0% stress, 100% smaak met dit (kerst)koekje
Stap 1: Rolbiscuit als de perfecte basis
Rolbiscuit is de ideale basis om je koffiegarnituren mee op te bouwen. Je maakt deze snel in grote hoeveelheden en kan eindeloos variëren met vullingen en crèmes. Ook met de afwerking kan je experimenteren. Plan maandelijks een rustig moment in om een grote batch rolbiscuit en vulling(en) te maken. Rol ze op en vries ze in. Snijd de biscuit nog niet in stukjes, daarover later meer (stap 3).
Recept voor de rolbiscuit
Ingrediënten voor 2 rolbiscuits: 300g eiwit, 200g suiker, 200g dooier, 150g bloem, 100g aardappelzetmeel, 100g gesmolten boter
Recept:
- Zet de oven op 240°C warme lucht.
- Smeer je bakplaat in met boter en kleef er een bakpapier op.
- Zift de bloem met het zetmeel. Aardappelzetmeel zorgt ervoor dat de biscuit luchtig blijft en niet taai wordt.
- Smelt de boter goed warm.
- Klop de eiwitten op met de suiker (voeg de suiker in 2 keer toe, een beetje bij het begin en de rest wanneer het al luchtig wordt). Klop ze lang genoeg, je moet het eiwit kunnen snijden.
- Meng hier voorzichtig de dooiers onder en vervolgens de bloem.
- Voeg pas op het einde de gesmolten boter toe. Waarom? Vetstoffen zijn de vijand van eiwit: het breekt de luchtigheid van je biscuit af.
- Strijk uit op een bakplaat.
- 4 à 5 minuten bakken op 240°C.
Wil je een chocoladebiscuit? Vervang 20% van de bloem door cacaopoeder.
Als je rolbiscuit is afgekoeld, vul je ze met een crème of vulling naar keuze. Rol ze op in de lengte. Et voilà, klaar om in de vriezer te bewaren.
Stap 2: Rolbiscuit bewaren in de vriezer
Zodra je je rolbiscuit hebt gebakken, gevuld en opgerold, kan je die minimum 6 weken tot zelfs enkele maanden in de vriezer bewaren. Hoe lang, is afhankelijk van de stabiliteit van de temperatuur in je vriezer. Hoe stabieler, hoe beter. Vooral in vochtige ruimtes kan de temperatuur schommelen, wat ijskristallen en aanslag kan veroorzaken. Staat je vriezer bijvoorbeeld kort bij het vuur, sluit de rolbiscuit dan extra goed af (bijvoorbeeld luchtdicht in een vacuümzak) om te vermijden dat er stoom, warmte,... aan kan.
Stap 3: Afwerken met een vleugje kerst
Haal dagelijks of om de paar dagen (wat jij het handigste vindt) je rolbiscuits uit de vriezer. Snijd ze in gelijke stukjes terwijl ze nog bevroren zijn. Zo krijg je mooie, strakke plakjes zonder ingezakte randjes. Werk de plakjes af naar keuze. Dompel ze bijvoorbeeld in gesmolten chocolade en strooi er brésiliennenootjes en bloemsuiker over voor een feestelijke touch.
Met deze aanpak, prepareer je gemakkelijk een hele voorraad verse kerstkoekjes zonder iedere week vanaf nul te moeten beginnen. En je gasten? Die komen eerder bij jou genieten van een warme kop koffie dan bij andere horecazaken in de buurt die bij de voorverpakte koekjes blijven hangen.
Pimp je koffiegarnituren en gebak voor extra beleving
Met de juiste voorbereiding creëer je een onvergetelijke koffie-ervaring voor je gasten, zonder extra werkdruk in de keuken. Wil je meer tips? Chef en patissier Tom Van Loock ontvangt je met plezier tijdens de opleiding ‘Pimp je koffiegarnituren en gebak voor extra beleving’.