Werkbaar werk, zonder excuus. 3 inzichten na onze inspiratiedag

"Horecajobs zijn zwaar en veeleisend, dat is nu eenmaal zo". Het is een excuus om werkbaar werk te benaderen als een mooie theorie, zonder er écht mee aan de slag te gaan. Wij denken dat het anders kan, en 60 HR-managers van grote horecabedrijven denken dat samen met ons. Zij zakten af naar ons event in Tervuren.
Vrijdag 17 November 2023

Werkbaar werk is zoveel meer dan een fruitmand op vrijdag of een chocolademannetje met Sinterklaas. Eerder is het onderdeel van een bedrijfscultuur die werkgeluk duurzaam uitdraagt en ook echt tot leven brengt. Wij dompelden 60 HR- en general managers van de grootste horecabedrijven één dag onder in het veelbesproken topic.

Dank aan keynote speaker 'Chief Happiness' Griet Deca, stress coach Elke Willaert en CrimeControl expert Kristel Goddevriendt voor de vele inzichten. Te veel inzichten om op te noemen, maar deze drie zijn een goeie reminder voor managers en werkgevers die voluit willen gaan voor werkbaar werk.

3 reminders voor leidinggevenden & werkgevers

1. Werkeisen zijn niet noodzakelijk het grootste probleem

Vooral wanneer er óók een gebrek is aan 'hulpbronnen', worden hoge werkeisen problematisch. Hulpbronnen zijn energiegevers. Denk aan: inspraak hebben en meedenken, leermogelijkheden, afwisseling in taken, talenten kunnen benutten in de job, een goede band met de leidinggevende, steun van je collega's, autonomie,… maar ook zelfvertrouwen, optimisme en weerbaarheid. 

Als die hulpbronnen ontbreken, zijn hoge werkeisen al snel een recept voor stressklachten. Als de hulpbronnen er zijn en ontwikkeld worden, kan je inspelen op motivatie en bevlogenheid van de medewerkers. 

2. Communiceren is alles

Verrassend: luisteren is de belangrijkste en misschien wel moeilijkste communicatievaardigheid. Probeer niet te luisteren om te antwoorden, maar te luisteren om te begrijpen. Laat stiltes toe, herhaal en vraag door. Investeer in communicatie als het goed gaat, daarmee leg je een stevig fundament voor mindere periodes.

Al gehoord van een 'level 5 goedemorgen'?

Zo omschrijft keynote speaker Griet Deca een 'level 5 goedemorgen'.

  • Oogcontact maken
  • Goedemorgen zeggen
  • Gevolgd door een oprechte vraag (hoe was je weekend? bv)
  • Een positieve houding
  • Eventueel lichamelijk contact: een handdruk, schouderklopje,…

3. Lead by example

Laten we duidelijk zijn: werkbaar werk is een gedeelde verantwoordelijkheid van medewerkers, managers en het bedrijf. Toch zijn managers en teamleaders de leidende voorbeelden. Leidende met korte ei, liefst. Want lijden met lange ij, dat wil niemand. Zelfzorg is dan ook cruciaal voor elke manager. Je hoeft niet altijd alles zelf op te lossen en ook niet altijd direct. Je allereerste taak is om veiligheid en vertrouwen te creëren. Dan komt de rest vanzelf. 

Gebeten om meer te weten?