10 geboden van een sterke (horeca) vacaturetekst

De jacht op nieuwe medewerkers is geopend. En wie de juiste wapens in handen heeft, heeft meer kans om de buit binnen te halen. Laten we beginnen bij het begin: het opstellen van je vacaturetekst. Samen met de experts van Jobkitchen schreven we deze 10 geboden van een sterke vacature. Let the battle begin!
Dinsdag 6 April 2021

De 10 geboden van een sterke vacaturetekst

  1. Bovenal weet wie je zoekt voor de job 
  2. Overdrijf niet met je eisen, zeg op tijd stop 
  3. Wat maakt jouw zaak speciaal? Schreeuw dat maar van de daken 
  4. En waarmee probeer jij een werknemer blij te maken? 
  5. Een duidelijke functienaam hoort er ook bij 
  6. En met een mooi omschreven takenpakket maak je sollicitanten nog meer blij 
  7. Wil je graag dat er veel mensen solliciteren?  
  8. Ook onervaren mensen kunnen nog veel leren
  9. Pimp je vacature, ook dat zal lonen 
  10. Vertel hoe een sollicitant zijn interesse kan tonen

1. Weet wie je zoekt voor de job  

Je kan pas een goede vacature schrijven als je goed weet wie je zoekt. Omschrijf dus voor jezelf wat voor een persoon je zoekt, waar iemand aan moet voldoen. En welke persoonlijkheid matcht bij je team en je horecazaak.  

2. Overdrijf niet met je eisen, zeg op tijd stop  

Met teveel  eisen, schrik je goede kandidaten af. Oké, je bent op zoek naar de perfecte medewerker, maar bestaat die eigenlijk wel? Als je wishlist te uitgebreid is, mis je heel wat CV’s van ‘bijna-ideale’ kandidaten. Maak dus geen ellenlange lijsten van voorwaarden en kwalificaties die helemaal niemand allemaal kan bezitten. Schrappen is de boodschap, tot je uitkomt bij 5 of 6 noodzakelijke wensen.  

3. Wat maakt jouw zaak speciaal? Schreeuw dat maar van de daken  

Toon wie je bent en waarvoor je staat, laat zien welke werksfeer je belangrijk vindt. Benadruk je sterke punten en de waarden die jij belangrijk vindt. Beschrijf eventueel waarom je iemand zoekt. Heb je een bloeiende horecazaak? Ga je uitbreiden? Wil je de kwaliteit verhogen? Broed je op een nieuw concept? Zoiets overtuigt goede kandidaten om bij jou te solliciteren. 

Extra tip

Ook toffe foto’s spreken aan! Je kan investeren in een fotoreeks van je zaak, je team, de werksfeer, de werkvloer, enz. Dat springt meer in het oog dan de klassieke foto’s van de gevel of de menukaart. Dit hoeft niet duur te zijn als je je netwerk aanspreekt. 

4. Waarmee probeer jij een werknemer blij te maken?  

 Als werkgever moet je jezelf verkopen. Benadruk wat je te bieden hebt en wat je onderscheidt van de rest. Dit gaat verder dan het loonpakket, de extralegale voordelen en het type contract. Ook dit is interessant: 

  • Hoe zit het met de balans tussen werk en privé? Corona gaf horecamedewerkers plots meer vrije tijd voor familie en vrienden. Kan jij een flexibel uurrooster aanbieden, dan heb je een gigantische troef in handen. Werken jouw medewerkers bv. maar 1 op de 2 weekends? Speel dit uit!     

  • Bied je opleidingen en doorgroeimogelijkheden aan? Pak er dan zeker mee uit.  

  • Organiseer je etentjes, uitstapjes, bied je gezonde en superlekkere maaltijden aan? Ook daar scoor je mee! 

 5. Een duidelijke functienaam hoort er ook bij  

De functietitel is de blikvanger van je vacature en bepaalt of de kandidaat verder leest of niet. Wees dus concreet, vermijd afkortingen en gebruik ‘gewone mensentaal’. 

