Food

De opmars van zeegroenten, zeewier en algen

Zilt van smaak, rijk aan vitaminen, arm aan calorieën... Zeegroenten en wieren zijn een verrijking voor elke moderne keuken. Tijdens deze praktijkopleiding toont seaweedchef Donald Deschagt originele maar vooral haalbare toepassingen met deze future food.

één dag Voor alle niveaus

Horeca Forma is de officiële vormingsorganisatie voor de horecasector Paritair Comité 302. Ons gratis aanbod is enkel bedoeld voor:

  • Horecawerknemers in het Paritair Comité 302 (vaste werknemers (deeltijds en voltijds) en extra's)
  • Werkzoekenden die in het voorbije jaar gewerkt hebben in de horecasector (PC 302)
  • Horecawerkgevers (PC 302) met personeel dat opleidingen volgt bij Horeca Forma

Per opleiding kunnen de toelatingsvoorwaarden lichtjes afwijken. Inschrijvingen van zaakvoerders zonder RSZ, particulieren, jobstudenten, flexi's, vrijwilligers,... worden geweigerd.

Over deze opleiding

Zeesla, kombu royale, wakame, dulse, ... zijn aan een stevige opmars bezig in de horeca. Geïnspireerd door de gastronomie, gebruiken meer en meer koks deze superfoods als subtiele smaakmakers, als natuurlijker binders door de aanwezigheid van agar agar en om umami toe te voegen aan een gerecht.

Experimenteren met nieuwe, gezonde producten is leuk, en met kennis van zaken wordt het nog veel leuker!

Wat ga je leren?

  • Je proeft zeegroenten en wieren zoals zeesla, dulse, kombu royale, wakame, zeekraal, maar bv. ook Japans bessenwier, visdraadwier,...
  • Je ontdekt de verschillen in kleuren, smaken, texturen en houdbaarheid
  • Je krijgt tips voor de aankoop van deze producten
  • Tijdens het praktijkgedeelte leer en oefen je verschillende basistoepassingen (zeewier als bindmiddel, pocheren, rauwe verwerking, als basis voor tapenades, als zoutvervanger, etc.)
  • Bij de toepassingen krijg je inzicht in de foodcost
  • Je krijgt inspiratie voor gezonde en duurzame recepten met zeewier in verwerkt

Je mag eigen recepturen meebrengen om de mogelijkheden te bespreken met de trainer.

Deze training was voor mij drempelverlagend. Ik wist wel al 'iets' over zeewier, maar nu weet ik veel beter wat de mogelijkheden zijn in de keuken. Tijdens de opleiding ligt de focus op productkennis en implementatie in eenvoudige recepten.

Trainer

Donald Deschagt

Toelatingsvoorwaarden

Deze opleiding is aanbevolen voor keukenpersoneel (PC 302) dat (meer, beter, gevarieerder) aan de slag wil met wieren en zeegroenten. Ook geschikt als eerste kennismaking met deze future foods.

 

Agenda

De opmars van zeegroenten, zeewier en algen

  • maandag 31 maart 2025 - 10:00 - 16:00
Bredene

L'Homard et La Moule, Duinenstraat 325, 8450, Bredene

(Google Maps)

Gratis parkeren aan kustbaan Oostende - De Haan. Kusttramhalte Bredene aan zee op enkele 100m.

Prijs
Gratis deelname
Voorbeeldtraject
Breng variatie in je zee-en visgerechten ->  Zeevruchten gastronomisch bereiden ->  Noordzeevis gastronomisch bereiden -> De opmars van zeegroenten, zeewier en algen
Goed om weten

Inschrijven verplicht.

Je krijgt een getuigschrift van Horeca Forma.