11 voorzorgen voor een veilige werkomgeving deze winter

De horeca is een kwetsbare sector wat criminaliteit betreft, zeker in de donkere wintermaanden. Met een gezonde dosis alertheid maak je jezelf en je zaak weerbaarder.
Vrijdag 6 December 2019

In de winterperiode zijn mensen met slechte bedoelingen een stuk actiever dan anders. Er is namelijk minder volk op straat en vermommende kledij zoals lange jassen of sjaals zijn niet zo verdacht. Jammer genoeg vormen horecazaken een interessant doelwit. Wil je voorkomen dat jij, je gasten of je medewerkers hier slachtoffer van worden, dan is het vooral belangrijk om bewuster te worden van potentiële risico's. Dan kan je je gedrag beter aanpassen en zo zorgen voor meer veiligheid

  Hoe kan je criminaliteit tegengaan: 11 voorzorgen

   De anonimiteit doorbreken

   1. Begroet iedereen die binnenkomt. Eigenlijk zeg je daarmee "ik heb je gezien, je moet niets proberen ...".

   2. Zorg voor een goede verlichting aan de buitenkant van de zaak, dit kan potentiële criminelen ontmoedigen om hun slag te slaan.

   3. Heb je maar één ingang/uitgang? Prima, zo geef je dieven minder opties om ongezien weg te lopen.

   Aandachtspunten bij opening en sluit

   4. Houd je privé- en werksleutels gescheiden. Houd de sleutel van de zaak al in de hand wanneer je gaat openen, zodat je niet meer moet zoeken tussen je spullen. 

   5. Ga de zaak nooit (alleen) binnen als je sporen van inbraak aantreft of als je je niet op je gemak voelt. 

   6. Open voor niemand meer na sluiting.

   7. Controleer voor je vertrekt alle ruimtes, schakel het alarmsysteem in en sluit alle deuren en ramen goed af.

   8. Wees aandachtig voor verdachte personen of voertuigen.

   Communicatie & training van het personeel

   9. Houd contact met omliggende horecazaken en deel informatie m.b.t. verdachte zaken. Open indien mogelijk op hetzelfde uur.

   10. Houd steeds je telefoon bij je en programmeer vooraf het lokale politienummer.

   11. Kom je toch in een benarde of zelfs gevaarlijke situatie, dan moet je weten hoe (niet) te reageren. Tijdens de korte opleiding "Zorgen voor meer veiligheid in je horecazaak" leert het personeel meer over agressief gedrag: hoe kan je het voorkomen en wat doe je (beter niet) als je er toch mee geconfronteerd wordt? Deelname aan deze opleiding is gratis.

   agressie-criminaliteit-horeca-voorzorgsmaatregelen

   Tijdens het werk staat je "bewustzijn" meestal uit: je bent druk in de weer met bestellingen opnemen, afrekenen, gasten helpen, ... je voelt je helemaal veilig. Beter is om je "bewustzijn" in te schakelen. Dan ben je alerter voor wat er in je omgeving gebeurt.

   Groter risico op criminaliteit tijdens de winter

   Dieven, inbrekers en/of overvallers profiteren van de duisternis. Ze zijn minder herkenbaar, er is minder sociale controle. Ze kunnen letterlijk 'verdwijnen in de nacht'. En de nachten duren lang, want het is sneller donker. Anders dan in de zomer, is het bij de start van je shift of service al (of nog) donker. Zeker wanneer jouw zaak aan een verlaten weg of vluchtweg gelegen is, is het aangewezen om waakzaam te zijn.

   duister-winter-criminaliteit-diefstallen-horeca

   Verdachte zaken opgemerkt? 

   Voel je je onveilig, merk je een verdachte wagen op, spot je regelmatig verdachte individuen? Neem geen risico's en aarzel niet om hier een melding van te maken bij de lokale politie of het noodnummer 101.

   ____

   Auteur: Crime Control

   Eindredactie: Horeca Forma 

   Deze artikels vind je misschien ook interessant