Denk ook aan de vindbaarheid van je vacaturetekst. Sollicitanten zoeken op Google vaker naar afwasser dan naar hygiënisch medewerker. De zoekterm kelner wordt meer gebruikt dan zaalmedewerker. Hoe duidelijker dus de titel, hoe meer kandidaten de jobaanbieding ontdekken. 

6. En met een mooi omschreven takenpakket maak je sollicitanten nog meer blij  

Omschrijf  de job zorgvuldig en formuleer zo concreet mogelijk de taken. Zo kunnen de kandidaten beter inschatten of de job bij hen past of niet. Grote kans dat je zo de juiste profielen aantrekt.   

7. Wil je graag dat er veel mensen solliciteren?   

Verspreid je vacature dan via meerdere kanalen. Vergeet de VDAB-website niet en denk ook eens aan gespecialiseerde jobsites zoals Jobkitchen.be of Jobhotel.be. En ook met sociale media kan je scoren. In dit artikel vind je 7 slimme manieren om je vacature te verspreiden naar zoveel mogelijk mensen

We zeiden het al : ga niét op zoek naar die ene (onbestaande) ideale kandidaat. Beperk je eisen. Focus op wat voor jou echt belangrijk is, zodat je meer sollicitaties ontvangt. Dan heb je tenminste keuze. 

8. Ook onervaren mensen kunnen nog veel leren 

Opleiden is het nieuwe rekruteren. En dat is het al een tijdje. De horecasector kampt al lang met een personeelstekort, waardoor attitude en motivatie soms belangrijker zijn dan ervaring. Geef geëngageerde kandidaten een kans om te leren op de werkvloer. Je kan hiervoor, onder voorwaarden, beroep doen op een Individuele Beroepsovereenkomst (IBO) met financieel voordeel voor jou. Je kan nieuwe medewerkers ook gratis opleiden via het opleidingsaanbod van Horeca Forma

9. Pimp je vacature, ook dat zal lonen  

 Want een pittig geschreven vacature valt in de smaak! Wervend schrijven, hoe doe je dat nu?  

  • Voeg beeldmateriaal en kleur toe en zorg voor een match met de stijl van je horecazaak.  

  • Leg opvallende accenten en trek kandidaten echt in jouw vacature via bijvoorbeeld verrassende titels en tussentitels. 

  • Vergroot het leesgemak: gebruik korte alinea’s, zorg voor voldoende witruimte en opsommingstekens. Hou het bondig. 

  • Kies voor actieve, korte zinnen. ‘Je start in de keuken’ leest makkelijker dan ‘Je zal worden aangeworven voor de keuken’

Extra tip

Laat je vacaturetekst nalezen. Vier of zes ogen zien altijd meer dan twee ogen. En wie weet haalt die persoon er nog een vervelende schrijffout uit! 

10. En vertel hoe een sollicitant zijn interesse kan tonen

 Helemaal op ’t einde volgt het belangrijkste deel van je vacature. Dit is je laatste kans om de sollicitant te overtuigen om van zich te laten horen. Begin met een toffe tussentitel, bv: ‘We zijn op zoek naar jou!’, ‘We ontvangen jouw sollicitatie met open armen!’ Of “We willen je graag beter leren kennen!’ 

En nu spoor je aan tot actie. In een ‘call-to-action’ leg je eenvoudig uit hoe een kandidaat kan solliciteren en wat de volgende stappen zijn. Spreek de lezer rechtstreeks aan en activeer hem. Bv “Heb je zin om elkaar beter te leren kennen? Solliciteer nu.’ Of ‘Wil je ontdekken of we bij elkaar passen? Kom langs voor een gesprek!’ 

Vermeld vervolgens klaar en duidelijk hoe je bereikbaar bent. 

Extra tip

Veel bedrijven vragen een CV en een motivatiebrief, maar het is maar de vraag of een motivatiebrief altijd nodig is. Hou het gerust luchtig en eenvoudig, zodat je meer mensen bereikt en makkelijker de buit kan binnenhalen! 

Auteur: Horeca Forma i.s.m. Quality Seekers 

Tags:

  • Slim aanwerven