Niet iedereen loopt weg uit de horecasector

Bij gebrek aan perspectief zochten sommige horecawerknemers intussen een andere job. En dat nemen we hen niet kwalijk. Maar lang niet iedereen vertrekt vrijwillig. Zo vielen er honderden ontslagen bij grote horecabedrijven. Wij willen deze ervaren koks, kelners, afwassers, receptionisten, …. in de sector houden.
Maandag 15 March 2021

Het is altijd al een uitdaging geweest voor werkgevers om geschikte kandidaten te vinden voor hun openstaande vacatures. Bij een grote uitstroom zoals nu, worden deze uitdagingen nog groter. Horeca Forma neemt daarom verschillende initiatieven om de uitstroom te beperken. Gemotiveerde, ervaren professionals willen we niet kwijt! Via een intensieve samenwerking met de outplacementkantoren, begeleiden wij ontslagen horecawerknemers naar een nieuwe horecajob

Wij zetten in op:

Online infosessies ‘Neem je horecaloopbaan in handen’ 

Als je al jaren voor dezelfde werkgever werkt, heb je geen klare kijk meer op andere opportuniteiten. Daarom vinden wij het belangrijk om de werkzoekenden correct te informeren over de talrijke jobuitwegen in de horecasector. Dit doen we tijdens onze online infosessies. Ook vertellen we meer over de opleidingsmogelijkheden. Wij tonen de werkzoekenden waar en hoe ze snel terug aan de slag kunnen. Het vertrekpunt is altijd de VDAB-website, de grootste en officiële jobsite van Vlaanderen. We stimuleren de werkzoekenden om hun CV daar te uploaden. Maar heb jij je vacature al geplaatst? Ontdek hier 7 slimme manieren om je vacature zichtbaarder te maken.

Stijn verloor zijn job door corona en hoopt nieuw werk te vinden in de sector

Stijn Milis: "Ik werkte als chef-gerant voor de Compass-group. Door corona ben ik helaas mijn job verloren. Ik deed het nochtans graag, omdat ik verantwoordelijk was voor de menu-planning en daarin mijn creativiteit kwijt kon. Ik had hele leuke collega’s met veel humor, veel ervaring en een grote dosis teamspirit. Dat mis ik enorm!"

"Maar ik kijk vooruit en wil echt in de horeca blijven. Vooral voor de interactie met de klanten en omdat ik gepassioneerd ben door eten en drinken. En natuurlijk omdat horecacollega's de beste collega's zijn."

"Concreet zou ik een job willen in horeca-management. Om me hierop voor te bereiden, ben ik me nu volop aan het bijscholen. Ik volg opleidingen over leidinggeven, food & beverage berekening en desserten. Het zijn opleidingen van professionals voor professionals, dat maakt het zo interessant. Bovendien leer ik veel uit de ervaringen en struikelblokken van de andere deelnemers."

Doorgedreven opleidingen i.s.m. VDAB  

De grootste knelpunten in de horeca-arbeidsmarkt zijn de hoger geschoolde profielen zoals hulpkoks, koks, hulpkelners en kelners. Vanaf april kunnen keukenmedewerkers of zaalmedewerkers zich opscholen en zo hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Deze trajecten organiseren wij i.s.m. VDAB. Nog vóór de zomer zijn de opleidingen afgerond.

Bovenstaande initiatieven zijn noodzakelijk om mensen in de sector te houden. Bovendien hebben alle werkgevers de belangrijke taak om hun vacatures aantrekkelijk en zichtbaar te maken. Hoe je dat doet, lees je in deze blog.