Bloemenchampagne: de favoriet van Ann Vansteenkiste

“Het mooie aan bloemenchampagne is dat het zo eenvoudig is,” vertelt Ann. “Je hebt maar een paar ingrediënten nodig, je laat de natuur haar werk doen je hebt een bruisend, natuurlijk drankje dat iedereen verrast. Bovendien kan je het maken met allerlei eetbare bloemen: van vlierbloesem tot rozen, kersenbloesems of lavendel.”
Zelf aan de slag? Ann deelt twee van haar favoriete recepten
Let wel: gebruik onbespoten, onbehandelde bloemen en pluk ze bij voorkeur in de voormiddag. Dan zitten ze boordevol energie.
Recept 1: vlierbloesemchampagne
Ingrediënten (voor 2 liter):
-
5 grote schermen vlierbloesem
-
2 liter water
-
200 gram suiker
-
Sap van 1,5 bio-citroen
Zo maak je het:
1. Los de suiker op in het water.
2. Voeg het citroensap en de bloemenschermen toe (haal de bloempjes van de steeltjes omdat de steeltjes een bittere smaak afgeven en beter niet gebruikt worden).
3. Sluit af met waterslot of met zeer fijnmazige doek en elastiek.
4. Roer regelmatig om.
5. Na 3 dagen vergisting zeven en in een beugefles gieten.
6. 2 weken op kamertemperatuur verder laten vergisten (test wel af en toe de druk).
Serveer in een mooi glas met eetbare bloemetjes erin.
Recept 2: rozenchampagne
Ingrediënten (voor 2 liter):
-
Bloemblaadjes van 10 onbehandelde, onbespoten rozen
-
2 liter water
-
100 gram suiker
-
Sap van 1,5 bio-citroen
Zo maak je het:
1. Los de suiker op in het water.
2. Voeg het citroensap en de rozenblaadjes toe.
3. Sluit af met waterslot of met zeer fijnmazige doek en elastiek.
4. Roer regelmatig om.
5. Na 3 dagen vergisting zeven en in een beugefles gieten.
6. 2 weken op kamertemperatuur verder laten vergisten (test wel af en toe de druk).
Serveer in een mooi glas met eetbare bloemetjes erin.
Bloemenchampagne kan max. 2 maanden in de koelkast bewaard worden.