Food

Groenten als vertrekpunt van je gerecht

Groenten spelen vaak (onterecht) een bijrol in je gerecht. In deze opleiding laten we dat klassieke scenario achterwege en vertrekken we vanuit lokale en seizoensgebonden groenten. We experimenteren met smaken, kleuren en texturen in zowel voor-, tussen-, hoofd- en nagerechten. Zo serveer je voortaan gerechten met een minimale impact op het milieu, maar maximale verrassing op het bord!

één dag Voor alle niveaus

Horeca Forma biedt gratis opleidingen van onschatbare waarde. Maar voor wie

  • In de eerste plaats voor werknemers in loondienst: horecasector PC 302. Tot één jaar na hun laatste contract.
  • Je bent horecawerkgever (PC 302)?
    • Dan krijg je sowieso één opleiding naar keuze.
    • + toegang tot heel het aanbod als minstens één van je werknemers minstens één opleiding volgt.

Over deze opleiding

Je decoreert je bord wel eens met een radijs of een broccoliroos. De groenten als garnituur. Wat als je dat klassieke patroon nu eens doorbreekt en groenten laat schitteren in de hoofdrol? Want dat is wat trainer Maarten van Essche je tijdens deze opleiding leert. Hij toont je hoe je met groenten alle kanten uit kan. Hoe je ze grilt, gaart, fermenteert … Alle technieken passeren de revue. Tegelijk ontdek je welke smaken, texturen en kleuren goed samengaan. Je combineert met vlees en vis, maar steeds vertrekkende vanuit de groente. Van lof tot schil en van voor- tot nagerecht, je haalt alles uit de groente. Met groenten als vertrekpunt heb je altijd prijs. Wedden?

Wat ga je leren?

  • Je bouwt gerechten op vanuit de groenten. Je leert experimenteren met verschillende bereidingswijzen en technieken en past die toe op voor-, tussen-, hoofd- en nagerechten. Van bakken en braden tot korte pekel of fermentatie en lang garen.
  • Je analyseert de smaken, kleuren, geuren en texturen van groenten en leert op basis daarvan combinaties maken. Je combineert ook groenten met vlees en vis.
  • Niets van je groenten gaat verloren. Je houdt de afvalberg zo klein mogelijk door ook met het restafval te koken. Zo bereid je een lekkere bouillon of vinaigrette met groenteafval en de schil van je groente verwerk je tot chips.

Voor wie?

Voor deze opleiding is ervaring in een professionele keuken vereist.

Trainer

Maarten van Essche, chef restaurant Meteor

Agenda

Groenten als vertrekpunt van je gerecht

  • maandag 23 februari 2026 - 10:00 - 16:00
Diepenbeek (bij Hasselt)

Hoenger, Groeningenweg 23, 3590, Diepenbeek (bij Hasselt)

(Google Maps)

Gratis parking voor de deur. Bus 20a of 20b van Hasselt station of 1.1km van Diepenbeek station.

Prijs
Gratis deelname
Goed om weten

Inschrijven verplicht.

Je krijgt een getuigschrift van Horeca Forma.