7 slimme manieren om meer mensen te bereiken met je vacature

Normaalgezien opent de horeca op 1 mei weer de deuren. Misschien zoek je extra volk om je zomerplannen te realiseren? Wacht dan niet met de verspreiding van je vacature(s) en volg ons advies om meer kandidaten te bereiken.
Maandag 15 March 2021

Is je personeelspuzzel al gelegd?

Door je personeelspuzzel te leggen, ontdek je wie of wat er nog ontbreekt in je team. 

  • Ten eerste kan je inzetten op het talent dat je al in huis hebt. Met de juiste opleiding(en) kan je hulpkelner misschien wel meer verantwoordelijkheden opnemen? Misschien staan sommigen wel te popelen voor meer uren? Ga het gesprek aan met je medewerkers en uit je waardering. Het zal hen deugd doen in deze eenzame tijden. 
  • Je kan ook nieuw talent zoeken. Er zijn momenteel genoeg ervaren, opgeleide horecamensen beschikbaar op de arbeidsmarkt! Ze verloren hun job tijdens de crisis maar hun passie zijn ze niet kwijt. Het probleem is dat deze mensen vrezen dat er geen toekomst meer is in de horeca. Met het risico dat ze bv. in de retail of zorg een job gaan zoeken. Publiceer je vacature(s) dus zo snel mogelijk.

Meer mensen bereiken met je vacature  

Een uitpuilende mailbox met interessante CV’s, daar kan je alleen maar van dromen? Het klopt, het gaat niet allemaal vanzelf. Maar als je deze verschillende vacaturekanalen gebruikt, dan zit je zeker goed. 

1. Publiceer je vacature àltijd op de website van VDAB   

Zoek je een nieuwe medewerker? Publiceer je vacature dan gratis op de website van VDAB, de grootste en enige officiële jobsite van Vlaanderen. VDAB telt momenteel 33.000 werkzoekenden met interesse in de horeca. Via haar uitgebreide cv-databank, pusht VDAB je vacature naar de geschikte kandidaten. Bovendien krijg je zelf gratis toegang tot die cv-database. Daar kan je de juiste profielen zoeken en in realtime zien hoeveel kandidaten matchen met jouw eisen. De VDAB-site wordt ook bezocht door outplacementbegeleiders en jobcoaches die ervaren werkzoekenden begeleiden na ontslag

Het plaatsen van een vacature gaat snel en is eenvoudig. Registreer je eerst op ‘Mijn VDAB’ en publiceer vervolgens je vacature. Is extra hulp welkom? Dan kan je beroep doen op een VDAB-bemiddelaar.  

2. Verken gespecialiseerde vacaturewebsites  

Er bestaan jobwebsites gespecialiseerd voor horecavacatures, denk aan www.jobkitchen.be, www.horeca-team.bewww.jobhotel.bewww.misterhoreca.bewww.horecapartners.bewww.qualityseekers.be, … Deze websites hebben een verschillend aanbod voor werkgevers om hen te ondersteunen bij de zoektocht naar geschikt personeel. Soms is de dienstverlening gratis, af en toe hangt er ook een prijskaartje aan. Ontdek wat deze sites voor jou kunnen betekenen. 

3. Gebruik je eigen website 

Plaats openstaande vacatures op je site, het heeft alleen maar voordelen. Ten eerste bereik je niet alleen je eigen cliënteel, maar ook mogelijke kandidaten. Ten tweede is je site het visitekaartje van je zaak, ook voor potentiële nieuwe medewerkers. Laat zien wie je bent en wie je team is en gebruik veel beeldmateriaal. Of vertel iets over je toekomstplannen

Voorzie een aparte rubriek ‘jobs’ of ‘vacatures’, zoals bv. www.zuru.be/jobs of www.restaurantjerom.be/vacatures. Die URL kan je makkelijk delen, je kan ‘m bijvoorbeeld tijdelijk opnemen in je Instagram-bio. 

4. Zet je sociale media in

Een A4’tje achter de ruit is goed, maar een wervende post op je Instagram- of Facebookpagina is véél beter. Doe wat inspiratie op door te zoeken op de hashtag #horecajobs of #horecavacatures. Nog een tip: experimenteer met de gratis ontwerpsite www.canva.com (op Youtube vind je handige tutorials). 

Sociale media bepalen mee je imago. Een grote groep werkzoekenden zoekt via sociale media informatie op over potentiële werkgevers, wees je daarvan bewust. Pak dus niet alleen uit met mooie food-foto’s, maar ook met sfeerbeelden van het team. Tijdens een sociale media-opleiding leer je daar meer over.  

5. Word lid van de juiste Facebookgroepen 

Op je eigen account bereik je alleen je eigen volgers, tenzij je een advertentiebudget uittrekt. Maar Facebook heeft ook groepen waar werkgevers hun vacature gratis kunnen delen. ‘Werken in Gent’ of ‘Horecajobs provincie Limburg’ zijn maar enkele voorbeelden.  

6. Betrek je medewerkers  

Werknemers die graag voor je werken, zijn vaak de beste ambassadeurs. Mond-tot-mondreclame is een efficiënte manier om mensen te overtuigen. Je hecht namelijk meer belang aan wat je hoort van familie, vrienden of kennissen. Je medewerkers zullen je vacature maar al te graag verspreiden en jij kan hen daarin ondersteunen. Maak bv. een leuke vacaturepost die je medewerkers kunnen delen met hun netwerk.  Of nog beter: betrek je creatiefste medewerker bij het maken van die post, zoals Broes Tavernier van ’t Vijfde Seizoen en zaalmedewerker Jan doen in dit filmpje.  

Volg dit stappenplan om van je medewerkers echte ambassadeurs te maken.

7. Zet je deur open voor stagiaires en leerjongeren 

Heb je ook al aanwervingsplannen na de zomer? Overweeg dan om stagiairs of leerjongeren op te leiden in jouw zaak. Wie weet zit er wel een pareltje tussen die voor jou wil blijven werken. Ook goed om weten: sommige scholen delen de vacatures van hun stagebedrijven met oud-leerlingen. Hotelschool Hasselt doet dit bv. via www.hotelschoolhasselt.be/vacatures. Het loont dus de moeite om contact te leggen met scholen en opleidingscentra in je buurt. 

Hou de komende weken onze nieuwsbrief en socials in de gaten voor meer tips en artikels rond ‘slim aanwerven’. 

Veel succes! 

Tags:

  • Slim aanwerven
  • Horecatips en inspiratie