Werken met halffabricaten: "Half begonnen, geld gewonnen?"

Het imago van halffabricaten was lange tijd niet al te best. Ze zouden waterig of smakeloos zijn. Maar, de laatste jaren komen er steeds meer kwaliteitsvolle voorgeschilde, -gesneden en -gegaarde producten op de markt. Wat je zelf doet, doe je dus niet (meer) altijd beter. Wij zetten voor- en nadelen op een rijtje.
Dinsdag 27 February 2024

Win tijd en geld

Groenten en fruit schillen/snijden kan een kostelijke en tijdrovende bezigheid zijn, zeker als de keuken onderbemand is. Bovendien moet je die uren kunnen doorrekenen aan je klant. Halffabricaten zijn goedkopere alternatieven die, als je ze zorgvuldig selecteert tenminste, niet moeten onderdoen in smaak of kwaliteit. Op het eerste zicht lijken voorgesneden producten vaak duurder, maar reken eens uit wat het je zou kosten als je zelf honderden knolselderblokjes van 5mm moet snijden. Als je zo'n arbeidsintensieve en repetitieve tussenstap wegneemt, win je. Aan personeelsgeluk en in je boekhouding. 

Ook op het gebied van sauzen en concentraten, desserts en vlees evolueert het aanbod snel. Tijdens onze gratis praktijkopleiding Hoe creatief en efficiënt koken met halffabricaten maakt expert Piet van Steenbergen je wegwijs in de kwaliteitsvolle producten, de toepassingen en de valkuilen (bijvoorbeeld verkeerd gebruik, verkeerde bewaring,...) en de mogelijkheden anno 2024. Je doet inspiratie op om de halffabricaten creatief naar je hand te zetten.

halffabricaten-1

Tijdens onze praktijkopleiding ontdek je nieuwe toepassingen, mogelijkheden en aandachtspunten m.b.t. het gebruik van halffabricaten als bouwstenen in jouw gerechten.

Tijd voor creativiteit

Halffabricaten vervangen geen chefs maar helpen ze. Dankzij de tijd die vrij komt, kunnen chefs doen waar ze goed in zijn: creatief zijn. En het is geen zwart-wit verhaal. Ga op zoek naar de arbeidsintensieve processen en vervang die met kwaliteitsvolle halffabricaten. Je doet dat nu misschien al met voorgesneden frieten of met de balletjes in je soep, waarom niet met de groenten voor je bouillon of de wortelbrunoise in je pastasaus? En, proef jij verschil?

Wees nieuwsgierig én kritisch

Van een voorgesneden komkommer tot prachtige decoraties en krokantjes, het aanbod is extreem breed. Maar niet alle leveranciers bieden dezelfde kwaliteit en niet elk ingrediënt kan je vervangen door een halffabricaat. Maar wat wel zeker is, is dat het aanbod en de kwaliteit in de goede richting evolueert. Maak dus de vergelijking. Leg een zelfbereid product naast een halffabricaat en proef. Proef het vooral ook in de bereiding om te ontdekken wat de impact is op het eindresultaat. Zo zie je of het de moeite loont. Want toegevingen doen op kwaliteit is absoluut uit den boze.

Anders en beter aan de slag met halffabricaten in je gerechten?

Expert Piet van Steenbergen brengt je helemaal up to date m.b.t. de mogelijkheden van halffabricaten voor jouw brasserie, feestzaal, cateringconcept, bistro,... en laat je experimenteren met kwaliteitsvolle producten die hij zelf selecteert bij de groothandels. Het enige wat jij nodig hebt: een open houding, een kritische reflex en veel zin om te koken. 

Gratis opleiding (ook in je bedrijf)

Tags:

  • Horecatips en inspiratie