatieven voor zalm. Allebei vette vissen, die we vooral gerookt consumeren, maar vers zijn ze ook waanzinnig lekker. Van augustus t.e.m. april worden makreel en heilbot voor onze kust gevangen.

2. Kabeljauw vervangen door heek of een andere magere vis

Voor de tweede swap blijven we in de categorie vis. Simpelweg omdat er enorm veel winst te rapen valt door dure vissen te vervangen door betaalbare, lokale, superlekkere alternatieven. De moraal van het verhaal: schrap de namen ‘zalm’, ‘kabeljauw’, ‘tong’, ‘pladijs’ … voortaan uit je receptuur. Vertrek in de plaats daarvan van de soort vis die je recepttechnisch nodig hebt. Een vette vis? Magere vis? Een platvis om te bakken op graat? Een rondvis? Bespreek met je visleverancier welke soort je nodig hebt en maak zo kans op betere dagprijzen. I.p.v. te vragen naar kabeljauw, vraag je naar een magere rondvis met een stevigere structuur. Naargelang seizoen en dagprijs, kan je aan de slag met bijvoorbeeld roodbaars, heek, wijting, verse koolvis, … allemaal magere vissen met dezelfde bereidingswijze als kabeljauw.

Basis vis 1

3. Venusschelpen vervangen door kokkels

Investeer verder in je techniek en skills en dan kan je eender welke vis feilloos bereiden. Hetzelfde geldt voor zeevruchten. Vervang duurdere venusschelpen bijvoorbeeld door kokkels, dat zijn ook witte schelpjes vol heerlijk schelpdierenvlees. Of laat de grijze garnalen links liggen en kies voor Noorse garnalen van bij ons. Roze, zoet en gemiddeld 50% goedkoper.

Je maakt vaak meer indruk op je gasten met je kook skills, dan met de dure ingrediënten op je kaart. Investeren in techniek (denk aan pekelen, roken, fermenteren, …) loont echt.

Céline Adyns, chefkok en trainer Horeca Forma

4. Komkommer vervangen door gemarineerde rauwe groente

Over naar swaps met groentjes. Laten we de filosofie van de vis doortrekken. Schrap de naam  ‘komkommer’ bv. uit je receptuur en maak er ‘crunch/krokantje’ van. Dat verruimt je blik waardoor je op zoek gaat naar voordelige en creatieve groenten die dezelfde crunch geven. En natuurlijk even lekker zijn. Smaak gaat boven alles. Door de voortdurende aanvoer, zouden we bijna vergeten dat komkommer eigenlijk een typische zomergroente is. Het is helemaal geen komkommerseizoen nu. Heb je recepttechnisch een crunch nodig, dan zou je kunnen gaan voor een witte asperge, rauw en gemarineerd. In aankoop duurder, maar je hebt er minder van nodig en het geeft je seizoenssalade een persoonlijke toets.

5. Kropsla vervangen door mosterdblad en raapstelen

Tip: vraag volgende keer eens aan je groenteleverancier of hij mosterdblad en raapstelen kan leveren voor je salades in het voorjaar en najaar. Want gewone kropsla is, net als komkommer, eigenlijk een typische zomergroente die nu niet in seizoen is. Wie groene vingers heeft, kweekt mosterdblad zelf in de moestuin. Deze originele sla geeft een pittig accent aan je salades. Je kan dit blad ook stoven of wokken. Raapstelen – ook wel ‘keeltjes’ genoemd – zijn ook supergezond en lekker.

6. Spinazie vervangen door warmoes

Meer variëren en experimenteren. Je gasten iets nieuws laten ontdekken zonder je recepten of concept volledig om te gooien. En op het einde van de rit een beter financieel resultaat boeken. Dat is de gedachtegang achter deze ‘swaps'. Warmoes hoort thuis in dit rijtje. Het is een creatieve variant voor spinazie. Gebruik warmoes zowel koud als warm. Warmoes is iets steviger dan spinazie en even voordelig in prijs.

7. Radijzen vervangen door rammenas

Radijsjes, mmm. Maar nu zijn ze nog niet in seizoen. In de winter zijn ze droog en hard. Of het worden waterbolletjes. Zolang het buiten koud is, is een rammenas een beter idee. Deze eetbare knol is verwant aan de radijs. Het is de perfecte swap want je kan er alle kanten mee uit: marineren, warm, koud, in een salade, pekelen, …

vegan_dip_opleiding

8. Zuivel vervangen door groenten als basis voor sausjes en dips

Melk, room, eieren, … stijgen fors in prijs. Tel daarbij het groeiend aantal gasten die plantaardig eten of bijvoorbeeld intolerant zijn voor zuivel. Reden genoeg om alternatieven te zoeken. Eenmaal je de techniek kent en geoefend hebt, maak je de smeuïgste sausjes o.b.v. gepofte of geroosterde groenten, of hartige dips o.b.v. peulvruchten. Met als groot voordeel dat je niet voortdurend vegan alternatieven moet klaarmaken. Omdat het al vegan is.

Opleidingen (gratis)

De opleidingen van Horeca Forma geven je nog meer inspiratie. Maar je gaat vooral schaven aan je techniek. Je leert innovatieve technieken en past die tijdens de les toe op een recept. Thuis oefen je verder, want de toepassingen en mogelijkheden zijn eindeloos.

Voed je kook skills met onze opleidingen

Tags:

  • Horecatips en inspiratie