Voel je veilig deze winter: 10 tips voor horecapersoneel

De gezellige wintermaanden hebben ook een keerzijde. Het winteruur is terug, de dagen zijn korter en donkerder. Daar durven dieven, inbrekers en overvallers helaas van profiteren. Jij kan hen te slim af zijn door extra alert te zijn. Waar kan je zoal op letten?
Vrijdag 3 November 2023

Waarom de horeca in de winter een aantrekkelijk doelwit is

 • Openingstijden: horecazaken openen en sluiten de deuren meestal als het nog/al donker is. De perfecte kans voor criminelen om onopgemerkt toe te slaan. 
 • Verminderde sociale controle: tijdens gure, donkere winteravonden is er minder volk op straat. Criminelen kunnen vrijer te werk gaan.

 • Onopvallend observeren: je herkent criminelen minder snel in het donker. Lichaamsbedekkende kleding zoals mutsen en lange jassen zijn minder verdacht. 

 • Vluchtmogelijkheden: na hun daad verdwijnen criminelen gemakkelijker in de duisternis. 

Hoe voorkom je inbraak, diefstal en/of een overval? 10 tips!

Door je bewust te zijn van de risico’s en je gedrag hieraan aan te passen, verklein je de kans op allerlei soorten criminaliteit. Met onze tips creëer je meer veiligheid op de werkvloer en kan je voorkomen dat jij of je collega’s slachtoffer worden. 

 1. Verbreek anonimiteit door oogcontact te maken: mensen met slechte bedoelingen bezoeken je zaak meestal op voorhand. Zo achterhalen ze je routine, de camera’s, de standplaats van de kassa, enz. Door oogcontact te maken bij het begroeten, verbreek je de anonimiteit. Criminelen willen altijd zo anoniem mogelijk blijven omdat ze schrik krijgen dat je hen herkent of doorhebt. Hoe socialer jij je gedraagt, hoe minder snel zij het feit in jouw zaak zullen plegen. 
 2. Wees waakzaam bij opening en sluiting: let op verdachte personen en voertuigen en neem zeker geen risico’s. Merk je iets verdachts op? Doorbreek dan de anonimiteit door oogcontact te maken en die persoon eventueel te begroeten (zie tip 1). Vertrouw je het niet? Loop nog een blokje om voor je naar binnen gaat of laat je wagen zichtbaar op veilige afstand staan met de motor draaiende en lichten aan. Bel een collega op of eventueel de politie via de app 112 BE (zie tip 4). Dan kan je meteen een beschrijving geven van de personen en/of feiten.
 3. Doorbreek routine: doorbreek je dagelijkse routine, vooral bij sluiting. Criminelen die het op je zaak gemunt hebben, houden je al een tijdje in de gaten en letten op gewoontes. Doe jij je taken bij sluiting altijd in dezelfde volgorde? Dan slaan ze bijv. sneller toe op het moment dat jij de keuken opruimt of het afval buitenzet... 
 4. Houd noodnummers bij de hand: zet de noodnummers voorgeprogrammeerd in je gsm, of nog beter: download de app 112 BE. Hiermee kan je razendsnel de politie verwittigen. De app stuurt automatisch je exacte locatie door.
 5. Ga niet naar binnen bij sporen van inbraak: ga nooit naar binnen als je tekenen van inbraak ziet of als je je onveilig voelt bij opening. 
 6. Goede buitenverlichting: zorg voor voldoende verlichting rondom je zaak. Extra gezelligheid is hier een plus. 
 7. Denk twee keer na alvorens je de deur opent buiten openingsuren: is de zaak gesloten en klopt er toch iemand aan die je niet kent? Wees dan extra op je hoede. Je weet nooit wat die persoon van plan is. Je hoeft niet open te doen en/of je kan vragen om later terug te komen. 
 8. Sluit grondig af: controleer alle ruimtes, schakel het alarmsysteem in en sluit alle deuren en ramen goed af voor je vertrekt.
 9. Samen sta je sterker: onderhoud contact met andere horecazaken in de buurt en deel informatie over verdachte zaken. Je kan zelfs overwegen om, indien mogelijk, dezelfde openings- en sluitingsuren te hanteren. 
 10. Bewust personeel: zorg ervoor dat alle medewerkers zich bewust zijn van de risico’s en hoe ze hiermee moeten omgaan. In onze ééndaagse opleiding "Zorgen voor meer veiligheid in je horecazaak” komt dit allemaal aan bod. 

Geef criminelen geen kans deze winter en geniet van een hartverwarmende en veilige periode in je horecazaak.

Opleidingstip

Schrijf je in via het kalenderaanbod of vraag de opleiding aan op de werkvloer. Dat kan al vanaf 6 deelnemers.

Opleiding: zorgen voor meer veiligheid in je horecazaak

Tags:

 • Horecatips en inspiratie