Horeca Forma biedt gratis opleidingen van onschatbare waarde. Maar voor wie

  • In de eerste plaats voor werknemers in loondienst: horecasector PC 302. Tot één jaar na hun laatste contract.
  • Je bent horecawerkgever (PC 302)?
    • Dan krijg je sowieso één opleiding naar keuze.
    • + toegang tot heel het aanbod als minstens één van je werknemers minstens één opleiding volgt.

Over deze opleiding

Smeuïg en schepbaar ijs bereiden vraagt wat techniciteit, maar is niet moeilijk als je het eenmaal onder de knie hebt. In deze opleiding leer je ijsbereidingen perfectioneren. Eerst komen de basisbereidingen van roomijs, melkijs, sorbet en granité aan bod. Daarna bouw je verder op deze recepten. Je vergelijkt verschillende toestellen (klassieke ijsmachine, Pacojet, Ninja Creami…) en ontdekt hoe deze de schepbaarheid, textuur en smaak van je ijs beïnvloeden. Daarnaast proef en experimenteer je met verrassende smaken, zowel zoet als hartig, en ontdek je allergenenvrije en vegan alternatieven. Expert Piet Van Steenbergen verklapt zijn geheime trucs om de perfecte textuur te bekomen én het maximum aan smaak uit je ijsbereidingen te halen.

Wat ga je leren?

  • Zowel zoete als hartige ijsbereidingen 
  • Welke impact componenten zoals suiker en stabilisatoren hebben op de textuur van je ijs.
  • Hoe je de schepbaarheid en zoetheid zelf bepaalt.
  • De verschillen tussen een klassieke ijsmachine en een Pacojet of Ninja Creami en welk toestel het best bij jouw zaak past.
  • Welke basis ingrediënten je nodig hebt voor welk type ijsmachine
  • Geen ijsmachine in je zaak? Je gaat ook aan de slag met granité’s.  
  • Alternatieven en mogelijkheden naar allergenen (lactose) en vegan.  

Tip: volg ook deze opleidingen… 

Trainer

Piet Van Steenbergen. Meer training met chef Piet. 

Agenda

Zoete en hartige ijsbereidingen

  • maandag 2 maart 2026 - 10:00 - 16:00
Roeselare

CVO Creo - Campus Umami, Blekerijstraat 76, 8800, Roeselare

(Google Maps)

Gratis parking of betalend bij parking Wallen of De Munt. +/- 15min te voet van Station Roeselare.

Zoete en hartige ijsbereidingen

  • dinsdag 31 maart 2026 - 10:00 - 16:00
Diepenbeek (bij Hasselt)

Hoenger, Groeningenweg 23, 3590, Diepenbeek (bij Hasselt)

(Google Maps)

Gratis parking voor de deur. Bus 20a of 20b van Hasselt station of 1.1km van Diepenbeek station.

Zoete en hartige ijsbereidingen

  • donderdag 30 april 2026 - 10:00 - 16:00
Merelbeke

Atelier 833, Hundelgemsesteenweg 833 A, 9820, Merelbeke

(Google Maps)

Gratis parking voor de deur

Prijs
Gratis deelname
Goed om weten

Inschrijven verplicht.

Je krijgt een getuigschrift van Horeca Forma.